Τον Νοέμβριο η έκδοση του Βαβύλη από Ιταλία

Τον Νοέμβριο η έκδοση του Βαβύλη από Ιταλία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση του πολυσυζητημένου Απόστολου Βαβύλη που κρατείται στις ιταλικές φυλακές άρχισε, καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι τον Νοέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την επιστροφή του στη χώρα. H ιταλική πλευρά, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι θετική στην έκδοσή του, υπηρεσιακές, όμως, δικαστικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου δύο μήνες.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών δεν είναι, ωστόσο, στην ευχέρεια του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αναστάση Παπαληγούρα, καθώς με βάση το νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τους νέους κανονισμούς έκδοσης πολιτών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης το θέμα κινείται διά μέσω των δικαστικών αρχών των δύο χωρών. O υπουργός Δικαιοσύνης έχει συναντηθεί για το θέμα αυτό τρεις φορές με τον Ιταλό ομόλογό του στο περιθώριο συζητήσεων στην E.

E., ενώ έχει αποστείλει και δύο επιστολές εκφράζοντάς του την επιθυμία της κυβέρνησης να εκτίσει ο Βαβύλης την ποινή του στις ελληνικές φυλακές.

Τον Απρίλιο οι ελληνικές δικαστικές αρχές έστειλαν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του Βαβύλη, που ωστόσο είχε διεκπεραιωτικό και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα και απορρίφθηκε από τις ιταλικές αρχές. Το σχετικό αίτημα βασίστηκε στο ένταλμα της 4ης τακτικής ανακρίτριας Αθ. Λιανού για την υπόθεση της εισαγωγής 1.800 γραμμαρίων ηρωίνης στην Ιταλία. Εν συνεχεία όμως ακολούθησε και δεύτερο αίτημα δικαστικής συνδρομής, ισχυροποιημένο κατά πολύ αφού βασιζόταν σε 13 νέες κατηγορίες που αντιμετωπίζει πλέον ο Απόστολος Βαβύλης, έξι εκ των οποίων σε βαθμό κακουργήματος. Οι κατηγορίες αυτές αφορούν τη δράση του δίπλα στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο, τη δράση του στην Ιταλία και την Ελλάδα, τις σχέσεις του με τις ισραηλινές αρχές, σχέσεις του με μυστικές υπηρεσίες, αλλά και τις δραστηριότητες της εταιρείας «Magna Graecia» και προέκυψαν από την προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Σωτηροπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή