ΠΑΣΟΚ: «Βίβλος Αναξιοπιστίας» ανά υπουργείο

ΠΑΣΟΚ: «Βίβλος Αναξιοπιστίας» ανά υπουργείο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη «Βίβλο Αναξιοπιστίας» της κυβέρνησης, ανά υπουργείο, παρουσίασε χθες το ΠΑΣΟΚ ως απάντηση στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού κ. K. Καραμανλή στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. N. Αθανασάκης κατά την παρουσίαση της έκτασης 128 σελίδων «Βίβλου» μέσα από τις σελίδες της αναδεικνύονται «οι υποσχέσεις, τα ψέματα και οι λάθος επιλογές που θα συνοδεύουν την κυβέρνηση μέρα μέρα, και στην οποία η κυβέρνηση οφείλει να δώσει σε κάθε σημείο της απαντήσεις που όμως δεν πρόκειται δυστυχώς να δώσει, γιατί δεν τις έχει».

Για την οικονομία

Στη «Βίβλο Αναξιοπιστίας» ιδιαίτερο βάρος δίδεται στο υπουργείο Οικονομίας. Οπως τονίζεται η κυβέρνηση έχει ήδη αποτύχει να υλοποιήσει τον στόχο του τρέχοντος προϋπολογισμού για αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 5%. Επίσης, η πολιτική της «ήπιας προσαρμογής» έχει εγκαταλειφθεί αφού το 2005 σημειώθηκε αύξηση των έμμεσων φόρων, υπήρξε μη-τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και έκρηξη των τιμών. Σε σχέση με το υπουργείο Απασχόλησης υποστηρίζεται πως οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προώθησε το καλοκαίρι η κυβέρνηση συνιστούν «μονόπλευρη ενίσχυση των εργοδοτών και πλήγμα στην αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Για το υπουργείο Υγείας τονίζεται πως οι πρώτες 1.890 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού που καλύπτουν τις κατανομές του 2004 και 2005 βρίσκονται ακόμη στο ΑΣΕΠ.

Από τα λοιπά υπουργεία: σε σχέση με το Παιδείας σημειώνεται πως παρά τη δέσμευση της Ν.Δ. για αύξηση των χορηγούμενων κονδυλίων, το 2005 υπήρξε μείωση στο 3,58% του ΑΕΠ. Σε σχέση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρατηρείται ότι ο κ. Καραμανλής δεν τήρησε τη δέσμευση που είχε αναλάβει να είναι παρών στις διαπραγματεύσεις για τα ελληνικά προϊόντα στους κόλπους της Ε.Ε.

Για το ΠΕΧΩΔΕ υποστηρίζεται ότι η κατάργηση του μαθηματικού τύπου οδήγησε σε εκπτώσεις που ξεπερνούν κατά δύο και τρεις φορές το επιθυμητό όριο του 12%. Για το υπουργείο Εσωτερικών ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην υποβάθμιση του ΑΣΕΠ και τη γενικευμένη εισαγωγή του θεσμού της προφορικής συνέντευξης. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζεται πως η κυβέρνηση επιδιώκει την «ασφυκτική κηδεμονία του χώρου», ενώ δεν τήρησε τη δέσμευση η επιλογή της ηγεσίας των δικαστικών να γίνεται με βάση την αρχαιότητα.

Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης καταγγέλλεται η επανασύσταση του σώματος της Αγροφυλακής. Στο υπουργείο Αμυνας καταγγέλλεται η αγορά των 40 μαχητικών F-16 με απευθείας ανάθεση. Σε σχέση με το υπουργείο Εξωτερικών ο πρωθυπουργός κατηγορείται ως «απών» από την Ευρώπη, ενώ διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως με την πολιτική του έχει απενοχοποιήσει την Τουρκία στα βλέμματα της Διεθνούς Κοινότητας για το Κυπριακό.

Για τη Ναυτιλία

Στο υπουργείο Ναυτιλίας γίνεται λόγος για αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων -με εξαίρεση την οικονομική θέση- που προσεγγίζουν το 33% από την αρχή του έτους. Στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης υποστηρίζεται πως δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός, ενώ η φετινή άνοδος της τουριστικής κίνησης οφείλεται αποκλειστικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στις κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής» μετά τα τρομοκρατικά πλήγματα στο Λονδίνο, την Αίγυπτο και την Τουρκία. Τέλος, στο υπουργείο Μεταφορών γίνεται λόγος για εκτόξευση των ελλειμμάτων σε όλους τους εποπτευόμενους από αυτό Οργανισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή