ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΔΕΙΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

Εντός του μηνός το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ

Στην κατάργηση των άρθρων της πολεοδομικής νομοθεσίας που είχε εισηγηθεί και ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου προχώρησε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή καταργείται η ισχύς των συγκεκριμένων άρθρων τα οποία ήδη είχαν τεθεί σε αναστολή με μια από τις πρώτες αποφάσεις του κ. Γ. Σουφλιά. H κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, δεδομένου ότι η αναστολή έληγε στις 31 Σεπτεμβρίου, διάστημα εντός του οποίου το υπουργείο δεν προλάβαινε να καταθέσει προς συζήτηση και έγκριση στο Κοινοβούλιο το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία καταργεί τις διατάξεις των άρθρων 1, 2, 3, 4 και 23 (παραρ. 1) του νόμου 3212/2003. Ταυτόχρονα ορίζει ότι μέχρι τη θεσμοθέτηση νέου τρόπου έκδοσης και εκτέλεσης οικοδομικών αδειών θα εξακολουθήσει η ισχύς του Προεδρικού Διατάγματος 8/13.7.1993 και οι άλλες σχετικές οικοδομικές διατάξεις. Το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να ανακοινωθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ εντός του μηνός. Οι ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν την απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης αδειών δόμησης, δίνοντας βάση στις κατόψεις, τα αρχιτεκτονικά και τις στατικές μελέτες και μειώνοντας τον όγκο των υπόλοιπων εγγράφων που απαιτούνται. Παράλληλα το «μίνι-νομοσχέδιο» θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την «επανέναρξη» του πολύπαθου Εθνικού Κτηματολογίου, μέσω της ψηφιοποίησης των υποθηκοφυλακείων των αστικών κέντρων και της θέσπισης τέλους κτηματογράφησης.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ

Τρία συλλαλητήρια στη ΔΕΘ

Περισσότερους από 6.000 διαδηλωτές αναμένουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι διοργανωτές των τριών συλλαλητηρίων. Εκτός από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το Κοινωνικό Φόρουμ που διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 6.30 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου, ξεχωριστές διαδηλώσεις θα γίνουν από το ΠΑΜΕ στις 6.30 στο λιμάνι και από μέλη της εξωκοινοβουλετικής Αριστεράς στην Καμάρα. Τα συλλαλητήρια θα καταλήξουν στην πλατεία ΧΑΝΘ, απέναντι από το Συνεδριακό Κέντρο I. Βελλίδη στο οποίο την ίδια ώρα θα εκφωνεί την ομιλία του ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής. Οι διοργανωτές προβλέπουν ότι η συμμετοχή στα συλλαλητήρια θα είναι πρωτοφανής για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Σε κινητοποίηση βρίσκονται και 3.000 αστυνομικοί, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν επεισόδια. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν χθες αστυνομικοί, πυροσβέστες και νοσοκομειακοί.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ

Συνήγορος και για το παιδί

Στο Συνήγορο του Πολίτη μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε γνωρίζει ότι παραβιάζονται δικαιώματα των παιδιών και να ζητήσει τη βοήθειά του για την αποκατάσταση και την προστασία τους, σύμφωνα με ανακοίνωσή του για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. O Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στο πλαίσιο του Συνηγόρου του Πολίτη έχει ήδη ασχοληθεί με 470 καταγγελίες το 40% των οποίων αφορούν την εκπαίδευση, έχει δημιουργήσει προγράμματα για μαθητές, έχει παρέμβει για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και έχει δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα όπου παρουσιάζονται η λειτουργία, οι δράσεις και οι προτάσεις του, www. 0-18. gr. Με το Συνήγορο του Πολίτη μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 210-72.89.600 στο φαξ 210-72.89.639 ή με επιστολή στην ταχυδρομική διεύθυνση Χατζηγιάννη Μέξη 5, 11528 Αθήνα ή να επισκεφθείτε τα γραφεία του από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 9.00 π. μ. -3.00 μ. μ.

ΣΤΟ Δ.Σ. O Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

«Αριστερά στην Ευρώπη»

Θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Αριστεράς στην Ευρώπη» ενός εκ των πιο γνωστών «θινκ τανκ» των σοσιαλιστών της E.E. θα καταλάβει ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου. ο πρώην υπουργός είχε αλλεπάλληλες επαφές τις τελευταίες ημέρες στο Παρίσι με γνωστά πολιτικά στελέχη της Γαλλίας, ενώ συνάντηση είχε και με τον πρώην πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν ο οποίος τον προσκάλεσε σπίτι του προκειμένου να συζητήσουν τις θέσεις των σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη μετά την καταψήφιση του Ευρωσυντάγματος. Κατά πληροφορίες οι απόψεις του κ. Παπαντωνίου να αρχίσει η πολιτική ένωση από τα κράτη μέλη της ONE βρήκαν θετικούς αρκετούς από τους συνομιλητές του, εξ ου και του προτάθηκε να ενταχθεί στο Δ.Σ. της «Αριστεράς στην Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή