ΑΝΑΛΥΣΗ

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό το ανήθικο εμπόριο της ανέχειας και γενικά των οικονομικών δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά στη χώρα μας, πρέπει να σταματήσει! Γιατί είναι διπλά προκλητικό το ΠΑΣΟΚ, που άφησε μια οικονομία βυθισμένη στα χρέη, και η διαπλοκή, που κέρδισε απίθανα ποσά από τις χαριστικές συμβάσεις που υπέγραψε με τον Σημίτη, να επιτίθενται τώρα στον πρωθυπουργό και να τον κατηγορούν για αναλγησία γιατί αρνήθηκε τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. H υποκρισία περισσεύει πια! Διαβάζω στο «Εθνος» ότι «στη Χαριλάου Τρικούπη αναλογίζονται ακόμη γιατί ο πρωθυπουργός ήταν στη ΔΕΘ τόσο κακός». Γιατί όμως ήταν κακός ο πρωθυπουργός; Οπως ο ίδιος είπε στην ομιλία του «θαρρεί κανείς ότι είμαι λιγότερο κοινωνικά ευαίσθητος απ’ ό,τι ήμουν;». Και θα αποδείκνυε άραγε κοινωνική ευαισθησία αν μοίραζε 500 έως 800 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης, δανειζόμενος το αντίστοιχο ποσό από το εξωτερικό ή βάζοντας αντίστοιχους φόρους, που θα τους πλήρωναν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι;

«Πλανάται πλάνην οικτράν, όποιος νομίζει ότι μπορεί να γίνεται ευρεία κοινωνική πολιτική με τα λόγια ή με δανεικά», θύμισε ο κ. K. Καραμανλής στη συνέντευξη της Κυριακής, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η ανεύθυνη πολιτική γινόταν για πολλά χρόνια στον τόπο μας. Για όσους αναγνώστες μας διερωτώνται πού οδήγησε η πολιτική αυτή, υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά του υψηλότερου δημοσίου χρέους και της μεγαλύτερης ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 15.

O εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Αθανασάκης, δήλωσε ότι θέση του ΠΑΣΟΚ είναι πως «το επίδομα μπορεί να δοθεί από τη μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαιοειδών με αυξημένες τιμές». Συμπαθής και αγωνιστής ο Νίκος, αλλά δεν έχει τη σωστή πληροφόρηση. Λοιπόν, ο προϋπολογισμός επωφελήθηκε από την αύξηση της τιμής των πετρελαιοειδών 160 εκατ. ευρώ στο πρώτο επτάμηνο, τα οποία στο σύνολό τους προέρχονται από τον ΦΠΑ (γιατί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης επειδή είναι σταθερός δεν προσπορίζει ούτε ένα ευρώ). Το ποσόν αυτό όμως είναι τόσο περιορισμένο ώστε δεν επαρκεί ούτε για να καλύψει τρέχουσες ανειλημμένες υποχρεώσεις του Δημοσίου για την παιδεία, την υγεία, τις συντάξεις, τις επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. Καθημερινά, άλλωστε, διαβάζουμε στον Τύπο για αιτήματα υπουργείων που μπλοκάρονται από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Πέτρο Δούκα. Και, πάντως, αποτελεί κραυγαλέα αντίφαση από τη μια μεριά το ΠΑΣΟΚ να λέγει ότι η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα δημοσιονομικής κρίσης και από την άλλη να εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δεν ενδίδει σε παροχές.

Αυτή η φιλολογία περί υπερεσόδων από το πετρέλαιο, που έντεχνα φιλοτέχνησε η διαπλοκή και με περισσή ανευθυνότητα ενστερνίσθηκε το ΠΑΣΟΚ, δεν αντέχει σε καμιά σοβαρή ανάλυση. Πρώτα πρώτα, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει μεγάλο κόστος και για το Δημόσιο, του οποίου αυξάνουν θεαματικά όλες οι δαπάνες για καύσιμα. Πολεμική Αεροπορία, Ναυτικό, Στρατός Ξηράς, EKAB, θέρμανση κτιρίων του Δημοσίου, αστικές συγκοινωνίες, περιπολικά αστυνομίας, Ολυμπιακή Αεροπορία, λογαριασμοί ΔΕΗ κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο γραφείο του κ. Πέτρου Δούκα έφθασε προχθές έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με το οποίο ζητείται αύξηση των πιστώσεων για καύσιμα κατά 50 εκατ. ευρώ για το 2005. Να προσθέσουμε εδώ ότι η αεροπορία χρωστάει δύο χρόνια τώρα 50 εκατ. ευρώ στα ΕΛΠΕ και δεν τα πληρώνει.

Επιπλέον, οι αυξημένες δαπάνες για πετρέλαιο αναγκάζουν τους πολίτες να καταναλώνουν σχετικά λιγότερο από άλλα προϊόντα και έτσι επιδρούν αρνητικά στον ΦΠΑ που εισπράττει το Δημόσιο από αυτά τα άλλα προϊόντα, πέρα από τις επιβραδυντικές επιπτώσεις, στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Ακόμη, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου αναγκάζει τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση πετρελαίου και τελικά η αύξηση στα έσοδα του ΦΠΑ είναι αποτέλεσμα της πολλαπλάσιας αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Αν το ΠΑΣΟΚ είχε «κοινωνική ευαισθησία», όπως διατυμπανίζει, ας φρόντιζε να μην κατασπαταλήσει τόσα δισεκατομμύρια και να αφήσει άδεια ταμεία, κρυφά χρέη και απλήρωτες υποχρεώσεις. Και θα ήταν πράξη ανευθυνότητας από την κυβέρνηση να αναλάβει ο ενδεής προϋπολογισμός νέες υποχρεώσεις, όταν στο επτάμηνο όπου έχει «υπερέσοδα» από το πετρέλαιο, 160 εκατ. ευρώ, δανείσθηκε από το εξωτερικό 30 δισ. ευρώ, δηλαδή 180 φορές περισσότερο για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Αλλά το ηχηρό OXI του Καραμανλή στις ακάλυπτες επιταγές και παροχές απευθύνεται βέβαια και στα στελέχη του (Σιούφας, Μπακογιάννη, Κακλαμάνης κ.λπ.), που με σκόπιμες διαρροές προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη το πρόσωπο του καλού και πονόψυχου! Τότε ποιος είναι ο κακός; O κ. K. Καραμανλής;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή