Θερμό φθινόπωρο ξεκινά στη Βουλή

Θερμό φθινόπωρο ξεκινά στη Βουλή

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο της προχθεσινής συνέντευξης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και της επιλογής του να μην προχωρήσει σε «εύκολες» παροχές, αλλά να ακολουθήσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να κινηθεί και το Γ΄ «θερινό» τμήμα του Κοινοβουλίου που ξεκινά τις εργασίες του σήμερα. Αλλωστε, τα βασικά σχέδια νόμου που εισάγονται προς συζήτηση μπορούν να αποτελέσουν τον καμβά ενός νέου γύρου αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την αναδιοργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας, που εισάγεται πρώτο προς συζήτηση, αποτελεί απλώς το ορεκτικό για να ακολουθήσουν τα σχέδια νόμου του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την «Προσαρμογή στη νέα ΚΑΠ» και του ΥΠΕΘΟ με το οποίο προβλέπεται η καταβολή των αναδρομικών του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Στα νομοσχέδια αυτά αναμένεται να υπάρξει η διατύπωση έντονου αντιπολιτευτικού λόγου από το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Αριστεράς, όχι μόνον για τα προς συζήτησιν σχέδια νόμου, αλλά και τις εξελίξεις που άπτονται της τύχης της Ολυμπιακής καθώς και του επιδόματος θέρμανσης. Σε εκκρεμότητα παραμένει και η συζήτηση του σχεδίου νόμου που έχει καταρτίσει το υπ. Παιδείας, με το οποίο ρυθμίζονται ζητήματα λειτουργίας των AEI και των TEI της χώρας, ενώ αποκλείεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψηφίων που δεν συγκεντρώνουν τουλάχιστον τη βάση της βαθμολογίας.

Κατά τη διάρκεια του Γ΄ Θερινού Τμήματος εκτιμάται ότι θα κατατεθούν, για να συζητηθούν πιθανότατα στην ολομέλεια του Οκτωβρίου, και δύο ακόμη νομοσχέδια που αναμένεται να προκαλέσουν σύγκρουση της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, πολεοδομικά ζητήματα και την επαναλειτουργία του Κτηματολογίου και ένα ακόμη νομοσχέδιο που προετοιμάζει το ΥΠΕΘΟ για τον έλεγχο των ΔΕΚΟ από διυπουργικό όργανο (και όχι μόνον από τα άμεσα εποπτεύοντα υπουργεία) και, πιθανά, για την αλλαγή των συμβάσεων εργασίας ως προς τους νεοπροσλαμβανόμενους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Ως προς τα πρόσωπα, παραδοσιακά στο Γ΄ Θερινό Τμήμα συγκεντρώνονται τα πρωτοκλασάτα ονόματα των κομμάτων με τους κ. Εβερτ και Κεφαλογιάννη να συναντώνται εκ νέου μετά την αντιπαράθεσή τους για το ασφαλιστικό των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή