Συμφωνία Γαλλίας – Βρετανίας

Συμφωνία Γαλλίας – Βρετανίας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H βρετανική προεδρία της E.E. και η Γαλλία ήλθαν σε συμφωνία ως προς το περιεχόμενο της απάντησης που θα δώσει η E.E. στη μονομερή τουρκική δήλωση περί μη αναγνώρισης της Κύπρου, προκρίνοντας, ωστόσο, μια διατύπωση που εμφανίζεται λιγότερο διαυγής απ’ ό,τι προηγούμενες που είχαν προταθεί, σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Αγκυρας σχετικά με την αναγνώριση της κυπριακής δημοκρατίας.

Το επίμαχο θέμα σε αυτήν τη φάση της διαπραγμάτευσης, η οποία διεξήχθη απ’ ευθείας μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου ήταν η διατύπωση της απαίτησης για αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία, όπως είχε ζητήσει, για τους δικούς της λόγους, η Γαλλία αλλά και η υπόμνηση της παραμέτρου της επίλυσης του Κυπριακού μέσω OHE, την οποία επεδίωκε εξ αρχής το Λονδίνο. Ουσιαστικός στόχος του Λονδίνου δεν είναι άλλος από το να συνδεθούν, ακριβώς, η αναγνώριση με την επίλυση.

Ετσι, τελικώς στην ίδια παράγραφο του σχεδίου απαντητικής επιστολής, την Πέμπτη, γίνεται μια συρραφή των δύο θεμάτων, καθώς αναφέρεται μεν ότι «η προηγούμενη αναγνώριση όλων των κρατών-μελών αποτελεί απαραίτητο συστατικό της προσχώρησης», όμως, προστίθεται ότι «στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη-μέλη συμφωνούν στην ανάγκη να στηριχθούν οι προσπάθειες του γ.γ. του OHE να επιτύχει συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».

Μάλιστα για το διάστημα, ενδεχομένως μεγάλο, που θα μεσολαβήσει μεταξύ της ενάρξεως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας την 3η Οκτωβρίου και της ενδεχόμενης ένταξής της, το κείμενο ομιλεί περί «ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλων των κρατών-μελών», με την απλή επισήμανση ότι «αυτό πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν».

Μετά και αυτήν τη φράση, γίνεται η αναφορά στα Ηνωμένα Εθνη και την «ανάγκη να στηριχθούν οι προσπάθειες του γ.γ.» του Οργανισμού, που η Λευκωσία δεν επιθυμούσε να ενταχθεί στο κείμενο αυτό. Από την πλευρά της, σημειώνεται, η κυπριακή πλευρά εμφανίσθηκε συγκρατημένη ενώπιον της εξέλιξης αυτής, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη να εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει κείμενο αντιδήλωσης χωρίς να πλήττονται τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ετερο σημείο στο οποίο παραμένει η διαφωνία μεταξύ Λευκωσίας και Λονδίνου, είναι ο μηχανισμός επίβλεψης της εφαρμογής της Τελωνειακής Ενωσης σε ό,τι αφορά την Κύπρο. Εν προκειμένω το Λονδίνο έχει προτείνει να ανατεθεί το έργο αυτό στο Συμβούλιο Σύνδεσης E.E. – Τουρκίας, όμως η Λευκωσία αντιδρά καθώς στο συμβούλιο αυτό, η εκπροσώπηση της ευρωπαϊκής και τουρκικής πλευράς είναι ισότιμη, άρα η δυνατότητα ουσιαστικών παρεμβάσεων σε ένα τέτοιο θέμα πολύ περιορισμένη. Το κείμενο αυτό, σημειώνεται, θα τεθεί αύριο προς συζήτησιν στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων των Κρατών-Μελών στις Βρυξέλλες, ενώ σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η σύγκλιση έκτακτης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης στις 26 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή