Σχεδιάζεται νέος κύκλος μεταρρυθμίσεων

Σχεδιάζεται νέος κύκλος μεταρρυθμίσεων

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση της κυβέρνησης για ταχεία υλοποίηση του δεύτερου κύκλου των μεταρρυθμίσεων σηματοδοτεί η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.

Χωρίς να παραγνωρίζουν την έντονη κριτική που δέχθηκε ο πρωθυπουργός από κοινωνικούς εταίρους και MME για την καθαρότητα με την οποία ξεκαθάρισε από τη Θεσσαλονίκη ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται η άσκηση κοινωνικής πολιτικής πριν από τα τέλη του επόμενου έτους, τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δηλώνουν ικανοποιημένα από τη συνολική εμφάνιση του κ. Καραμανλή. Και αυτό, όπως παρατηρούν, διότι με τη στάση που τήρησε, μπορεί να δυσαρέστησε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που ανέμεναν την εξαγγελία παροχών, αλλά ενδυνάμωσε το προφίλ του υπεύθυνου πρωθυπουργού, ο οποίος προχωρεί με ρεαλισμό και σταθερότητα στην υλοποίηση των πολιτικών που κρίνει ότι μεσομακροπρόθεσμα θα οδηγήσουν στη βελτίωση της οικονομίας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. «O κόσμος μπορεί να δυσανασχετεί με την οικονομική πολιτική, εν τούτοις, γνωρίζει και ποιος είναι ο υπαίτιος γι’ αυτήν την κατάσταση και πόσο μεγαλύτερο θα είναι το βάρος που θα κληθεί να πληρώσει, αν οι όποιες παροχές γίνονται με δανεικά», έλεγαν χθες συνεργάτες του πρωθυπουργού, επικαλούμενοι και τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες καταγράφουν ευρεία στήριξη της κοινής γνώμης στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Οι ίδιοι κύκλοι εξέφραζαν ικανοποίηση και για την παρουσία του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου, εκτιμώντας ότι ο κ. Καραμανλής υπήρξε «διαβασμένος», «ετοιμόλογος» και «ολιγόλογος», πετυχαίνοντας να περάσει μήνυμα αποφασιστικότητας, σιγουριάς και προοπτικής.

Πάντως, και το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου αναγνωρίζει ότι απαιτούνται εξαιρετικά προσεκτικοί χειρισμοί, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαροί κοινωνικοί κραδασμοί το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τόσο κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, όσο και κατά την προχθεσινή εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, χρησιμοποίησε «ζυγισμένες» διατυπώσεις για κοινωνικά ευαίσθητα θέματα, όπως για παράδειγμα οι εργασιακές σχέσεις. Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής άφησε ανοικτό το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων για τις ΔΕΚΟ, μιλώντας για αρχές «εταιρικής διακυβέρνησης και για διεθνή λογιστικά πρότυπα», αλλά φρόντισε να υπογραμμίσει με έμφαση ότι δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των ήδη υπηρετούντων στις ΔΕΚΟ, ενώ θα παραμείνει σε απόλυτη ισχύ ο ρόλος του ΑΣΕΠ. Πιο «κοφτός» ήταν ο κ. Καραμανλής σε ό, τι αφορά το μέλλον της Ολυμπιακής, την αγροτική πολιτική και τις προοπτικές της κ.ά.

Την πολιτική φιλοσοφία που διέπει την ασκούμενη οικονομική πολιτική ανέλυσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος. Οπως είπε, η κυβέρνηση είχε να επιλέξει ανάμεσα σε εύκολες και ευχάριστες αποφάσεις, που θα οδηγούσαν όμως σε οικονομική επιδείνωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σε δύσκολες αποφάσεις, που συνεπάγονται θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και οι οποίες σε βάθος χρόνου θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη και τη βελτίωση. «Σε αυτά τα διλήμματα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπήκαν πολλά χρόνια πριν και απάντησαν επιλέγοντας τις δύσκολες και μεταρρυθμιστικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα στις χώρες αυτές να έχει μειωθεί σήμερα η ανεργία και να βρίσκονται σε καλύτερη θέση ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Εμείς παραλάβαμε μια οικονομική κατάσταση που είναι γνωστή σε όλους και ελπίζουμε, μέσα από μια διαρκή προσπάθεια, στο τέλος του 2006 να έχει επιτευχθεί η ολοκλήρωση της προσπάθειας», πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή