Προτάσεις ΠΑΣΟΚ για παιδεία

Προτάσεις ΠΑΣΟΚ για παιδεία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσλήψεις από την περιφέρεια και πιθανή σύνδεση της χρηματοδότησης και των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης με την αποδοτικότητά τους προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Χθες, τη στιγμή που οι αρμόδιοι βουλευτές M. Δαμανάκη, A. Λοβέρδος, και Συλβάνα Ράπτη κατήγγειλαν την κυβέρνηση για την αποτυχία της να διασφαλίσει την ομαλή έναρξη των μαθημάτων, η πρόταση του κόμματος για τέλος στο κρατικιστικό συγκεντρωτικό σύστημα προκαλεί ερωτηματικά τόσο για τον ρόλο του Δημοσίου όσο και της λειτουργίας του συστήματος. «Εκπαιδευτικές αρμοδιότητες και πόροι περνούν στην περιφέρεια. H περιφέρεια συγκροτεί ειδικά εκπαιδευτικά συμβούλια με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων και εκπρόσωπο του υπουργείου, που καθορίζουν μέρος του προγράμματος σπουδών, επιλέγουν και αξιολογούν το εκπαιδευτικό υλικό. Σε επίπεδο δήμου τα σχολεία και οι υποδομές τους μετασχηματίζονται σε τοπικά κέντρα γνώσης και πολιτισμού. Το σχολικό συμβούλιο επιλέγει βοηθητικό διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, χρηματοδοτεί τη σχολική ζωή και εξασφαλίζει πρόσθετους πόρους», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι, από την στιγμή που -με βάση τα ισχύοντα- οι κεντρικές υπηρεσίες δεν μπορούν να συντονίσουν τις Διευθύνσεις για ομαλή έναρξη της χρονιάς, πώς θα λειτουργεί το σύστημα περιφερειακά; Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ που θα κάνει και σχετικό διάλογο, δεν αποκλείει την ιδιωτική χρηματοδότηση, ενώ θέτει ως στόχο την αποσύνδεση του λυκείου από τις εξετάσεις εισαγωγής σε AEI/TEI. H πρόταση είναι οι εξετάσεις να γίνονται σε λίγα μαθήματα, τα ιδρύματα να έχουν λόγο στην επιλογή των σπουδαστών και να ορίζουν το ελάχιστο βαθμολογικό όριο εισαγωγής. Για τα πανεπιστήμια, προτείνουν μάνατζερ σε διοικητικές υπηρεσίες, νέο σύστημα αξιολόγησης και κατάργηση του ενός συγγράμματος. Τέλος, προτείνουν μεταλυκειακή επαγγελματική εκπαίδευση.

Πρώτοι στην επιτυχία στο Λύκειο

Μεταξύ των πρώτων χωρών στην φοιτητική μετανάστευση παραμένει η Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιοποιήθηκε χθες, περίπου 60.000 Ελληνόπουλα σπουδάζουν στο εξωτερικό. H Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Κορέα, η Ιαπωνία και η Τουρκία είναι οι πρώτοι «εξαγωγείς» ανάμεσα στα μέλη του οργανισμού, ενώ (μεταξύ των χωρών – μη μελών του ΟΟΣΑ) η Κίνα και η Ινδία έχουν τους περισσότερους φοιτητές στο εξωτερικό. Παράλληλα, οι Ελληνες μαθητές έχουν το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας στις απολυτήριες εξετάσεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (95%, το ίδιο ποσοστό με τους Γερμανούς). Αντίθετα, στις τελευταίες θέσεις είναι το Μεξικό (36%) και η Τουρκία (41%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή