Λυματολάσπη – καταρράκτης στη χωματερή

Λυματολάσπη – καταρράκτης στη χωματερή

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόρισμα των αρμόδιων υπηρεσιών της νομαρχίας Δυτικής Αττικής, έπειτα από δύο αυτοψίες -στις 7 και 9 Σεπτεμβρίου- στον χώρο απόθεσης της λυματολάσπης στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, καταγράφουν τον κίνδυνο εκτεταμένης κατάρρευσης, σοβαρής ρύπανσης των υπόγειων υδάτων («έρρεαν απόβλητα σχηματίζοντας μικρό καταρράκτη», αναφέρει η σχετική έκθεση), ενώ αναφέρουν την «εντονότατη δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αποπνικτική κατάσταση». Τα αποτελέσματα της αυτοψίας διαβιβάστηκαν ήδη χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, «για την ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, διότι δημιουργείται κίνδυνος σε βάρος της Δημόσιας Υγείας και ρύπανση του περιβάλλοντος».

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου υπέβαλε χθες και ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων κ. Νίκος Παπαδήμας για την ανυπόφορη και επικίνδυνη δυσοσμία από την εναπόθεση της λυματολάσπης στη χωματερή των A. Λιοσίων.

Σήμερα θα παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του δήμου σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι «στην αδιαφορία που επιδεικνύει η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ για τους χιλιάδες κατοίκους των Ανω Λιοσίων και των όμορων δήμων», ενώ τις επόμενες μέρες θα ζητήσει ο κ. Παπαδήμας να κλείσουν τα σχολεία. Κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας προγραμματίζουν και οι καταστηματάρχες της περιοχής.

Πάντως η ευρύτερη περιοχή της χωματερής των A. Λιοσίων ζει σχεδόν σε συνθήκες αθλιότητας, καθώς στη χωματερή έχουν ήδη εναποτεθεί περίπου 100.000 τόνοι λυματολάσπης, όπως ενημερώνει ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων (ΕΣΔΚΝΑ) κ. Γ. Μαστοράκος και καθημερινά μεταφέρονται 600-700 τόνοι. Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στα πορίσματα των κλιμακίων της νομαρχίας Δ. Αττικής, μετά τις αυτοψίες που διενήργησαν.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτοψίας διαπιστώθηκε ότι:

– Στο ανάχωμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον χώρο απόθεσης της λυματολάσπης, εμφανίζονται πολλές ρηγματώσεις.

– Στη βάση της εξωτερικής πλευράς του αναχώματος, που γειτνιάζει με το νεκροταφείο, έχει δημιουργηθεί λάκκος με ακάθαρτα νερά τα οποία αναβλύζουν από σημείο γειτονικό της βάσης του αναχώματος και ρέουν επιφανειακά.

– Δεν μπορεί να εκτιμηθεί η στατική επάρκεια του αναχώματος. Προτείνεται η περαιτέρω διερεύνηση.

Στη δεύτερη αυτοψία, από κλιμάκιο των διευθύνσεων Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος και Υγείας της Νομαρχίας, στον νέο χώρο προσωρινής αποθήκευσης της λυματολάσπης, που βρίσκεται πάνω από το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης, διαπιστώθηκε ότι:

– Στον χώρο υπήρχαν εργαζόμενοι (περίπου 15) οι οποίοι δεν είχαν λάβει μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας (ειδικές φόρμες, μάσκες, επενδυτές ποδιών, γάντια), με κίνδυνο για την υγεία τους. Στον χώρο υπήρχε εντονότατη δυσοσμία και ανάπτυξη εντόμων.

– Γενικότερα στις εγκαταστάσεις του XYTA επικρατούσε έντονη δυσοσμία, η οποία ήταν αισθητή και εκτός των εγκαταστάσεων.

– Από σημείο που βρίσκεται στα όρια της λεκάνης (περίπου δέκα στρεμμάτων) εναπόθεσης της λυματολάσπης υπάρχει εκροή μεγάλης ποσότητας υγρών αποβλήτων μαύρου χρώματος (μάλλον στραγγίσματα). H διαρροή προέρχεται από μια κοιλότητα όπου υπήρχε και ένας αγωγός. Από την κοιλότητα έρρεαν «σχηματίζοντας μικρό καταρράκτη» υγρά απόβλητα προς φυσική λεκάνη όπου λίμναζαν, προκαλώντας ρύπανση του εδάφους και του υπεδάφους και ανθυγιεινή εστία.

Στα συμπεράσματα του πορίσματος αναφέρεται ρύπανση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων στον χώρο της παλαιάς εναπόθεσης, πιθανός κίνδυνος από την απορροή των όμβριων που θα έρχονται σε επαφή με τους δύο χώρους ή των στραγγισμάτων των χώρων και κίνδυνος ατυχήματος γιατί δεν έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας, όπως περίφραξη, σήμανση στον χώρο της παλαιάς εναπόθεσης και κίνδυνος για την ατομική υγεία των εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή