Σε 20 χρόνια, μωρά από τεχνητή μήτρα

Σε 20 χρόνια, μωρά από τεχνητή μήτρα

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τεχνητή μήτρα είναι η, αμφιλεγόμενη προς το παρόν, μέθοδος του μέλλοντος που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε υπογόνιμα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί. H ανάπτυξη του εμβρύου έξω από το σώμα της γυναίκας σε τεχνητό περιβάλλον έως το στάδιο βιωσιμότητας, εφαρμόστηκε πειραματικά στην Ιαπωνία σε πειραματόζωα και πρόσφατα σε ανθρώπινα έμβρυα, ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι έρευνες θα διαρκέσουν τουλάχιστον μια εικοσαετία.

Η πρωτοποριακή μέθοδος, καθώς και οι «πρόσφατες εξελίξεις και αντιπαραθέσεις στην ιατρική της ανθρώπινης αναπαραγωγής» θα απασχολήσουν το τριήμερο συνέδριο που διοργανώνει από αύριο ώς την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη η B΄ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ. Εκτενής θα είναι η συζήτηση γύρω από την τεχνητή μήτρα η οποία αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ηδη στην Αμερική οι έρευνες έχουν διακοπεί λόγω των αντιδράσεων ηθικής και νομικής φύσεως. H μέθοδος αυτή όμως, όπως διευκρινίζει ο καθηγητής Μαιευτικής στο ΑΠΘ κ. Ιωάννης Τζαφέττας «μπορεί να αποβεί χρήσιμη σε γυναίκες με κατεστραμμένη ή ανύπαρκτη μήτρα, σε γυναίκες που αποβάλλουν επανειλημμένα ή γεννούν πολύ πρόωρα νεογνά, τα οποία λόγω της ακραίας προωρότητας πεθαίνουν ή το χειρότερο επιβιώνουν, αλλά με σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα. H ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους στην τεχνητή μήτρα ώς τον 4-5ο μήνα προβάλλει ως ελκυστική λύση, αλλά και εναλλακτική προς τη μέθοδο της “παρένθετης μήτρας” που ήδη εφαρμόζεται επιτυχώς εδώ και αρκετά χρόνια αλλά παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή