Ασκηση εξωτερικής πολιτικής με σύγχρονη νοοτροπία

Ασκηση εξωτερικής πολιτικής με σύγχρονη νοοτροπία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλωμάτες, εκπρόσωποι από επτά χώρες και έναν διεθνή οργανισμό (NATO), ανταποκρινόμενοι σε σχετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών και ειδικότερα του τομέα ενημέρωσης, έλαβαν μέρος σε διήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με θέμα «Εξωτερική Πολιτική και Δημόσια Διπλωματία: Χτίζοντας σχέσεις συνεργασίας στο σύγχρονο κόσμο».

Το γεγονός είχε ιδιαίτερη σημασία για το στρατηγείο της ελληνικής διπλωματίας, καθώς η ηγεσία του δηλώνει ότι στους στόχους της είναι η αλλαγή νοοτροπιών που, στον σημερινό κόσμο, δεν μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικές κατά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και την υπεράσπιση των εθνικών θέσεων σε διεθνές επίπεδο.

Η παρακολούθηση των εργασιών του συνεδρίου από αποφοίτους της Διπλωματικής Ακαδημίας και φοιτητές σχολών Δημόσιας Διοίκησης – υποψηφίων ακολούθων Τύπου, καταδεικνύει το ενδιαφέρον που υπάρχει όχι μόνο στο κορυφαίο επίπεδο του υπουργείου Εξωτερικών. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι και το γεγονός ότι ομιλητές στο συνέδριο ήταν μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος και ο Γ.Γ. Ενημέρωσης κ. Π. Λειβαδάς.

«Ως δημόσια διπλωματία θα μπορούσαμε να ορίσουμε ένα σύνολο συντονισμένων δράσεων σε επιμέρους τομείς, που έχει ως σκοπό την προβολή της «προσωπικότητας» των κρατών και την οικοδόμηση σταθερών σχέσεων συνεργασίας και επικοινωνίας λαών και κρατών», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτης και πρόσθεσε:

Αποτελεσματικότητα

«Η αποτελεσματική προβολή προς τα έξω της «προσωπικότητας» του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι η νέα πρόκληση».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στο οποίο εστιάστηκε το ενδιαφέρον διπλωματών από περισσότερες των επτά (ΗΠΑ, Ισπανία, M. Βρετανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Γαλλία) χωρών, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν από τη θέση του ομιλητή, επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων η ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια, σχεδιασμός δράσης και χρηματοδότησή του, συνεργασία μεταξύ υπουργείων, αλλά και κρατικών με μη κυβερνητικές οργανώσεις, κράτους και ιδιωτών – επιχειρηματιών, με στόχο την επίτευξη του καλύτερου, κάθε φορά, αποτελέσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή