Θερμή υποδοχή για τον κ. Βαρθολομαίο

Θερμή υποδοχή για τον κ. Βαρθολομαίο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης στις Μητροπόλεις Εδεσσας και Φλώρινας έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις συνεχείς αναφορές του κ. Βαρθολομαίου στην ελληνικότητα της Μακεδονίας, αλλά και στους αγώνες του γένους για τη διαφύλαξη της κληρονομιάς και της ορθόδοξης πίστης. Παράλληλα, στις ομιλίες του υπενθυμίζει την προσφορά των ιεραρχών του οικουμενικού θρόνου στον μακεδονικό αγώνα, ενώ με κάθε ευκαιρία ασκεί δριμεία κριτική στους παραχαράκτες της Ιστορίας οι οποίοι, όπως είπε, «επιμένουν να αυτοαποκαλούνται Ελληνες Μακεδόνες». Ιδιαίτερα προσεκτικός και με ενωτικό λόγο -χωρίς να ταυτίζεται με εθνικιστικά ιδεολογήματα- ο κ. Βαρθολομαίος τιμά τους Μακεδόνες ήρωες και συγκινεί τους χιλιάδες πιστούς που τον υποδέχονται σε κάθε πόλη ή χωριό που επισκέπτεται. «Η άρνησις της παραδόσεώς μας σημαίνει επιτάφιον πλάκα της υπάρξεως των λαών», είπε σε ομιλία του στα Γιαννιτσά, ενώ αύριο κατά την επίσκεψή του στο Πισοδέρι θα τελέσει μνημόσυνο υπέρ «των φρικτών θανάτων τελειωθέντων υπό των Βουλγάρων Κομιτατζήδων».

Αυστηρό μήνυμα

Ταυτόχρονα, όμως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθύνει, εμμέσως πλην σαφώς, και ένα αυστηρό μήνυμα προς όλους εκείνους -εντός ή εκτός των συνόρων- που επιδιώκουν την αναμόχλευση εθνικιστικών παθών με στόχο την επίτευξη των αλυτρωτικών τους σχεδίων. Είναι, άλλωστε, γνωστή η δραστηριότητα που αναπτύσσει στην ευρύτερη περιοχή μια μικρή ομάδα που αυτοπροσδιορίζεται ως «Μακεδονική μειονότητα», καθώς και η ανθελληνική προπαγάνδα ενός καθηρημένου για βαρύτατα ηθικά παραπτώματα κληρικού ο οποίος εμφανίζεται ως επίσκοπος της «Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Μακεδονίας». Ο τελευταίος, μάλιστα, δεν δίστασε πριν από μερικά χρόνια να καλέσει τους Μητροπολίτες της Δυτικής Μακεδονίας να εγκαταλείψουν τις επαρχίες τους προκειμένου να αναλάβουν νέοι αρχιερείς διορισμένοι από τα Σκόπια.

Στη γειτονική χώρα, την οποία ατένισε ο κ. Βαρθολομαίος επισκεπτόμενος χθες το φυλάκιο της Νίκης στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι διασπασμένη. Το επίσημο κράτος αναγνωρίζει την μονομερώς αποσχισθείσα από το Πατριαρχείο Σερβίας «Μακεδονική Εκκλησία», ένα εκκλησιαστικό μόρφωμα που ιδρύθηκε το 1967 με τις ευλογίες του Τίτο και έως σήμερα δεν αναγνωρίζεται από καμία ορθόδοξη εκκλησία. Παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες του Πατριαρχείου Σερβίας αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ελλαδικής Εκκλησίας, η σκοπιανή Εκκλησία αρνείται πεισματικά να επανέλθει στην κανονική τάξη.

Την ίδια στιγμή, στις φυλακές της πόλης Μπίτολα (Μοναστήρι) κρατείται ο Μητροπολίτης Βελεσσών κ. Ιωάννης, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Σερβίας και έχει υπό την ευθύνη του την ανασυσταθείσα Αρχιεπισκοπή Αχρίδος με έδρα τα Σκόπια. Ο Σκοπιανός κληρικός, που σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, εκτίει ποινή 18μηνης φυλάκισης κατηγορούμενος για «υποδαύλιση του θρησκευτικού και εθνικού μίσους στην ΠΓΔΜ». Το «έγκλημα» που διέπραξε ήταν ότι ως επίσκοπος της «Μακεδονικής Εκκλησίας» είχε προτείνει πριν από δύο χρόνια την επανασύνδεσή της με το σερβικό Πατριαρχείο, πράγμα που θα σήμαινε και την αλλαγή της ονομασίας της. Την αποφυλάκιση του κ. Ιωάννη ζήτησαν με επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος όσο και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.

Το μεγαλύτερο, ωστόσο, πρόβλημα είναι ο εθνικισμός και ο αλυτρωτισμός που καλλιεργεί συστηματικά η Εκκλησία της γειτονικής ΠΓΔΜ. Δεν δίστασε, μάλιστα, να ιδρύσει και μητρόπολη της «Αιγαιακής Μακεδονίας» με έδρα την Αριδαία, για την οποία όμως χρησιμοποιεί την σλαβική ονομασία «Σούμποτσκο». Ισως αυτός να ήταν κι ένας από τους λόγους που όλοι οι κάτοικοι της Αριδαίας επιφύλαξαν μία από τις θερμότερες υποδοχές που έγιναν αυτές τις ημέρες στον κ. Βαρθολομαίο. «Καλωσορίζουμε τον Πατριάρχη του Γένους», είπε ο δήμαρχος της πόλης η οποία σείστηκε από τα χειροκροτήματα των πιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή