Θητεία με προνόμια για παιδιά των πολύτεκνων

Θητεία με προνόμια για παιδιά των πολύτεκνων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν προβλέπει τελικά την υποχρεωτική στράτευση στα 18 το νέο στρατολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες στην κυβερνητική επιτροπή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Μεταξύ των πιο σημαντικών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, που εγκρίθηκε, περιλαμβάνονται οι εξής:

– H επέκταση στρατολογικών προνομίων των πολύτεκνων οικογενειών, καθώς και η παροχή ορισμένων εξ αυτών και σε οικογένειες με τρία παιδιά.

– H θεσμοθέτηση ενιαίας αναβολής κατάταξης στους εγγεγραμμένους στις ανώτατες και ανώτερες σχολές και στους εγγεγραμμένους για λήψη μεταπτυχιακού τίτλου μέχρι το 28ο έτος της ηλικίας τους, ώστε να είναι σε θέση να ολοκληρώσουν το σύνολο των σπουδών τους με τη λήψη μιας αναβολής.

– H μείωση του ποσού εξαγοράς θητείας για όσους έχουν αυτό το δικαίωμα σε ποσό που αντιστοιχεί όχι σε 24 αλλά σε δώδεκα μήνες.

– H άρση της απαλλαγής υποχρέωσης στράτευσης που ισχύει σήμερα για μοναχούς και κληρικούς.

– H θεσμοθέτηση υποχρεωτικής επανεξέτασης όλων των περιπτώσεων απαλλαγής για λόγους μειωμένης σωματικής ικανότητας.

– H απαλλαγή από υποχρέωση θητείας όλων όσοι με το υφιστάμενο καθεστώς όφειλαν να υπηρετήσουν τρεις μήνες.

– H δυνατότητα χορήγησης διαβατηρίων πενταετούς διάρκειας και για την Ελλάδα στους ανυπότακτους εξωτερικού, καθώς και σειρά ευνοϊκών οριστικών ρυθμίσεων για τους ανυπότακτους που προέρχονται από τις χώρες του πρώην ανατολικού συνασπισμού. Επίσης, επαναπροσδιορίζεται η έννοια του μονίμου κατοίκου εξωτερικού και ορίζεται ως τέτοιος όποιος έχει τη μόνιμη κατοικία του στο εξωτερικό για 12 συνεχή χρόνια ή ασκεί βιοποριστικό επάγγελμα και έχει μόνιμη κατοικία για 7 συνεχή χρόνια.

Ακόμα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για στρατεύσιμους με ιδιαίτερες κοινωνικές ανάγκες, όπως για τους έχοντες γονείς με κινητική αναπηρία πάνω από 67%, οι οποίοι θα μπορούν να υπηρετούν στον τόπο κατοικίας τους. Επίσης, ο υπουργός Αμυνας παρουσίασε το νομοσχέδιο για τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, που επιτρέπει την ανάπτυξη μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και ρυθμίζει σειρά θεμάτων του διδακτικού προσωπικού τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή