ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ E.E., TOYPKIA, ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ο πρωθυπουργός σήμερα με Σιράκ και Βιλπέν

Οι δημοσιονομικές προοπτικές και το μέλλον της E.E., η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το Κυπριακό θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κων. Καραμανλής στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο κ. Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό κ. Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Με δεδομένη την κοινή θέση Ελλάδος – Γαλλίας για τα δημοσιονομικά, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης το συντομότερο δυνατόν στη βάση της τελευταίας πρότασης της λουξεμβουργιανής προεδρίας. Ακόμη, ο κ. Καραμανλής θα επαναλάβει την άποψή του υπέρ της ανάγκης διατήρησης της δυναμικής της ευρωπαϊκής προοπτικής, παρά τα εμπόδια που δημιουργήθηκαν μετά το γαλλικό και το ολλανδικό «όχι» στα δημοψηφίσματα για το Ευρωσύνταγμα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά την τελική διαμόρφωση του κειμένου της ευρωπαϊκής αντιδήλωσης στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΣΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ

Αγωγές Αγγελόπουλων

Συζητήθηκαν χθες ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας έξι συνολικά αγωγές και ανταγωγές των κ. Κωνσταντίνου και Θεόδωρου Αγγελόπουλου. O κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος διεκδικεί από τον αδελφό του 3,3 δισ. δολάρια για ηθική βλάβη, την οποία, όπως υποστηρίζει, υπέστη από τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Από την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος ζητεί 30 εκατ. ευρώ, ποσό που είχε τεθεί ως ποινική ρήτρα, προκειμένου να μην ανταλλαγούν αγωγές και μηνύσεις και η οικογενειακή διαμάχη να μη μεταφερθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ως μάρτυρες στη διαδικασία κατέθεσαν δύο πρώην στελέχη της Χαλυβουργικής. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ME TON K. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Ο Σβέτοζαρ Μάροβιτς στην Αθήνα

Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία είχε χθες ο πρόεδρος της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, που επισκέπτεται τη χώρα μας. O κ. Μάροβιτς έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό K. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου και για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων και ιδιαίτερα της Σερβίας-Μαυροβουνίου που αποτελεί χώρα-κλειδί για την ευρύτερη περιοχή. Επέκρινε επίσης την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι «παρατηρητής, θεατής των εξελίξεων στις βαλκανικές εξελίξεις, ακόμη και σε άμεσα θέματα όπως αυτό της ονομασίας». O πρόεδρος της Σερβίας-Μαυροβουνίου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλ. Αλαβάνο, ο οποίος τάχθηκε κατά των αλλαγών συνόρων στη Βαλκανική.

ΠΡΟΤΑΣΗ NOMOY ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ TOY ΠΑΣΟΚ

Το επίδομα θέρμανσης

Πρόταση νόμου για την παροχή επιδόματος θέρμανσης σε οικονομικά ασθενείς τάξεις κατέθεσαν χθες 57 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ζητούν την παροχή του επιδόματος με τη μορφή αφορολόγητης οικονομικής ενισχύσεως για τη χειμερινή περίοδο που διανοίγεται, επικαλούμενοι τις εξαιρετικά υψηλές διεθνείς τιμές του πετρελαίου που θα επιβαρύνουν, τουλάχιστον κατά 38%, τους καταναλωτές σε σχέση με πέρυσι. Με την πρόταση υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί το επίδομα στους μισθωτούς, που αμείβονται με τον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτερο μισθό ή ημερομίσθιο της γενικής συλλογικής σύμβασης, στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, στους πάσης φύσεως συνταξιούχους, στους οποίους καταβάλλεται ΕΚΑΣ και στους μακροχρονίως ανέργους. Με την πρόταση χωρίζεται η Ελλάδα σε τρεις ζώνες και καθορίζεται στην πρώτη ζώνη επίδομα 180 ευρώ, στη δεύτερη 240 ευρώ και στην τρίτη 300 ευρώ. Πλην της κατηγορίας των μισθωτών, για την οποία προτείνεται εφάπαξ καταβολή, στις λοιπές κατηγορίες προτείνεται η καταβολή σε δύο δόσεις.

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Αναβολή συμποσίου

Νέα εμπόδια αντιμετώπισε ο ακαδημαϊκός κόσμος στην Τουρκία στο συμπόσιο που επρόκειτο να αρχίσει σήμερα στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, με θέμα το ζήτημα των Αρμενίων κατά την τελευταία περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την αναβολή του συμποσίου, με την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων, μετά προσφυγή της Ενωσης Δικαστικών, προκαλώντας μάλιστα την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το συμπόσιο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάιο, αλλά αναβλήθηκε μετά αντιδράσεις που προκλήθηκαν, λόγω του ότι μεταξύ των υπό συζήτηση θεμάτων, ήταν και η υπόθεση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Το δικαστήριο, στην απόφασή του αναφέρει ότι το συμπόσιο αναβάλλεται έως ότου οι διοργανωτές απολογηθούν, εντός τριάντα ημερών. Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, σύμφωνα με το δικαστήριο, είναι τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή των ομιλητών και οι πηγές χρηματοδότησης του συμποσίου. Το συμπόσιο έχει τίτλο «Οι Οθωμανοί Αρμένιοι στην περίοδο πτώσης της Αυτοκρατορίας. Επιστημονική Ευθύνη και Προβλήματα Δημοκρατίας» και οργανώνεται από κοινού από τα πανεπιστήμια Βοσπόρου, Μπιλγκί και Σαμπαντζί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή