Φραγή Δημόκριτου στο «πορνοδίκτυο»

Φραγή Δημόκριτου στο «πορνοδίκτυο»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το οπλοστάσιο για την καταπολέμηση της πορνογραφίας στο Διαδίκτυο ενισχύεται με ένα νέο λογισμικό πρόγραμμα ελληνικής πατέντας, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά.

Η αποτελεσματικότητα, αλλά και η πρωτοτυπία του προγράμματος, το οποίο εγκαθίσταται σε προσωπικούς υπολογιστές ή τους κεντρικούς διακομιστές, τους γνωστούς servers, συνίσταται στο ότι αναγνωρίζει τις σελίδες με πορνογραφικό υλικό προτού ακόμα αυτές εμφανιστούν στην οθόνη του χρήστη και εμποδίζει την πρόσβαση σε αυτές.

Αντιθέτως τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται έως τώρα στον κόσμο στηρίζονται στον αποκλεισμό με βάση λίστες παράνομων και ύποπτων ιστοχώρων, που όμως δεν είναι σε θέση να εντοπίζουν κάθε καινούργια σελίδα που δημιουργείται.

Η ελληνική «ασπίδα» προστασίας από την πορνογραφία στο Internet έχει την ονομασία Filter X, εφευρέθηκε από την ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Επικοινωνιών του «Δημόκριτου» και παρουσιάστηκε χθες στο πανευρωπαϊκό συνέδριο ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Οπως εξήγησε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας κ. Κώστας Χανδρινός, η διαφορά του Filter X με τα ήδη υπάρχοντα φίλτρα είναι ότι μπορεί να «κοιτάει» μέσα στο πραγματικό περιεχόμενο μιας υπό αναζήτηση σελίδας και αναλύοντας πληροφορίες από το κείμενο, φωτογραφίες, ακόμα και τη δομή του κειμένου σε κλάσματα του δευτερολέπτου, είναι σε θέση να διαπιστώσει αν περιέχει πορνογραφήματα.

Ειδικότερα, σερφάροντας ο χρήστης στο Διαδίκτυο, ο Filter X αναλύει σε λιγότερα από 9 χιλιοστά του δευτερολέπτου το περιεχόμενο της κάθε σελίδας στην οποία επιδιώκει να εισέλθει ο χρήστης, πριν αυτή εμφανιστεί στην οθόνη και αποφαίνεται εάν είναι πορνογραφική.

Εάν ο έλεγχος δείξει ότι το περιεχόμενό της είναι πορνογραφικό τότε την μπλοκάρει ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον χρήστη για τους λόγους που το έκανε.

Η εγκατάσταση του συγκεκριμένου προγράμματος σ’ έναν υπολογιστή είναι μια απλή διαδικασία, όσο αυτή των λογισμικών προστασίας από τους ιούς (anti-virus) και η τιμή του κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα περίπου.

Η ελληνική πατέντα Filter X χρηματοδοτείται ήδη από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια πιλοτικά σε σχολεία της Ελλάδας και άλλων χωρών της E.E., ενώ πρόκειται να κυκλοφορήσει στο άμεσο μέλλον και στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή