Διευρύνεται η συνεργασία με τη Γαλλία

Διευρύνεται η συνεργασία με τη Γαλλία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποφασιστική βούληση της Ελλάδας και της Γαλλίας να συνεχίσουν να εργάζονται, με το σύνολο των εταίρων που το επιθυμούν, για την οικοδόμηση της πολιτικής διάστασης μιας Ευρώπης ικανής να μιλάει με μια φωνή στην διεθνή σκηνή και να αποκτήσει τις στρατιωτικές δυνατότητες που είναι απαραίτητες για την πολιτική της αξιοπιστία υπογράμμισαν χθες ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής.

Σε κοινή ελληνογαλλική δήλωση που υπέγραψαν χθες οι δύο ηγέτες μετά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους στο Παρίσι, ανακοίνωσαν την απόφαση των δύο χωρών να ενισχύσουν την αμυντική συνεργασία τους στους τομείς των δορυφόρων επίγειας συνεργασίας, καθώς και σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας των αμυντικών εξοπλισμών και το ναυτικό τομέα. Αποφασίστηκε ακόμη να συναντώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα οι διευθυντές των Πολιτικών Υποθέσεων των δύο χωρών (ανά έτος), των διευθυντών των Στρατηγικών Υποθέσεων των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας (ανά εξάμηνο), να υπάρξουν ανταλλαγές προσωπικού μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών, καθώς και συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης πιλότων σε υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και αξιωματικών του Ναυτικού. Για την υλοποίηση των παραπάνω αποφάσεων επιφορτίστηκαν οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα χαρακτήριζαν χθες ιδιαίτερα σημαντική την υπογραφή της κοινής αυτής δήλωσης, καθώς, όπως τόνιζαν, αποδεικνύεται εμπράκτως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι μονοδιάστατα προσανατολισμένη προς τις ΗΠΑ, όπως κατηγορείται από ορισμένες πλευρές, αλλά και ισότιμος συνομιλητής της Γαλλίας και άλλων Ευρωπαίων εταίρων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πολιτικής φυσιογνωμίας και της κοινής ευρωπαϊκής Αμυνας και Ασφάλειας.

Στην κοινή δήλωση υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα και η Γαλλία υπογραμμίζουν την πολιτική και επιχειρησιακή σημασία των ευρωπαϊκών πολυεθνικών δυνάμεων για την πρόοδο της αμυντικής διάστασης της Ευρώπης, καθώς και ότι το Παρίσι υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την προσχώρηση της Ελλάδας το συντομότερο δυνατόν στις «Ευρωδυνάμεις».

Στις χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό κ. Ντομινίκ Ντε Βιλπέν συζητήθηκαν επίσης επί μακρόν η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το Κυπριακό, τα βαλκανικά ζητήματα αλλά και ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

Θέλοντας να αποστείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς την Αγκυρα, ο κ. Καραμανλής, σε συνέντευξή του στην μεγάλης κυκλοφορίας γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», η οποία δημοσιεύεται σήμερα, τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να κάνει πίσω και να διαπραγματευτεί μια “ειδική σχέση” με την Τουρκία». O κ. Καραμανλής υπενθυμίζει ακόμη ότι «κάθε εμπόδιο που δημιουργεί η Τουρκία σχετικά με την αναγνώριση της Κύπρου θα αποτελούσε πρόβλημα για τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», που πρόκειται να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή