Ελληνικό δίκτυο μικροδορυφόρων

Ελληνικό δίκτυο μικροδορυφόρων

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάπτυξη ενός δικτύου μικροδορυφόρων τηλεανίχνευσης υψηλής τεχνολογίας, με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών και μια σειρά από άλλες δυνατότητες, εξετάζει η χώρα μας. H σχετική επιστημονική πρόταση έχει ήδη υποβληθεί στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (KEMEA) του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το οποίο έχει κατ’ αρχήν τοποθετηθεί θετικά υπέρ της ανάπτυξης του συστήματος και μελετά τις επιμέρους παραμέτρους (κόστος, δυνατότητες, αξιοποίηση), προκειμένου να υποβάλει την τελική εισήγηση για την υλοποίηση του έργου.

Οπως αναφέρεται στη σχετική επιστημονική εισήγηση, οι δορυφόροι τηλεανίχνευσης κινούνται σε ύψος 400 έως 800 χιλιομέτρων, σε αντίθεση με τους υπάρχοντες τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, όπως ο Hellas Sat 2, που κινούνται σε ύψος 36 χιλιάδων χιλιομέτρων. Επιπλέον, ανάλογα με τις εφαρμογές, τη χρήση και τις δυνατότητες που θα έχουν, μπορούν να ζυγίζουν από μόλις 50 κιλά, με το βάρος τους να αυξάνεται, αναλόγως των συστημάτων που χρειάζεται να φέρουν για την εκπλήρωση των χρήσεων που επιλέγονται. Οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι αντίθετα, έχουν βάρος πολλών τόνων.

Οι εφαρμογές που μπορεί να έχει το σύστημα μικροδορυφόρων, όπως περιγράφονται στην εισηγητική έκθεση, είναι οι εξής:

– Προστασία συνόρων, με συνεχή παρακολούθηση της συνοριογραμής και δυνατότητα εντοπισμού σε πραγματικό χρόνο κάθε απόπειρας για λαθρεμπόριο, λαθρομετανάστευση κ.ά.

– Φωτογράφιση εγκαταστάσεων, τηλεπαρακολούθηση. Δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης συγκεκριμένων εγκαταστάσεων. π.χ. για λόγους ασφάλειας.

– Προστασία φυσικού περιβάλλοντος: δυνατότητα παρακολούθησης ακόμη και δασικών πυρκαγιών την ώρα που είναι σε εξέλιξη, καταγραφή συνεπειών από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες ή σεισμοί.

– Προστασία των θαλασσών και ακτών με δυνατότητα παρακολούθησης ενδεχόμενης καταστροφής από γεωλογική μεταβολή, μέχρι και εντοπισμό παράνομης δόμησης στον αιγιαλό.

– Ερευνα για εξεύρεση πετρελαίου και σπανίων μετάλλων, εφόσον αποφασισθεί να φέρουν οι μικροδορυφόροι τον απαραίτητο ειδικό εξοπλισμό.

– Μετρήσεις ακριβείας ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου της γης, στοιχεία που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα για έρευνες της σεισμολογίας.

– Αστρονομικές επιστημονικές μελέτες. Μια καθαρά επιστημονική εφαρμογή, που μπορεί να συνδράμει σε μελέτες που γίνονται από επίγειους σταθμούς παρατήρησης του Αστεροσκοπείου.

– Εθνικό κτηματολόγιο: άμεση καταγραφή κάθε ενδεχόμενης απόπειρας αλλαγής χρήσεων γης.

– Εμπορικές εφαρμογές, καθώς υποσυστήματα των μικροδορυφόρων μπορούν να «ενοικιασθούν» σε τρίτους.

Οπως επίσης αναφέρεται στην επιστημονική εισήγηση, η ανάπτυξη και υλοποίηση του προγράμματος μπορεί να συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω ειδικών πόρων που προβλέπονται για ανάλογες εφαρμογές. Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι η δημιουργία μικρών δορυφόρων, με βάρος από 50 έως 100 κιλά, είναι χαμηλού κόστους. Δεν υπάρχει ακόμη εκτίμηση του συνολικού κόστους του προγράμματος, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσοι μικροδορυφόροι θα αναπτυχθούν. Εκτιμάται ότι η ανάπτυξη ενός συστήματος με περίπου 12 μικροδορυφόρους θα διασφαλίζει συνεχή «επόπτευση» της χώρας από αέρος, καθώς τη στιγμή που ο ένας θα φεύγει από τα όρια της χώρας, ο επόμενος θα εισέρχεται.

Και κέντρο εκτόξευσης

Στην επιστημονική εισήγηση που έχει κατατεθεί και μελετάται από το KEMEA, προτείνεται και η δημιουργία κέντρου εκτόξευσης μικροδορυφόρων, με εκτοξευτήρα που θα επαναχρησιμοποιείται και με χρήση κηροζίνης και υγρού οξυγόνου για καύσιμα, τα οποία, όπως επισημαίνεται, αποκλείουν την έκρηξη και προσφέρουν ασφαλέστερη εκτόξευση. Το πρόγραμμα, όπως έχει υποβληθεί, προβλέπει την κατασκευή δύο τέτοιων μηχανών εκτόξευσης, ικανών για τουλάχιστον 50 εκτοξεύσεις ανά έτος. H δημιουργία του κέντρου εκτόξευσης θα μπορεί να έχει, δηλαδή, εμπορική χρήση, να ενοικιάζεται ουσιαστικά σε τρίτους, σε άλλες χώρες ενδεχομένως, που επίσης θέλουν να εκτοξεύσουν μικροδορυφόρους. Πάντως, επειδή με τη δημιουργία κέντρου εκτόξευσης το κόστος υλοποίησης του προγράμματος αναμένεται να είναι πολύ μεγάλο, εξετάζεται το ενδεχόμενο, εφόσον αποφασισθεί η ανάπτυξη του συστήματος μικροδορυφόρων, η εκτόξευσή τους να γίνει από μία από τις υπάρχουσες βάσεις εκτόξευσης μεγάλων δορυφόρων, που υπάρχουν στο εξωτερικό, για παράδειγμα στη Γαλλία.

Η ελληνική βιομηχανία

Ηδη έχει γίνει διερεύνηση των προοπτικών για την κατασκευή του συστήματος συνολικά και έχει προκύψει ότι το μεγαλύτερο μέρος του θα μπορούσε να υλοποιηθεί από την EAB, με συμμετοχή και άλλων ελληνικών βιομηχανιών και να κατασκευαστούν στο εξωτερικό μόνο τα απολύτως απαραίτητα μέρη, για τα οποία δεν υπάρχει δυνατότητα κατασκευής στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή