H αναβολή διάλεξης «καίει» Αγκυρα

H αναβολή διάλεξης «καίει» Αγκυρα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου βάσει της οποίας ανεβλήθη διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες, με θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων από δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη διάρκεια του A΄ Παγκοσμίου Πολέμου. H Κομισιόν χαρακτηρίζει την απόφαση προκλητική εν όψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας που αναμένεται να αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου. «H απουσία νομικών επιχειρημάτων, καθώς και η χρονική στιγμή κατά την οποία ελήφθη η δικαστική απόφαση μια μόλις ημέρα πριν από τη διάλεξη, συνιστά μια ακόμη πρόκληση», τόνισε η Κριστίνα Νάγκι, εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα διεύρυνσης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κ. Ολι Ρεν, επίτροπος για τη Διεύρυνση, είχε χαρακτηρίσει επίσης πρόκληση την άσκηση ποινικής δίωξης από τις τουρκικές αρχές κατά του Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Τουρκία διέπραξε γενοκτονία εις βάρος των Αρμενίων. Την απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης να απαγορεύσει τη διάλεξη, καταδίκασε και η τουρκική κυβέρνηση. «H απαγόρευση μιας διάλεξης στην οποία δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συζητηθεί, δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. O υπουργός Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, τόνισε ότι «όσοι εντός και εκτός της χώρας δημιουργούν εμπόδια στον δρόμο της Τουρκίας όσο πλησιάζουμε προς την 3η Οκτωβρίου καταβάλλουν τώρα τις τελευταίες τους προσπάθειες» και πρόσθεσε ότι η ίδια η Τουρκία υπονομεύει τις προσπάθειές της.

Η Τουρκία αρνείται τη γενοκτονία των Αρμενίων από δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του A΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, υπό την πίεση της E.E. δέχεται να εξεταστεί το γεγονός από ιστορικούς, όχι από πολιτικούς. H διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης οργανώθηκε με αυτό το σκεπτικό. Σε αυτήν επρόκειτο να συμμετάσχουν ακαδημαϊκοί από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Μέση Ανατολή και την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι η διάλεξη επρόκειτο αρχικώς να πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου, όμως το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης την ανέβαλε, εξαιτίας των κατηγοριών που είχαν διατυπωθεί εναντίον του. Τούρκοι εθνικιστές είχαν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους επειδή οι ομιλητές θα εξέφραζαν απόψεις που αμφισβητούν την επίσημη τουρκική άποψη για τη γενοκτονία των Αρμενίων. O Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσεμίλ Τσίτσεκ είχε χαρακτηρίσει τη διάλεξη «πισώπλατη μαχαιριά στη ράχη της Τουρκίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή