Αυστηρό μήνυμα προς όλους

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα «μηδενικής ανοχής» απέναντι σε συμπεριφορές που πλήττουν την εικόνα της κυβέρνησης και δυσχεραίνουν την προσπάθεια υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. θα απευθύνει ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του κόμματός του στις 3 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, πάντως, πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ της ανάγκης αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού επαναφέρουν μέσω διαρροών στο προσκήνιο το σενάριο του ανασχηματισμού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κλίμα «χαλαρότητας», που κατά την εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου, επικράτησε μετά τη δήλωση του κ. Καραμανλή ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα, δεν περνάει απαρατήρητο.

Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, κατά την τελευταία συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ. κ. Βαγγ. Μεϊμαράκης μετέφερε στον πρωθυπουργό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και κυρίως τον προβληματισμό που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για τα φαινόμενα πολυγλωσσίας, ασυνεννοησίας και εσωτερικών αντιπαραθέσεων, που επικρατούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Κατά πάγια τακτική του, ο κ. Καραμανλής δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος. Συνεργάτες του, ωστόσο, αφήνουν να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός είναι ενοχλημένος από την εικόνα που εκπέμπει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση και προτίθεται να αποσαφηνίσει με αυστηρότητα και χωρίς περιστροφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί τη συνέχιση της σημερινής κατάστασης. «Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι υπολογίζουν σωστά όσοι έχουν επαναπαυθεί στις δάφνες τους μετά τη συνέντευξη στη ΔΕΘ», σχολίαζε κορυφαίο στέλεχος, που συνομιλεί συχνά με τον κ. Καραμανλή, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός αρέσκεται στους αιφνιδιασμούς.

Καθαρή εικόνα

Αλλα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πιθανότερη την παραμονή της σημερινής σύνθεσης της κυβέρνησης μέχρι την ολοκλήρωση του δεύτερου «μεταρρυθμιστικού κύματος», προκειμένου να μην χρεωθεί ένα νέο σχήμα τα βάρη σημερινών λαθών και παραλείψεων. Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφονται με λεπτομέρειες οι κινήσεις ενός εκάστου. Από τους υπουργούς που σήμερα βρίσκονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας, τους βουλευτές και τα στελέχη που πλαισιώνουν τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο κ. Καραμανλής έχει πολύ καθαρή εικόνα όχι μόνο για τα έργα των υπουργών του, αλλά και για το παρασκήνιο που κρύβεται πίσω από κάθε πρόταση, επιλογή ή παρέμβαση και θα το αποδείξει εν ευθέτω χρόνω…

Η Ολυμπιακή

Επί του παρόντος, εξαιρετικά ακανθώδες ζήτημα -νούμερο «τέσσερα» σε βαθμό επικινδυνότητας το χαρακτηρίζουν στο Μαξίμου παραλληλίζοντάς το με τους καταστροφικούς κυκλώνες στις ΗΠΑ- παραμένει αυτό της Ολυμπιακής. Και αυτό, διότι σε αντίθεση με τις αλλαγές που προωθούνται στις ΔΕΚΟ, διεγείρει τα ανακλαστικά της κοινής γνώμης και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Παρά την αρχική, επιτυχή (όπως κρίθηκε από το επιτελείο του Μαξίμου), τοποθέτηση του κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, στην πορεία η υπόθεση εξελίχθηκε προβληματικά, με τους κορυφαίους υπουργούς όχι μόνο να διασταυρώνουν καθημερινά τα ξίφη τους, αλλά κυρίως να επιβεβαιώνουν με τη στάση τους ότι ουδέποτε υπήρξε ξεκάθαρο σχέδιο. «Τη λύση θα δώσει ο Καραμανλής», σχολιάζουν και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τα κυβερνητικά στελέχη, παραδεχόμενα εμμέσως ότι επί του παρόντος η λύση αναζητείται. Και αναζητείται μεταξύ εντελώς διαφορετικών προσεγγίσεων, όπως αυτές που φέρονται να εκφράζουν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Μεταφορών Μιχ. Λιάπης.

Ταυτόχρονα με την Ο.Α, όμως, στο ενδοκυβερνητικό μέτωπο υποφώσκει και άλλη, σοβαρή κρίση με πρωταγωνιστές κορυφαίους υπουργούς, που αντιπαρατίθενται με αφορμή το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, αλλά και τα κονδύλια του νέου προϋπολογισμού. Στα δύσκολα του φετινού χειμώνα πρέπει να προστεθεί και το νέο εσωκομματικό μέτωπο που συγκροτούν συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ εναντίον της «αντιλαϊκής», όπως τη χαρακτηρίζουν, κυβερνητικής πολιτικής.

Η υπ. Παιδείας

Μέσα στο παραπάνω κλίμα, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εκφράζουν δυσφορία για την πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου σχετικά με την ανωτατοποίηση των τεσσάρων ιερατικών σχολών. «Είναι ανεξήγητο γιατί η υπουργός επέλεξε αυτή τη στιγμή για την κατάθεση του νομοσχεδίου», λένε, προσθέτοντας ότι «η υπόθεση αυτή διεγείρει τα «αντιδεξιά» σύνδρομα της κοινωνίας, σε μια στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση δίνει μάχη για να αποϊδεολογικοποιήσει» τις μεταρρυθμίσεις και να πετύχει ευρύτερη κοινωνική συναίνεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή