ΠΑΣΟΚ: επισφαλή κέρδη από τη ΔΕΘ

ΠΑΣΟΚ: επισφαλή κέρδη από τη ΔΕΘ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιωμένο, αλλά εξαιρετικά ευμετάβλητο, είναι το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ παρά τις θετικές, σε γενικές γραμμές, εντυπώσεις από την εμφάνιση του προέδρου του κόμματος κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου μετέβη στη Θεσσαλονίκη μέσα σε ένα καθεστώς γενικευμένης αμφισβήτησης από τα κορυφαία στελέχη, αλλά και τον κομματικό μηχανισμό, καθώς η παρατεταμένη απουσία του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τα «δηκτικά» σχόλια των παραδοσιακά φιλικών προς το ΠΑΣΟΚ μέσων ενημέρωσης είχαν επιβαρύνει δραματικά την ατμόσφαιρα. Υπ’ αυτή την έννοια, η ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ, και η «εφ’ όλης της ύλης» συνέντευξη που ακολούθησε, χωρίς να ανατρέπουν το υφιστάμενο σκηνικό ηγεμονίας του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή αποτέλεσαν τονωτική ένεση για το ΠΑΣΟΚ, στο βαθμό που «πέρασε στην κομματική βάση το μήνυμα πως ο αρχηγός υπάρχει».

Τρία ζητούμενα

Ομως, η βελτίωση του κλίματος στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρείται πως έχει παγιωθεί. Εμπειρα στελέχη που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως προκειμένου η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ να αρχίσει να αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις είναι απαραίτητα τρία ζητούμενα:

Πρώτον, ο κ. Γ. Παπανδρέου να έχει διαρκή και σταθερή παρουσία στην πολιτική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή.

Δεύτερον, να «ομογενοποιήσει» ένα επιτελείο που θα δίνει εντός και εκτός της Βουλής μάχες με την κυβέρνηση.

Και τρίτον, να διαμορφώσει «λειτουργικές» σχέσεις με τα MME που είχαν στηρίξει ενεργά το ΠΑΣΟΚ την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη.

Ο κ. Παπανδρέου έχει πράγματι αποφασίσει να βρίσκεται εφεξής στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Εξάλλου, έχει ζητήσει από τους επιτελείς του, να του παραδώσουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας ένα εξάμηνο πρόγραμμα πολιτικών παρεμβάσεων και περιοδειών σ’ ολόκληρη τη χώρα. Ομως, η συνεχής παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέου δεν είναι βέβαιο πως επαρκεί για να αντισταθμίζει τα προβλήματα που δημιουργεί στην εικόνα του ΠΑΣΟΚ η υπόμνηση των κυβερνητικών πεπραγμένων της περιόδου Σημίτη: Είναι ενδεικτικό πως την περασμένη εβδομάδα, ενώ η κυβέρνηση είχε περιέλθει σε δυσχερή θέση βρήκε επικοινωνιακό «σωσίβιο» στο γνωστό έγγραφο Βερελή για την Ολυμπιακή, και στη γνωστοποίηση των πληροφοριών ότι είχε προετοιμάσει σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση των εκκλησιαστικών σχολών.

Στελέχη και «νέο αίμα»

Επίσης, ο κ. Γ. Παπανδρέου φέρεται να έχει πλέον αναθεωρήσει τη γνώμη του για πολλά κορυφαία πολιτικά στελέχη, αλλά και στενούς συνεργάτες του, στους οποίους είχε επενδύσει για την οργάνωση της πολιτικής αντεπίθεσης προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιτελείς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ διατυπώνουν την εκτίμηση πως από το Συντονιστικό της Βουλής «μόλις δύο τρία στελέχη τυγχάνουν της πλήρους εμπιστοσύνης του κ. Γ. Παπανδρέου». Και απ’ αυτά δεν έχουν όλα το απαιτούμενο πολιτικό βάρος για να λειτουργούν ως ιμάντες μεταφοράς των επιλογών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ανάλογο είναι το κλίμα και στο Πολιτικό Συμβούλιο, όπου το «νέο αίμα» που εισήγαγε ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν έχει επιτύχει να κάνει αισθητή την παρουσία του στις συνεδριάσεις του οργάνου.

Παράλληλα, μάλλον αναποτελεσματικά λειτουργεί και το προσωπικό επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Πέρα από τις προφανείς δυσλειτουργίες και αντιπαραθέσεις που δημιουργεί η επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να αναθέτει ad hoc καθήκοντα στους στενούς του συνεργάτες, ο κ. Γ. Παπανδρέου φέρεται να βρίσκεται σε φάση επαναξιολόγησης των επιτελών του.

Τέλος, ζητούμενο παραμένει η πορεία των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με MME που είχαν στηρίξει ενεργά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη, αλλά τους τελευταίους μήνες τηρούσαν αποστάσεις ή και ασκούσαν προσωπική κριτική στον κ. Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα από επαφές που είχε ο ίδιος -αλλά και «δι’ απεσταλμένων»- ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών βελτιώθηκε και η Χαριλάου Τρικούπη κινείται σε ευνοϊκότερο επικοινωνιακό περιβάλλον. Ομως, παραμένει αμφίβολο εάν το επιτευχθέν «μορατόριουμ» θα έχει διάρκεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή