Σάλος για τα ιερατικά πανεπιστήμια

Σάλος για τα ιερατικά πανεπιστήμια

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου που θα αναβαθμίσει τέσσερις ιερατικές σχολές σε AEI φέρεται η κυβέρνηση, παρά τις οξύτατες αντιδράσεις που σημειώνονται όχι μόνον από την αντιπολίτευση, αλλά και από σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα. H υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, στην οποία επικεντρώθηκε η κριτική των τελευταίων ημερών, έσπευσε να διευκρινίσει ότι αποκλειστικό στόχος του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση του επιπέδου των σπουδών των σχολών και ότι η «ανωτατοποίησή» τους καθ’ οποιονδήποτε τρόπο δεν σημαίνει ταύτισή τους με τα πανεπιστήμια της χώρας.

Οι διευκρινίσεις αυτές, ωστόσο, δεν μοιάζουν πειστικές. Και τούτο διότι η επιζητούμενη βελτίωση της παρεχόμενης γνώσης των ιερατικών σχολών θα μπορούσε κάλλιστα να επιτευχθεί και υπό το σημερινό καθεστώς λειτουργίας τους, χωρίς να είναι αναγκαία η εξίσωση των πτυχίων τους με αυτά των πανεπιστημίων της χώρας.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Το όλο θέμα πέραν του ότι προκάλεσε την αντίδραση και της ΠΟΣΔΕΠ -ήδη έχουν εξαγγελθεί κινητοποιήσεις για την προσεχή εβδομάδα- είναι πιθανό να απασχολήσει σύντομα και τη Δικαιοσύνη. Οι εκπρόσωποι των Θεολογικών Σχολών υποστηρίζουν ότι συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση των υποψήφιων σπουδαστών να λαμβάνουν συστατική επιστολή από μητροπολίτη ή και να περνούν από προφορικές εξετάσεις πριν από τις πανελλαδικές, αντιβαίνει ακόμη και τη συνταγματική αρχή της ισότητας. Και πράγματι είναι απορίας άξιον γιατί για παράδειγμα ένας μελλοντικός σπουδαστής του τμήματος Παλαιογραφίας ή και Συντήρησης Εικόνων να πρέπει να έχει εκ των προτέρων γραπτές συστάσεις από τον επίσκοπο της μητροπόλεώς του.

Σε κάθε περίπτωση για τους γνωρίζοντες είναι πρόδηλο ότι το νομοσχέδιο συντάχθηκε προκειμένου να ικανοποιήσει ένα γνωστό και πάγιο αίτημα που διετύπωνε τα τελευταία χρόνια η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος. Οπως υποστηρίζουν πολλοί πανεπιστημιακοί, καθώς η Αρχιεπισκοπή ουδέποτε ήλεγχε τις Θεολογικές Σχολές ανέκαθεν επεδίωκε να δημιουργήσει δικά της πανεπιστήμια. Είναι γνωστό άλλωστε ότι κατά το παρελθόν ανώτατοι κληρικοί είχαν ταχθεί όχι μόνον υπέρ της αναβάθμισης των ιερατικών σχολών, αλλά και της διεύρυνσης του αντικειμένου των σπουδών τους με την εισαγωγή ακόμη και ιατρικού τμήματος!

Και επί ΠΑΣΟΚ

Απο την άλλη πλευρά, ωστόσο, τα δεδομένα αυτά ήταν γνωστά και στην αντιπολίτευση και με την έννοια αυτή τα άκρως απαξιωτικά σχόλια που ακούστηκαν για την κ. Γιαννάκου από το ΠΑΣΟΚ (περί πελατειακής κερδοσκοπίας κ.λπ.) ήταν καθ’ όλα υποκριτικά. Πόσω μάλλον όταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο προκάτοχος της υπουργού Παιδείας, κ. Πέτρος Ευθυμίου είχε έτοιμη νομοθετική πρόταση, πανομοιότυπη της σημερινής, η οποία μάλιστα προέβλεπε ότι «ισόβιος υπερπρύτανης» των «νέων» σχολών θα ήταν ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος. Λέγεται μάλιστα ότι ο μόνος λόγος που το ν/σ του κ. Ευθυμίου δεν έφτασε στη Βουλή ήταν το τεταμένο κλίμα που δημιουργήθηκε εκείνη την εποχή στις σχέσεις Κυβέρνησης και Εκκλησίας λόγω του θέματος των ταυτοτήτων…

Σε κάθε περίπτωση η «K», προκειμένου οι αναγνώστες της να έχουν πλήρη εικόνα ενός θέματος που όλα δείχνουν ότι θα μας απασχολήσει επί μακρόν, δημοσιεύει σήμερα και τις δύο απόψεις: του καθηγητή Φιλοσοφίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Λάμπρου Σιάσου και του θεολόγου κ. Χριστόφορου Κοντάκη, υποδιευθυντή της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή