ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

«Το 2003 χρηματίσαμε μέλος της ελληνικής κυβέρνησης»

«Χρηματίσαμε μέλος της ελληνικής κυβέρνησης», αναφέρει σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde ο Μισέλ Ζοσράν, τέως διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας THEC.

H THEC, θυγατρική του κολοσσού ηλεκτρονικών και αμυντικών συστημάτων Thales, διεκδίκησε συμβόλαιο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. «Δεν πήραμε το συμβόλαιο αυτό. Ομως, το κανάλι που ανοίξαμε μας επέτρεψε να πάρουμε το 2003 το συμβόλαιο για τις φρεγάτες. Για να γίνει αυτό, χρηματίσαμε μέλος της ελληνικής κυβέρνησης», είπε ο κ. Ζοσράν. Ερωτηθείς για τα «κριτήρια» των χρηματισμών, ο κ. Ζοσράν απάντησε: «Υπάρχουν μέρη όπου αυτό είναι αναπόφευκτο, όπως η Αφρική, η Κορέα, η Ελλάδα, η Ιταλία. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι στις πολύ μεγάλες δουλειές πάντα εμπλέκονται πολιτικοί, τουλάχιστον στο εξωτερικό». O κ. Ζοσράν, που αντιμετωπίζει ο ίδιος κατηγορίες διαφθοράς, δηλώνει ότι η Thales ξοδεύει το 1% έως 2% του τζίρου της σε μίζες. Επίσης, περιγράφει τους μηχανισμούς με τους οποίους η εταιρεία καταπατά τον «κώδικα δεοντολογίας», «εμπνεόμενη από τον τρόπο δράσης των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών».

Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ THN Ε.Ε.

«Δεν είναι εμπόδιο το όνομα»

Την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας της υπερασπίστηκε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ κ. Ραντμίλα Σεκέρινσκα, μιλώντας χθες σε συνέδριο που οργάνωσε στις Βρυξέλλες το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Center) με θέμα «Μακεδονία – H ευκαιρία του 2005». H κ. Σεκέρινσκα, αναφερόμενη στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί προς το συμφέρον της χώρας της αλλά και της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι τα Σκόπια είναι διατεθειμένα να συνεργαστούν και να το συζητήσουν με την Αθήνα, αλλά σε καμία περίπτωση «η ΠΓΔΜ δεν θα επιτρέψει το ζήτημα της ονομασίας να σταθεί εμπόδιο στην ένταξή της στη διεθνή κοινότητα, την E.E. και το NATO». Είπε ακόμη ότι η χώρα της επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται αυτήν την περίοδο, προκειμένου να ξεκινήσει ένας καινούργιος διάλογος με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Ερευνα για τα φάρμακα

Προκαταρκτική έρευνα με αφορμή δημοσιεύματα που αναφερόταν στην έλλειψη που παρατηρείται σε συγκεκριμένα φάρμακα στην Ελλάδα, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ελληνικές εταιρείες προβαίνουν σε μεγάλη εξαγωγή φαρμάκων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται εγχώρια έλλειψη σκευασμάτων. Πάντως, ο υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης και ο υφυπουργός κ. Αθ. Γιαννόπουλος σχολιάζοντας το δημοσίευμα, χαρακτήρισαν τις ελλείψεις σε φάρμακα από ελάχιστες έως ανύπαρκτες, επισημαίνοντας ότι τα μόνα φάρμακα που λείπουν είναι αυτά που δεν παρασκευάζονται πλέον από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΕΡΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

Ακύρωση διαγωνισμού

Τον διαγωνισμό για την προμήθεια τεσσάρων αεροκινητήρων για τα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130 ακύρωσε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Βασίλης Μιχαλολιάκος, έπειτα από εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας. O διαγωνισμός κρίθηκε ότι είχε ασύμφορα αποτελέσματα για το Δημόσιο και θα επαναληφθεί, αφού πρώτα σταλεί νέα αίτηση προσφοράς στις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Ακόμα, ο κ. Μιχαλολιάκος υπέγραψε έγκριση αρχικής προμήθειας υλικών ηλεκτρονικού πολέμου και φωτοπαγίδων για αεροσκάφη της Π.Α., ύψους 5,2 εκατ. ευρώ.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

Αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης»

Αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» θα ονομασθεί η κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων και τελετών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Βουλγαράκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 16 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από τη «17η Νοέμβρη». Οπως είπε ο κ. Βουλγαράκης, η σχετική τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου, την ημέρα γιορτής της Αστυνομίας και αποτελεί ελάχιστη απόδοση τιμής στη θυσία του Παύλου Μπακογιάννη. O υπουργός Δημόσιας Τάξης πρόσθεσε ότι με τη συγκεκριμένη δολοφονία οι τρομοκράτες προσπάθησαν να πλήξουν το κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας, αλλά δεν το κατάφεραν και τόνισε ότι η εγρήγορση για τη δημοκρατία αποτελεί το μόνιμο και αποτελεσματικό όπλο κατά της τρομοκρατίας.

ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ME ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

Στη Γεωργία ο κ. Σκανδαλάκης

Στην Τσάλκα της Γεωργίας, προκειμένου να συναντηθεί με Ελληνες ομογενείς που ζουν εκεί, μεταβαίνει σήμερα ο αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού υφυπουργός Εξωτερικών κ. Παν. Σκανδαλάκης. Στη Γεωργία πήγε προερχόμενος από την Ουκρανία, όπου με σκοπό τη συνάντησή του με Ελληνες ομογενείς και εκεί, επισκέφθηκε τη Μαριούπολη, το χωριό Στάρι Κριμ και το Ιατρικό Κέντρο «Ελλάδα», το ελληνικό χωριό Μαλογιανισόλ, όπου ξεναγήθηκε στο τοπικό μουσείο και στο σχολείο, και συνομίλησε με μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς και τα επίσης ελληνικά χωριά Σαρτανά και Γιάλτα.

ΣΕ ΙΩΑΝΝΙΝΑ KAI ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Επίσκεψη Παπούλια

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στα Ιωάννινα και στη Θεσπρωτία πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Αύριο το πρωί ο κ. Παπούλιας θα εγκαινιάσει τη λειτουργία του στρατοπέδου «Λορέντζος Μαβίλης» στο Καλπάκι. Την Πέμπτη θα επισκεφθεί την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, όπου θα παρακολουθήσει αρχιερατικό μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς 49 προκρίτους της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή