Σκεπτικισμός από τη Δανία για την Τουρκία

Σκεπτικισμός από τη Δανία για την Τουρκία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο σκεπτικισμό για την προοπτική της ένταξης της Τουρκίας στη E.E. εξέφρασε για πρώτη φορά και ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, ενώ οι αντιρρήσεις που σθεναρώς προβάλλει η Αυστρία, ζητώντας να περιληφθεί πρόνοια για «ειδική σχέση» της Αγκυρας με την Κοινότητα, δεν επιτρέπει συμφωνία επί του διαπραγματευτικού πλαισίου, το οποίο θα διέπει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ενωση. Αντιθέτως, στην Αθήνα η κυβέρνηση επιμένει στη θέση ότι με την έναρξη των ευρωτουρκικών συνομιλιών θα ανοίξει σταδιακώς μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ, που υποστηρίζει πλήρως την ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας, προβάλλει έντονες αντιρρήσεις για τη διαπραγματευτική πολιτική της κυβερνήσεως, που κατά την άποψή του δεν διασφάλισε τα συμφέροντα της Ελλάδος και της Κύπρου.

Υπάρχουν όρια

Αναμφισβήτητα η έκπληξη προήλθε από την τοποθέτηση του κ. Ρασμούσεν, ο οποίος σε άρθρο του στην εφημερίδα Politiken της Κοπεγχάγης τόνισε ότι «εάν η E.E. επιθυμεί να συνεχίσει να λειτουργεί και να διατηρήσει την ακεραιότητά της, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν όρια ως προς τον βαθμό που θα διευρυνθεί και πόσο σύντομα μπορεί να συμβεί αυτό». O κ. Ρασμούσεν υπογράμμισε ότι οι «υπεύθυνοι» πολιτικοί της E.E. πρέπει να είναι έτοιμοι για μία «ανοικτή και έντιμη συζήτηση» περί της προοπτικής εντάξεως της Τουρκίας στην Κοινότητα.

Η Αυστρία εξακολουθεί να προβάλλει σθεναρή αντίσταση στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων, αρνούμενη να συναινέσει στη διατύπωση του διαπραγματευτικού πλαισίου εάν δεν υπάρχει διατύπωση που να προνοεί για μια «ειδική σχέση» της Τουρκίας με την Κοινότητα. Μετά τη συμφωνία της Ελλάδος, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας με τη διατύπωση που έχει προτείνει η βρετανική προεδρία, η Αυστρία είναι η μόνη χώρα η οποία προβάλλει αντιρρήσεις και στην περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει συμφωνία αύριο στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων, θα συγκληθεί έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών την Κυριακή, παραμονή της ενάρξεως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας. H Αυστρία συνδέει επίσης ανεπισήμως την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με μια συμφωνία ενάρξεως των διαπραγματεύσεων της Κροατίας με την Κοινότητα, που έχουν παγώσει, διότι κατά την άποψη ορισμένων, η κροατική κυβέρνηση δεν συνεργάζεται απολύτως με το Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου του ΟΗΕ.

Στην Αθήνα, συνήλθε χθες η κυβερνητική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό κ. K. Καραμανλή και αποφάσισε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για θέματα εξωτερικής πολιτικής. O υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης δήλωσε ότι «εκτός απροόπτου οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την E.E. θα αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι «θα ανοίξει σταδιακά και βαθμιαία ο δρόμος για μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μια εποχή ειρήνης και συνεργασίας, που θα είναι προς όφελος των λαών και της περιοχής». O κ. Μολυβιάτης πρόσθεσε ότι «οι θέσεις και οι επιδιώξεις της Ελλάδος και της Κύπρου έχουν πλήρως κατοχυρωθεί στο κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου και της αντιδηλώσεως της E.E.». Αντιδρώντας στην τοποθέτηση του κ. Μολυβιάτη, ο υπεύθυνος θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Παπουτσής επέκρινε την κυβέρνηση, διότι «επιλέγει την πολιτική της ήσσονος προσπαθείας και της παραδόσεως των όπλων» και την κατηγόρησε διότι στο διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν έθεσε χρονοδιαγράμματα και ασφαλιστικές δικλίδες ελέγχου της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή