Mea culpa από τον κ. Ρεγκούζα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ανάληψη εκ μέρους του κ. A. Ρεγκούζα της πλήρους ατομικής πολιτικής ευθύνης, για  τον ατυχέστατο φραστικό αφορισμό του περί «μειωμένου γρηγορόσημου» προς τους τελωνειακούς, δεν απομείωσε τις εντυπώσεις και το βαρύ κλίμα. Ομως το mea culpa του υφυπουργού Οικονομίας χθες στη Βουλή  έδωσε λαβή στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως να εκμεταλλευθούν πλήρως το γεγονός και όχι απλώς να ζητήσουν την παραίτηση του κ. Ρεγκούζα, αλλά να επιρρίψουν την πλήρη ευθύνη συλλογικώς στην κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος της οποίας κάλυψε εκ νέου χθες τον υφυπουργό. O κ. Ρεγκούζας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου περί θεμάτων Κεφαλαιαγοράς, εξέφρασε εξαρχής τη θλίψη του, βλέποντας «την πολιτική να υποτάσσεται στη μικροπολιτική, πίσω από την οποία συστοιχίζονται μικρά ή μεγάλα συμφέροντα». Εκανε και πάλι λόγο για σκόπιμη απομόνωση και παρερμηνεία των λεχθέντων του, τόνισε ότι η επίμαχη φράση του «πάσχει από κάποια φραστική ατέλεια επειδή ο όλος λόγος ήταν από στήθους» και υποστήριξε ότι βάλλεται από συμφέροντα: «Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό στο πρόσωπό μου και θα πρέπει να προβληματίσει αυτή η στάση κάποιων συμφερόντων, που θέλουν ντε και καλά να με αποπέμψουν από εκεί που είμαι. Προσωπικά δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να το κάνουν. Είναι όμως λάθος για την πολιτική και τις αντιστάσεις της».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προχώρησαν σε σαρκαστικά σχόλια: ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. N. Χριστοδουλάκης πρότεινε να προχωρήσει η κυβέρνηση «σε τιτλοποίηση του “γρηγορόσημου”, το οποίο θα είναι πιθανόν το μόνο που θα δουλέψει», ο κ. K. Κουλούρης έκρινε ότι «αρχίζει η μπόχα από την αρπαχτή, που κάνουν στελέχη σας» και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. X. Καστανίδης, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός: «Αντιλαμβάνομαι ότι εκλαμβάνετε τον εαυτό σας ως πολιτικό ογκόλιθο, τον οποίο θέλουν να μετακινήσουν από το σημείο έδρασής του διάφορα συμφέροντα». «Δεν είμαι ογκόλιθος, αλλά ταπεινός διάκονος του δημοσίου συμφέροντος, ούτε θεωρώ ότι είμαι αιώνιος εδώ μέσα στα κοινοβουλευτικά έδρανα και στις κυβερνητικές θέσεις. Δεν μπορεί να γίνεται προσπάθεια επέκτασης της ευθύνης συλλογικά στην κυβέρνηση. H όποια ευθύνη είναι δική μου και την αναλαμβάνω», απάντησε ο κ. Ρεγκούζας. «Αναγνωρίζω τη γενναιότητα να αναλάβετε την ατομική σας ευθύνη έναντι της κυβέρνησης. Οποιος όμως την αναλαμβάνει και αναγνωρίζει το λάθος του, συνήθως παραιτείται», ανταπάντησε ο κ. Καστανίδης.

Οργισμένος απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. B. Πολύδωρας: «Εσείς που έχετε γεμίσει το δημόσιο φαυλοκρατικά, εσείς που γράφουν οι εφημερίδες για πλαστά στοιχεία και διπλώματα στο ΑΣΕΠ, εσείς που έχετε ματώσει τη θάλασσα με φαυλισμό από τα δάνεια μέχρι τον διορισμό, μέχρι τα πάντα, εσείς θα μιλήσετε τώρα ως ηθικολόγοι και αξιοκράτες; Αιδώς Αργείοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή