Αδιαπραγμάτευτο το 42% στην εκλογή δημάρχων

Αδιαπραγμάτευτο το 42% στην εκλογή δημάρχων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οριστική απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει το 42% για την εκλογή δημάρχων και νομαρχών ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. H απόφαση, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, πρόκειται να λάβει τη μορφή νομοσχεδίου στα τέλη της επόμενης εβδομάδας και είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν θα τεθεί δηλαδή στο τραπέζι του διαλόγου με τους συναρμόδιους φορείς, όπως τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν το εκλογικό σύστημα (π.χ. τρόπος ανάδειξης των δημοτικών συμβούλων). H ανακοίνωσή της ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου», καθώς πολλοί δήμαρχοι και νομάρχες έχουν ήδη διατυπώσει τις εντονότατες διαμαρτυρίες τους, ενώ στη ρύθμιση έχουν αντιταχθεί και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οσον αφορά το θέμα του εκλογικού συστήματος που θα ισχύσει από τις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών πρόκειται τις επόμενες ημέρες να καλέσει σε διάλογο τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών θα προβλέπει αυξημένη πλειοψηφία για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων στον πρώτο συνδυασμό και συγκεκριμένα τη διατήρηση της ρύθμισης να εκλέγει τα 3/5 των συμβούλων. Την ίδια ώρα, καθώς αναζητείται φόρμουλα ενίσχυσης των συνδυασμών που υποστηρίζονται από τα κόμματα της Αριστεράς (με στόχο να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις), η πρόταση του υπουργείου προωθεί ρύθμιση για τη μείωση από 7% σε 5% του πλαφόν συμμετοχής στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ επίσης προβλέπεται και πριμοδότησή τους για ανάδειξη μεγαλύτερου αριθμού δημοτικών συμβούλων, σε βάρος του δεύτερου συνδυασμού.

Ενα όμως ακόμη μέτωπο φαίνεται να ανοίγει εκ του δευτέρου θέματος που, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με τον πρωθυπουργό. Αφορά τη συγκρότηση των πέντε υπερπεριφερειών, η οποία ήδη έχει προκαλέσει ταραχές και αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες των -υπό σύμπτυξη- περιφερειών, με αιχμή τη διαμάχη για την έδρα της κάθε υπερπεριφέρειας, αλλά και τον εξαιρετικά αναβαθμισμένο ρόλο του νέου υπερπεριφερειάρχη, καθώς θα διαχειρίζεται τα κονδύλια του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Οι έδρες

Σε πολλές περιοχές (Ιωάννινα, Ρόδο, Κρήτη, Πάτρα, Τρίπολη κ.ά.) επικρατεί κλίμα ημερών «Καποδίστρια». Καθώς όλοι προβλέπουν ότι το νέο σχήμα θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες 13 περιφέρειες, οι περιοχές έχουν αρχίσει να ερίζουν για το πού θα είναι η έδρα της κάθε νέας. Σοβαρές αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο έχουν εκδηλωθεί και από βουλευτές της Ν.Δ., που βλέπουν να δυσκολεύει η πρόσβασή τους στο κέντρο διαχείρισης των κονδυλίων του Δ΄ ΚΠΣ, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται και ένας νέος υπερενισχυμένος θεσμός που θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τα κοινοτικά κονδύλια.

Πάντως, οι πέντε νέες αναπτυξιακές Περιφέρειες υπαγορεύονται από την ανάγκη να μη χαθούν για την Ελλάδα σημαντικοί πόροι του Δ΄ ΚΠΣ, λόγω του αποκαλούμενου «στατιστικού φαινομένου» που προκάλεσε η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Θύματα» αυτού του φαινομένου κινδυνεύουν να γίνουν μεγάλες Περιφέρειες της χώρας, καθώς το ΑΕΠ που καταγράφουν, υπερβαίνει το 75% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ. H Στερεά Ελλάδα, το Νότιο Αιγαίο, η Κεντρική Μακεδονία αλλά και η Αττική ανήκουν στην ομάδα «υψηλού κινδύνου».

Ενα από τα σενάρια που κατ’ αρχάς μελετώνται, είναι η δημιουργία των πέντε αναπτυξιακών Περιφερειών ως εξής: Αττική, Δυτική – Κεντρική – Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Αιγαίο – Κρήτη, Πελοπόννησος – Ιόνιο και Στερεά Ελλάδα – Θεσσαλία – Ηπειρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή