Νέα πρόσωπα στο παραδικαστικό

Νέα πρόσωπα στο παραδικαστικό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται συνεχώς ο κύκλος των κατηγορουμένων για το παραδικαστικό κύκλωμα. Από χθες στη μακρά λίστα προστέθηκαν μία δικηγόρος, ένας δικαστής, καθώς και ο προϊστάμενος της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Γεράσιμος Διονυσάτος. Οι δύο εφέτες ανακριτές κ. I. Σίδερης και I. Φιοράκης απέστειλαν κλήση στον κ. Διονυσάτο προκειμένου να απολογηθεί για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της σύστασης και συμμορίας, καθώς και της δωροληψίας. Μόλις το πληροφορήθηκε, ο κ. Διονυσάτος υπέβαλε την παραίτησή του: «H άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μου και ο προσωπικός μου αγώνας να αποδείξω την αθωότητά μου δεν επιτρέπει την εμπλοκή και την ομηρεία του θεσμού του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων. Παραιτούμαι αμέσως για το καλό του θεσμού», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση. Τις επόμενες ημέρες, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρας αναμένεται να υποβάλει ερώτημα προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για αργία ή προσωρινή παύση του δικαστικού λειτουργού.

Αποδέκτες των άλλων δύο κλήσεων είναι ο κ. Αναστάσιος Σάββας, πρωτοδίκης Πειραιά και η κ. Ιωάννα Κοσυβάκη, συνεργάτις του δικηγόρου Σάκη Κεχαγιόγλου. O κ. Σάββας κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, καθώς φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση του χειρουργού Γιώργου Ζορνατζή, που συνελήφθη στις 13.6.2003 και κατηγορείται ότι έριχνε υπνωτικά χάπια σε συναδέλφους του προκειμένου να αναλαμβάνει τα χειρουργεία τους. H κ. Κοσυβάκη κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Οι τρεις δικηγόροι που επρόκειτο να απολογηθούν χθες, οι κ.κ. Πέτρος Μαχάς, Σταυρούλα Ψείρρα και Μαρία Βραχά, έλαβαν προθεσμία. Σε ανακοίνωσή του ο κ. Μαχάς διευκρινίζει ότι κανένας μάρτυρας ή έγγραφο δεν αναφέρεται στο όνομά του, ενώ το μοναδικό στοιχείο εις βάρος του είναι η προσυπογραφή του στην αγωγή του δικηγόρου Γ. Εμμανουηλίδη για την υπόθεση Κλοπόνιν και τονίζει ότι το κατηγορητήριο τελεί σε προφανή αναντιστοιχία.

Αναφερόμενοι εξάλλου στον θόρυβο που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί με αφορμή τον νόμο για το «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος, με ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Οικονομίας διευκρινίζουν ότι «η ρύθμιση δεν ισχύει στις περιπτώσεις που ο υπαίτιος πράξεων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες έδρασε στο πλαίσιο οργανωμένης εγκληματικής ομάδας ή ασκεί τέτοιου είδους πράξεις κατ’ επάγγελμα και άρα δεν ισχύει στις περιπτώσεις των παραδικαστικών κυκλωμάτων και συναφών υποθέσεων».

Τέλος, στις αιτιάσεις βουλευτών περί παράνομου ανοίγματος λογαριασμών του ανεξάρτητου βουλευτή Πέτρου Μαντούβαλου, αλλά και καθυστερήσεων στην υποβολή αιτήματος για άρση ασυλίας, απάντησε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ρωμύλος Κεδίκογλου. «Οι ανακριτικές ενέργειες έγιναν νόμιμα και δεν υπήρξε καθυστέρηση στην υποβολή αιτήματος για την άρση ασυλίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή