Οι πολίτες υπέρ των αλλαγών στην κυβέρνηση

Οι πολίτες υπέρ των αλλαγών στην κυβέρνηση

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά κρίνει η πλειοψηφία των πολιτών τον ανασχηματισμό, παρά τα υψηλά ποσοστά, που συγκεντρώνει η άποψη πως δεν θα έχει ουσιαστική επίδραση στην πολιτική ζωή, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της VPRC, που διενεργήθη προχθές -την ημέρα δηλαδή της ανακοίνωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος- για λογαριασμό του ΣΚΑΪ 100,3 και της «Κ».

Το 44% έχει γενικά θετική εντύπωση από τον ανασχηματισμό, ενώ μόνο 13% τον κρίνει ως γενικά αρνητικό. Υψηλό είναι το ποσοστό (35%) όσων δηλώνουν ότι η εντύπωσή τους δεν είναι ούτε θετική ούτε αρνητική (πίνακας 1). Θετική γνώμη για τον ανασχηματισμό έχει το συντριπτικό ποσοστό των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (72%). Αντιθέτως, ισχνά είναι τα ποσοστά θετικών κρίσεων σε αυτούς του ΠΑΣΟΚ (13%).

Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, πως όταν η ερώτηση για τις αλλαγές στην κυβέρνησης τίθεται με διαφορετικό τρόπο, οι απαντήσεις διαφέρουν. Περισσότεροι είναι όσοι δηλώνουν ότι με τον ανασχηματισμό δεν θα αλλάξει τίποτα (47%) απ’ όσους πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα γίνει καλύτερη (43%) (πίνακας 3).

Στο ερώτημα για την αναγκαιότητα του ανασχηματισμού, η συντριπτική πλειοψηφία (71%) δηλώνει ότι μάλλον έπρεπε να γίνει, ένα 8% ότι μάλλον δεν έπρεπε, ενώ το 16% τον θεωρεί αδιάφορο (πίνακας 2).

Οσον αφορά την είσοδο στην κυβέρνηση των νέων υπουργών, προηγείται η Ντόρα Μπακογιάννη (82% θετικές γνώμες έναντι 12% αρνητικών) και ακολουθούν οι: Βαγγέλης. Μεϊμαράκης (70% έναντι 14%), Σάββας Τσιτουρίδης (60% έναντι 19%), Βύρων Πολύδωρας (58% έναντι 27%) και Γιώργος Καλαντζής (35% έναντι 9%).

Τα στοιχεία της πανελλαδικής τηλεφωνικής έρευνας για τους υπουργούς, που αποχώρησαν, επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά ότι κατά κανόνα η κοινή γνώμη προσαρμόζεται στις επιλογές των πολιτικών ηγεσιών. Ετσι για τον Σπ. Σπηλιωτόπουλου το 54% θεωρεί ότι έπρεπε να φύγει έναντι 28%, που θεωρεί ότι έπρεπε να μείνει. Για τον Π. Μολυβιάτη τα ποσοστά είναι αντιστοίχως 53% έναντι 34%, για τον Π. Παναγιωτόπουλο 51% έναντι 35% και για τον Ν. Τσιαρτσιώνη 26% έναντι 14%. Για τον Ν. Κακλαμάνη ισχύει το αντίστροφο. Το 74% θεωρεί ότι έπρεπε να μείνει έναντι ενός 14%, που θεωρεί ότι έπρεπε να φύγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή