ΠΑΣΟΚ: αναζητώντας λεπτές ισορροπίες

ΠΑΣΟΚ: αναζητώντας λεπτές ισορροπίες

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις λεπτές ισορροπίες που θα επιτρέπουν στο ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται υποστηρικτικό στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, χωρίς όμως να δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να το εγκαλεί ως υπεύθυνο για τη δημιουργία μεγάλων κοινωνικών εντάσεων, αναζητεί ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιήλθε σε δυσχερή θέση την τελευταία εβδομάδα, όταν το Μέγαρο Μαξίμου ανέσυρε στην επιφάνεια την πρόταση του Λαυρίου για την απασχόληση των νέων χωρίς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες και την παραλλήλισε με τις προτάσεις Ντε Βιλπέν, που έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη Γαλλία. Επίσης ο κ. Γ. Παπανδρέου υποχρεώθηκε να ανασκευάσει, μόλις προχθές, την προτροπή του προς τους νέους «να γίνουν επαναστάτες με αιτία».

Μάλιστα, στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν ότι εν όψει των επερχόμενων φοιτητικών εκλογών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα γίνει εκ νέου «στόχος» με αφορμή τη γνωστή του θέση για τη λειτουργία και μη κρατικών πανεπιστημίων. Εναντι της επιθετικής στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει την αποσαφήνιση προτάσεων του κ. Γ. Παπανδρέου, που μπορούν να αποτελέσουν «εργαλεία» της επικοινωνιακής αντεπίθεσης του Μεγάρου Μαξίμου. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση έχει εξάλλου ήδη αποφασιστεί ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ να καταστήσει σαφές με την πρώτη ευκαιρία ότι δεν υποστηρίζει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, αλλά μόνο πανεπιστημιακών σχολών, που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία κοινωνικών φορέων, όπως η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εν όψει κινητοποιήσεων

Πάντως, η προσεκτική στάση που θα τηρεί εφεξής στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο κ. Γ. Παπανδρέου σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποστασιοποιηθεί από τα κοινωνικά «μέτωπα», που εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα. Αντιθέτως θα είναι υποστηρικτικό προς αυτά και θα χαρακτηρίζει ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τη δημιουργία τους την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ειδικότερα στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις στον χώρο της Παιδείας εν όψει και των φοιτητικών εκλογών της 5ης Απριλίου. Μάλιστα, ορισμένοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν πολύ πιθανό η αναταραχή να επεκταθεί στον χώρο της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με βασικό αίτημα την καταβολή επιδόματος ύψους 175 ευρώ σε δασκάλους και καθηγητές. Κατά τις ανωτέρω πηγές δεν πρέπει μάλιστα να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι απεργίες στον χώρο της εκπαίδευσης να συμπέσουν με την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Επίσης, στη Χαριλάου Τρικούπη κυριαρχεί η εκτίμηση ότι κραδασμοί θα υπάρξουν και στον χώρο των ΔΕΚΟ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει άμεσα και χωρίς παρεκκλίσεις τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο. Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν συγκεκριμένα πως η ρύθμιση για αυξήσεις της τάξης του 3% στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ θα οδηγήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις, τουλάχιστον στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών. Αντιθέτως, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι την προσεχή Πέμπτη θα υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΣΕ για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, «εκτός εάν ο κ. Οδ. Κυριακόπουλος λειτουργήσει απρόβλεπτα».

Προσωπική επίθεση

Παράλληλα, όμως, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα κρατήσει «ψηλά το θερμόμετρο» και στο πολιτικό πεδίο, εμμένοντας στην τακτική της πόλωσης που έχει υιοθετήσει τις τελευταίες εβδομάδες. Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν πως ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει βρει πλέον ένα ρυθμό, που διατηρεί συσπειρωμένο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιπροσθέτως προκαλεί φθορά στη Ν.Δ. Οχημα για την περαιτέρω όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση θα αποτελέσει η επικείμενη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του, αποφασίστηκε ο κ. Γ. Παπανδρέου να επιτεθεί προσωπικά στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή για αδυναμία διάχυσης των πόρων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στην περιφέρεια, αλλά και για απουσία σχεδιασμού εν όψει του Δ΄ ΚΠΣ. Παράλληλα, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα αναφερθεί στα προβλήματα που δημιούργησε η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ ειδική μνεία θα κάνει και στις επιπτώσεις τις οποίες θα έχει στην περιφερειακή ανάπτυξη η αναμενόμενη μείωση των πτήσεων του διάδοχου φορέα της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή