Βαρύ το κλίμα στην κυβέρνηση για Κεφαλογιάννη

Βαρύ το κλίμα στην κυβέρνηση για Κεφαλογιάννη

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω έντονου εκνευρισμού, η κυβέρνηση επανέφερε χθες στην τάξη τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μαν. Κεφαλογιάννη, ο οποίος, αντί αποκαλυπτικής συνεντεύξεως Τύπου, όπως φέρεται να είχε απειλήσει, περιορίστηκε τελικώς σε μια γραπτή δήλωση. Σ’ αυτήν ομιλεί για «παραποίηση» των λεγομένων του από τα ΜΜΕ. Ο χειρισμός αυτός κρίθηκε αναγκαίος, προκειμένου να εκτονωθεί -επί του παρόντος τουλάχιστον- η ένταση που προκλήθηκε μετά την προχθεσινή παρέμβαση και τις χειμαρρώδεις τοποθετήσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας περί «καραγκιόζηδων», που παραμένουν δέσμιοι της διαπλοκής.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ωστόσο, το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τον «εκρηκτικό» υπουργό, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, ο οποίος, θεωρώντας ότι θίγεται από την κριτική στην οποία φέρεται να προέβη ο κ. Κεφαλογιάννης για τον τρόπο ανάθεσης των δημοσίων έργων, μίλησε για άγνοια θεμάτων ή ασυγχώρητη σκοπιμότητα. Υψηλών τόνων υπήρξε και η αντίδραση του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Μιλτ. Εβερτ, ενώ κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η «ανοχή», την οποία επέδειξε το Μέγαρο Μαξίμου είναι προσωρινή και θα έχει ημερομηνία λήξεως.

Κατά τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο με τον κ. Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας υπερασπίστηκε τις απόψεις του και τόνισε ότι η μετάδοσή τους είναι αποσπασματική και αδικεί την ουσία της παρέμβασης. Από την πλευρά του, ο κ. Ρουσόπουλος φέρεται να του επισήμανε το αυτονόητο, ότι δηλαδή, όταν οι συγκεκριμένες θέσεις εκφράζονται από υπουργικά χείλη, αποκτούν ειδικό βάρος, το οποίο, μάλιστα, επωμίζεται η κυβέρνηση στο σύνολό της.

Μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, ακολούθησαν αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην πλειονότητά τους, οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή σημείωσαν το γεγονός ότι η παρέμβαση του κ. Κεφαλογιάννη, εκτός από το εμπρηστικό της περιεχόμενο, έγινε σε μία εξαιρετικά ατυχή στιγμή, κατά την οποία στο ΠΑΣΟΚ έχει ξεσπάσει εκ νέου εσωτερική «τρικυμία».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής φέρεται να μην θεώρησε τη συγκυρία κατάλληλη για τον «αποκεφαλισμό» του υπουργού του. Κατόπιν τούτου, υπήρξε νέα επικοινωνία του κ. Ρουσόπουλου με τον κ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος στη συνέχεια εξέδωσε γραπτή δήλωση, στην οποία αναφέρει ότι «παραποιήθηκε, κατά πώς ήθελε ο καθένας, μια συζήτηση που είχε με επίκεντρο θέματα διαφθοράς και διαπλοκής». «Αυτοί οι οποίοι ερμηνεύουν και παρερμηνεύουν αποσπασματικά φράσεις και έννοιες απλώς δημιουργούν εντυπώσεις, οι οποίες είναι μακράν της αληθείας των όσων είπα», προσθέτει και επισημαίνει ότι η «σημερινή κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια στον τομέα αυτόν και είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια αυτή αποτελεί υποχρέωση όλων μας, και των κομμάτων και των πολιτικών και των δημοσιογράφων και τελικά και των πολιτών».

Στη δήλωση αυτή παρέπεμψε χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Ευ. Αντώναρος περιορίστηκε να τονίσει ότι ο «κ. Κεφαλογιάννης έχει κάνει δηλώσεις με τις οποίες ξεκαθαρίζει ότι επιχειρείται ερμηνεία και παρερμηνεία αποσπασμάτων φράσεων και εννοιών, δημιουργώντας έτσι εσφαλμένες εντυπώσεις μακράν των όσων είπε».

Οταν, πάντως, ρωτήθηκε αν ο κ. Κεφαλογιάννης εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, απάντησε λακωνικά «κανένα σχόλιο». Σε άλλο μήκος κύματος ήταν η αντίδραση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά. Σε γραπτή δήλωσή του κατηγόρησε εμμέσως τον κ. Κεφαλογιάννη για άγνοια, σημειώνοντας μάλιστα ότι εάν ισχύουν όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας «θα έπρεπε ήδη να έχει φύγει από την κυβέρνηση». Σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα, υπενθύμισε ότι στο ΥΠΕ ΧΩΔΕ «η μεγάλη τομή υπέρ της διαφάνειας έχει ήδη γίνει και μάλιστα από πολύ νωρίς, με το νέο περί ανάθεσης δημοσίων έργων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή