«Οδυνηρή αλλά αναγκαία η κάθαρση»

«Οδυνηρή αλλά αναγκαία η κάθαρση»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Νέα σημαίνουσα παρέμβαση για το παραδικαστικό κύκλωμα και την «οδυνηρή όσο και αναγκαία διαδικασία της κάθαρσης προς το συμφέρον των νέων γενιών των δικαστικών λειτουργών», έκανε χθες από το βήμα της Εθνικής Σχολής Δικαστών, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσης Παπαληγούρας.

Στη Σχολή Δικαστών

«Οι θλιβερές αποκαλύψεις για την ύπαρξη κυκλωμάτων διαφθοράς στο δικαστικό και παραδικαστικό χώρο, έπληξαν το κύρος της Δικαιοσύνης και τραυμάτισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δικαστές», επισήμανε ο κ. Παπαληγούρας, κηρύσσοντας την έναρξη των νέων μαθημάτων της 12ης εκπαιδευτικής σειράς στη Σχολή Δικαστών Θεσσαλονίκης «Οι λίγοι ανέντιμοι, είπε, δημιούργησαν τον κίνδυνο να κηλιδωθούν οι πολλοί και έντιμοι, που τιμούν με το ήθος και το έργο τους τη δικαστική κοινότητα. Κι αυτό είναι κάτι που η πολιτεία -κυβέρνηση και Δικαιοσύνη- δεν μπορούσαν να επιτρέψουν να συμβεί». Παράλληλα, οι παρενέργειες από τις αποκαλύψεις που έφεραν στο φως τη δράση του παραδικαστικού κυκλώματος, αλλά και ο ρόλος των ΜΜΕ ήταν το αντικείμενο ευρείας συζήτησης στον Δικηγορικό Σύλλογο, με τους ομιλητές προέδρους των δικαστικών ενώσεων, αλλά και του ΔΣΑ να επισημαίνουν ότι οι δικαστές βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας και φοβίας (βλέπε παρακάτω στήλες)

Αναφερόμενος στη διαδικασία της κάθαρσης ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι οι επίορκοι δικαστές έπρεπε να απομονωθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Ανάκτηση σεβασμού

«Με την εκδίωξη όλων εκείνων που κηλίδωσαν το κύρος της Δικαιοσύνης, το δικαστικό Σώμα διεκδικεί και πάλι τον σεβασμό της ελληνικής κοινωνίας». Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, θεσμοθετήθηκε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που «θωρακίζει και εξοπλίζει το Σώμα των Ελλήνων δικαστικών λειτουργών έναντι των σειρήνων της διαφθοράς – της ηθικής και κοινωνικής απαξίωσης. Συμβάλλει στην αποκατάσταση του κύρους των δικαστικών λειτουργών στη συνείδηση των πολιτών ενώ αποτυπώνει τη βούληση της πολιτείας για μια ελληνική Δικαιοσύνη απαλλαγμένη από σκιές». Απευθυνόμενος στους νέους σπουδαστές που στρατεύθηκαν στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης, τους συνέστησε να αφοσιωθούν σε ένα ιδανικό ως «ερμηνευτές του Δικαίου και εγγυητές της πάταξης της παρανομίας, της αυθαιρεσίας αλλά και κάθε ενδεχόμενης καταχρηστικής άσκησης κρατικής εξουσίας από τους φορείς της». Προς αυτήν την κατεύθυνση η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει τη δυνατότητα να υπηρετήσουν το ιδανικό τους χωρίς κηλίδες και σκιές από το πρόσφατο παρελθόν.

Αναβάθμιση σπουδών

Ανάμεσα στις προτεραιότητες είναι και η αναβάθμιση της Εθνικής Σχολής Δικαστών προσαρμοσμένη στην τεχνολογική εξέλιξη στη συνεχή εκπαίδευση, επιμόρφωση και τη διαρκή επαφή με το ευρωπαϊκό δικαιικό γίγνεσθαι. Για τον λόγο αυτό συστήθηκε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την εκπόνηση ενός νομοσχεδίου που θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων αναθέτει στο Συμβούλιο Σπουδών την κατάρτιση του προγράμματος, προβλέπει τη δημιουργία Συμβουλίου Διδασκόντων, αναμορφώνει τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής, καθιερώνει υποχρεωτική γραπτή εξέταση σε μια γλώσσα, εξασφαλίζει πρακτική κατάρτιση, προβλέπει ειδικά σεμινάρια επιμόρφωσης των διδασκόντων και αναπτύσσει διεθνείς εκπαιδευτικές ανταλλαγές με τη συμμετοχή Ελλήνων δικαστικών σε προγράμματα επιμόρφωσης στο εξωτερικό και προγράμματα υποδοχής αλλοδαπών δικαστικών στη χώρα μας.

Η σχολή μετά δεκαετή λειτουργία αποτελεί «πρότυπο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Παπαληγούρας. Ηδη παρέχει τεχνογνωσία στην Αλβανία και τη FYROM, το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ξεκινούν προγράμματα εκπαίδευσης Τούρκων δικαστών από στελέχη της σχολής, ενώ στόχος είναι να μεταλαμπαδεύσει το ευρωπαϊκό δίκαιο στις χώρες του τόξου Αδριατική-Βαλκάνια-Τουρκία-Μαύρη θάλασσα.

Αδέκαστη Δικαιοσύνη

«Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται και απαιτεί μια Δικαιοσύνη σύγχρονη ανεξάρτητη, ανεπίληπτη σεβαστή, αδέκαστη, ταγμένη στην υπηρεσία του πολίτη. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ευνομούμενη πολιτεία χωρίς ικανούς και ακέραιους δικαστικούς λειτουργούς ούτε Κράτος Δικαίου χωρίς δίκαιους δικαστές», κατέληξε ο υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή