Οροι και όρια στον προεκλογικό αγώνα

Οροι και όρια στον προεκλογικό αγώνα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα υπάρξουν υπερβολές και θεαματικές αλλαγές στο πλαφόν των προεκλογικών δαπανών από τα ποσά που ορίζει ο νόμος του 2003» δηλώνει στην «K» ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκόπης Παυλόπουλος. O υπουργός αναμένει και τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ (Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων) και της ENAE (Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας) προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση κανονιστικών πράξεων που θα βάλουν για πρώτη φορά σαφή όρια και όρους για τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα όλων των υποψηφίων.

Με την πεποίθηση ότι «η καμπάνια της προεκλογικής εκστρατείας πρέπει να πάψει πλέον να προκαλεί με τα μεγέθη της τις τοπικές κοινωνίες», ο κ. Παυλόπουλος υποστηρίζει ότι «ο στόχος του νομοθέτη ήταν να περιοριστούν τα ποσά και να αποφευχθούν αλόγιστες δαπάνες».

Βεβαίως διορθωτικές κινήσεις θα γίνουν, αφού τα ποσά που όρισε ο νόμος του 2003 είναι… ασφυκτικά! Σύμφωνα με αυτά, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα μπορούν να ξοδέψουν από 1.000 έως 6.500 ευρώ (υποψήφιοι της Αθήνας) και οι δημοτικοί συνδυασμοί από 29.000 έως 403.000 ευρώ. Αντίστοιχα οι νομαρχιακοί σύμβουλοι θα πρέπει να δαπανήσουν από 2.000 έως 22.000 ευρώ, ενώ οι υποψήφιοι νομαρχιακοί συνδυασμοί από 64.000 έως 2.400.000 ευρώ.

Οι αλλαγές, όμως, που θα ισχύσουν δεν αφορούν μόνο τον περιορισμό των οικονομικών μεγεθών της προεκλογικής καμπάνιας. Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι από αυτές τις εκλογές δεν θα έχουν δικά τους -προσωπικά- εκλογικά κέντρα. O κάθε συνδυασμός θα έχει ένα και μοναδικό κέντρο (για τους υποψήφιους νομάρχες τα κέντρα θα είναι τρία) ενώ η χρηματοδότηση των υποψηφίων από το ίδιο πρόσωπο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 500 ευρώ (για τους συμβούλους) και τα 2.000 ευρώ (για τον συνδυασμό).

Η προεκλογική καμπάνια (επίσημη έναρξή της ορίζεται η 15η Ιουνίου) θα γίνει χωρίς τη χρήση αεροπανό ή άλλων αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες και λοιπούς χώρους. Σε περίπτωση, που τοποθετούνται αεροπανό, οι δήμοι υποχρεούνται να προχωρήσουν στην άμεση αφαίρεσή τους. Επίσης απαγορεύεται η χρήση πλαστικών σημαιών και προεκλογικού υλικού από πλαστική ύλη, επειδή το υλικό αυτό δεν είναι ανακυκλώσιμο.

Η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων από τα εκλογικά γραφεία θα επιτρέπεται μόνο ένα εικοσιτετράωρο πριν από τις προγραμματισμένες κεντρικές ή τοπικές συγκεντρώσεις και συγκεκριμένα θα λειτουργούν από τις 19.00 έως τις 22.00 την προηγούμενη από τη συγκέντρωση ημέρα και από τις 11.00 έως τις 13.00 την ημέρα της συγκέντρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή