Υπό «επιτήρηση» ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

Υπό «επιτήρηση» ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμονή στην κυβέρνηση, αλλά υπό «επιτήρηση» φαίνεται ότι εξασφάλισε, επί του παρόντος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μαν. Κεφαλογιάννης. Η δαμόκλειος σπάθη της αποπομπής, ωστόσο, εξακολουθεί να επικρέμεται επί της κεφαλής του και πολλοί μιλούν για απλή παράταση.

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ο πολιτικά «πρωτότυπος» χειρισμός που επέλεξε το Μέγαρο Μαξίμου, να παραμείνει, δηλαδή, ο κ. Κεφαλογιάννης στο πόστο του, αλλά χωρίς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επιβεβαιώσει ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, συνδέεται με τον βαθμό δυσκολίας της συγκεκριμένης υπόθεσης και τον έντονο προβληματισμό που αναπτύχθηκε για την επίλυσή της.

Και αυτό, όπως εξηγούν στην «Κ» κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, κυρίως για ένα λόγο: διότι, ανεξάρτητα από τη φρασεολογία, το στυλ, τον τρόπο, τον τόπο και τον χρόνο εκδήλωσής της, η «μπαλοθιά» του κ. Κεφαλογιάννη έπληξε τον πλέον ευαίσθητο και κρίσιμο για την κυβέρνηση Καραμανλή «στόχο»: αυτόν της ομηρίας της πολιτικής ζωής από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και των προσπαθειών που καταβάλλονται για τον περιορισμό της επιρροής τους.

Καίριο πλήγμα

Το στοιχείο αυτό προκρίθηκε σε όλες τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τετραήμερο. Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, σχεδόν όλοι οι συνομιλητές του πρωθυπουργού, ανεξάρτητα από την τελική τους εισήγηση, συμφωνούσαν ότι η ιστορία αυτή επέφερε καίριο πλήγμα στο πολιτικό προσωπικό στο σύνολό του, στην κυβέρνηση και στον ίδιον τον κ. Καραμανλή, ο οποίος, όπως καταδεικνύουν όλες οι μετρήσεις, εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών για τη διακηρυγμένη πρόθεσή του να κονταροχτυπηθεί με τη διαπλοκή.

«Η υποφώσκουσα δυσπιστία στην κοινή γνώμη για την πολιτική και τους πολιτικούς ενισχύθηκε σημαντικά», παρατηρούσαν χαρακτηριστικά πολλοί υπουργοί, χωρίς να κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της παρέμβασης. Κατά πληροφορίες, από τους πλέον φανατικούς υποστηρικτές αυτής της άποψης υπήρξε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ο οποίος θεώρησε εαυτόν άμεσα θιγόμενο από τα καταγγελλόμενα του κ. Κεφαλογιάννη, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτ. Εβερτ. Κατά τις ίδιες πηγές, οι δύο παλαιοί πολιτικοί, συνεπικουρούμενοι από τέσσερις ακόμη υπουργούς, τάχθηκαν ανοικτά υπέρ της άμεσης καρατόμησης του κ. Κεφαλογιάννη. Λέγεται, μάλιστα, ότι το τηλέφωνο του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Γιάννη Αγγέλου χτυπούσε ασταμάτητα το κρίσιμο εκείνο εικοσιτετράωρο.

Δημοσκόπηση

Διαφορετική ήταν η εκτίμηση άλλων, επίσης κορυφαίων, υπουργών και συνεργατών του κ. Καραμανλή, οι οποίοι, χωρίς να παραγνωρίζουν το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να υποστεί η κυβέρνηση, θεωρούσαν ότι ενδεχόμενη αποπομπή του «εκρηκτικού» υπουργού ως συνέπεια της παρέμβασής του για τη διαπλοκή ελλοχεύει άλλους κινδύνους. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μάλιστα, το επιχείρημα αυτό προέκυπτε και από τα αποτελέσματα τηλεφωνικής δημοσκόπησης που διενεργήθηκε εσπευσμένα, προκειμένου να «αφουγκραστεί» η κυβέρνηση τον απόηχο της υπόθεσης στην κοινή γνώμη. Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, η έρευνα αυτή έδειξε υψηλό βαθμό «διεισδυτικότητας» των απόψεων του κ. Κεφαλογιάννη στην κοινή γνώμη γενικά, αλλά και ειδικά στη νεοδημοκρατική. Ανάλογο κλίμα λέγεται ότι μετέφεραν κυβερνητικά στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου και από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, πολλά από τα μέλη της οποίας βρήκαν την ευκαιρία να «εκφραστούν», μνημονεύοντας όσα φέρεται να είπε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στον περιβόητο διάλογό του με δημοσιογράφους στο Κατάρ.

Υστερα από εντονότατο προβληματισμό και επίπονες εσωτερικές διαβουλεύσεις, το Μέγαρο Μαξίμου προέκρινε την προσωρινή, λένε κάποιοι, λύση της παραμονής του κ. Κεφαλογιάννη στην κυβέρνηση, αλλά υπό «επιτήρηση». Και το έπραξε κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», αφού ο πρωθυπουργός αναφέρεται ότι από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ του άμεσου «αποκεφαλισμού» του υπουργού του. Ετσι εξηγείται ίσως και η επαμφοτερίζουσα στάση που επελέγη, της παραμονής, δηλαδή, αλλά εν μέσω κλίματος έντονης αμφισβήτησης.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν, τέλος, ότι εδόθη εντολή στον κ. Κεφαλογιάννη να λύσει τις εκκρεμότητες και να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα που υπάρχουν στον τομέα ευθύνης του. Οι ίδιες πηγές συνδέουν την πληροφορία αυτή με τη σπουδή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας να ικανοποιήσει ταχύτατα τα αιτήματα των ακτοπλόων. Η συνέχεια, με τους ναυτεργάτες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή