Πρόωρες εκλογές φοβάται το ΠΑΣΟΚ

Πρόωρες εκλογές φοβάται το ΠΑΣΟΚ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης, ακόμη και εντός του 2006, απασχολεί τα πρωτοκλασάτα στελέχη του

ΠΑΣΟΚ, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου προετοιμάζεται να απαντήσει μεθαύριο στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή για τη σχεδιαζόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ηδη, εξάλλου, στη Χαριλάου Τρικούπη εξετάζεται το «σενάριο» το ΠΑΣΟΚ να προτείνει στο πλαίσιο της αναθεωρητικής διαδικασίας να κατοχυρωθεί συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους Ελληνες πολίτες. Μάλιστα, σχετική πρόταση επρόκειτο να υποβάλει σε χθεσινή σύσκεψη της υποεπιτροπής που ασχολείται με τις διατάξεις του Συντάγματος περί θεμελιωδών δικαιωμάτων, ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος.

Τα στελέχη

Εν τω μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, πολλά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν την πιθανότητα ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές έως το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2007, σενάριο που πάντως δεν συμμερίζονται οι επιτελείς του κ. Γ. Παπανδρέου. Οσοι θεωρούν πιθανό έναν εκλογικό αιφνιδιασμό επικαλούνται βασικά δύο επιχειρήματα. Πρώτον, ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει πλέον τυχόν «συγκρουσιακές» προσεγγίσεις σε θέματα με δυνητικό πολιτικό κόστος, όπως για παράδειγμα η πλήρης εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ. Και δεύτερον ότι -κατά τις δικές τους εκτιμήσεις- η ελληνική οικονομία δεν θα καταστεί δυνατόν να εξέλθει από το καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης το 2007, οπότε ο κ. Κ. Καραμανλής θα αδυνατεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για μια «χαλαρότερη» οικονομική πολιτική ενίσχυσης των ασθενέστερων τάξεων.

Σε αναφορές περί πρόωρων εκλογών προέβησαν, μόνο το τελευταίο διήμερο, οι κ.κ. Βάσω Παπανδρέου και Χρ. Παπουτσής. Με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, η κ. Βάσω Παπανδρέου υπογράμμισε: «Ο κ. Αλογοσκούφης μοιράζει πλαστές επιταγές προσπαθώντας να δημιουργήσει μια τεχνητή εικόνα αισιοδοξίας για το μέλλον, προϊδεάζοντας για τις πρόωρες εκλογικές επιλογές της κυβέρνησης». Επίσης, ο κ. Χρ. Παπουτσής την Κυριακή (σε εκπομπή της «ΝΕΤ») έθεσε το ερώτημα: «Μπορεί κανένας έγκυρος πολιτικός αναλυτής να διαβεβαιώσει ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με τα σημερινά αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει την κοινωνία και την αγορά, καθώς και την αδυναμία εκτέλεσης του κυβερνητικού προγράμματος;».

Οι προκριματικές εκλογές

Σημειώνεται τέλος ότι στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί ικανοποίηση για το ποσοστό συμμετοχής στις προκριματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή για την επιλογή υποψηφίων σε δεκαεπτά δήμους της χώρας. Οπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ το ποσοστό ήταν ιδιαίτερα υψηλό και ανέρχεται στο 30% όσων ψήφισαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές του 2004. Τέλος, χθες η Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών ανακοίνωσε ότι για τη Νομαρχία Φθιώτιδας το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Ν. Μαριά, στον Δήμο Σερρών τον κ. Ν. Σαουλίδη και στον Δήμο Πολυγύρου τον κ. Κ. Μπόγδανο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή