«H ΑΔΑΕ είχε μέσα που εμείς δεν είχαμε»

«H ΑΔΑΕ είχε μέσα που εμείς δεν είχαμε»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαχαιριές με το βαμβάκι, ήταν η απάντηση της ΕΥΠ στους υπαινιγμούς της ΑΔΑΕ ότι η κρατική υπηρεσία μπορούσε να είχε φθάσει στα ίδια αποτελέσματα με την Αρχή. Ο κ. Κοραντής δέχθηκε από την αντιπολίτευση συντονισμένα πυρά περί ανικανότητας, εν σχέσει προς την «άγουρη» ΑΔΑΕ και ήταν δηκτικός: «Δεν σχολιάζω τον κ. Λαμπρινόπουλο. Εγώ μιλώ με διαπιστώσεις πάνω στο τραπέζι, και όχι με αυτά που θα ήθελα. Εμείς κάναμε με περιορισμένα μέσα και προσωπικό μία άκρως μυστική έρευνα και δεν μας δόθηκαν όλα τα στοιχεία. Η ΑΔΑΕ με όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της, τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό. Δεχόμαστε παράλληλα ένα επικοινωνιακό τσουνάμι απαξίωσης της ΕΥΠ. Δώστε τα μας τα ίδια όπλα και τις ίδιες αρμοδιότητες και προπάντων την ίδια διακομματική εμπιστοσύνη, για να μιλήσουμε στη συνέχεια».

Δεν παραδέχθηκε ο κ. Κοραντής, αλλά σαφώς εξήχθη από τα λεγόμενά του, η αντιπάθεια μεταξύ Αρχής και Υπηρεσίας. Είπε ότι ο ίδιος ικανοποίησε το αίτημα της ΑΔΑΕ για ελέγχους στην ΕΥΠ, όπου και αποκαλύφθηκε ότι το περίφημο βαλιτσάκι ΧΡ είναι για πράκτορες – τσικό, αφού δεν παρακολουθεί συνομιλίες. Στο ερώτημα του κ. Φ. Κουβέλη γιατί η ΕΥΠ δεν ταυτοποίησε τον αριθμό στο Μέριλαντ, κάτι που «φοβήθηκε» να κάνει η ΑΔΑΕ, είπε απλά ότι «αν κρίνει σκόπιμο και χρήσιμο η ΑΔΑΕ και ζητήσει τη σχετική συνδρομή, η ΕΥΠ θα ανταποκριθεί». Είναι τέτοιο το χάσμα και η ανυπαρξία συνεργασίας με την ΑΔΑΕ, που ούτε τα πορίσματά της έχει πάρει. Μάλιστα προκάλεσε σαρκαστικά χαμόγελα η εξομολόγησή του ότι το πρόσφατο ενδιάμεσο πόρισμα της ΑΔΑΕ το βρήκε «από φιλική δημοσιογραφική πηγή».

Κατά τον ίδιο, η έρευνα της ΕΥΠ που εξαντλήθηκε σε 4 και όχι 11 μήνες, ήταν το καλύτερο υπό τις συνθήκες αυστηρής μυστικότητας που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση.

Αντιθέτως, εκτός από τις αιχμές για τα ελλιπή στοιχεία, που παρέσχε η Vodafone, επετέθη στην ίδια τουλάχιστον δύο φορές. Τη μία, καταγγέλλοντας την εταιρεία ουσιαστικά για την παύση του παράνομου λογισμικού, ενώ θα υπήρχε χρόνος για να φθάσει η έρευνα στους δράστες. Από την άλλη ο υποδιοικητής της ΕΥΠ κ. Τσιτσιμπής είπε ότι η προσπάθεια που έγινε με το περίφημο «βαλιτσάκι» για εντοπισμό των καρτοκινητών – σκιών στις 16/3/05 απέβη άκαρπος γιατί τα τηλέφωνα ήσαν νεκρά. Αντιθέτως, ο κ. Κορωνιάς επανειλημμένως είχε πει ότι επί ημέρες λειτουργούσαν τα κινητά και θα μπορούσαν να εντοπισθούν. Κενό σημείο για την ΕΥΠ ήταν ότι για την τηλεφωνική κλήση από τις ΗΠΑ το μόνο στοιχείο που δόθηκε από τη Vodafone ήταν το πρόθεμα, όταν από την άλλη δόθηκε ολόκληρος ο αριθμός για την κλήση στην Αλβανία.

Πάντως, και στο δικό της πόρισμα η ΕΥΠ καταλήγει διά τής εις άτοπον απαγωγής στα ίδια συμπεράσματα με την ΑΔΑΕ, ότι δηλαδή το παρείσακτο λογισμικό κατασκευάστηκε μάλλον χωρίς την έγκριση της Ericsson, αλλά με βάση την τεχνολογία της και εγκαταστάθηκε μαζί με το επίσημο λογισμικό όταν εγκαταστάθηκε στη Vodafone. Οι δύο άλλες εκδοχές, η εκ του μακρόθεν εγκατάσταση ή η εγκατάσταση από υπάλληλο του παρόχου, κρίνονται απίθανες η πρώτη ως εξαιρετικά δύσκολη, η δε δεύτερη γιατί θα έμεναν ίχνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή