Ξένες μυστικές υπηρεσίες «φωτογραφίζει» και η ΕΥΠ

Ξένες μυστικές υπηρεσίες «φωτογραφίζει» και η ΕΥΠ

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπλοκή ξένων μυστικών υπηρεσιών, κοντέινερς της CIA στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως με συμφωνία του 2003, «βαλίτσα παρακολουθήσεων» που μυθοποιήθηκε και αποδεικνύεται περιορισμένων δυνατοτήτων, ο ακήρυκτος «πόλεμος» μεταξύ ΕΥΠ και ΑΔΑΕ, αποκρύψεις στοιχείων, αντιφάσεις και τελικώς μισόλογα, που επιβεβαιώνουν ότι όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είχαν τη δυνατότητα νόμιμων συνακροάσεων, προκύπτουν από την εξάωρη κατάθεση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των νυν και πρώην διοικητών της ΕΥΠ. Ο πρέσβης κ. Π. Αποστολίδης, με τον αέρα του πρώην και ως εκ τούτου με ελευθερία απόψεων και ο νυν, πρέσβης κ. Ι. Κοραντής, με τις δεσμεύσεις του δημοσίου λειτουργού, αλλά και την ευελιξία του διπλωμάτη, που μετράει τις κουβέντες του, δεν διαφώτισαν τελικά την επιτροπή για το ποιοι έκαναν τις υποκλοπές, αλλά επιβεβαίωσαν ότι η ΕΥΠ είναι πράγματι γυμνή απέναντι στον επιτελούμενο σύγχρονο πόλεμο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Ο κ. Αποστολίδης ήταν αποκαλυπτικός, όταν εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι πίσω από τις υποκλοπές υπάρχει μυστική υπηρεσία με εμπλεκόμενες όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αφού διέθεταν το ίδιο λογισμικό. Μάλιστα εξέφρασε αμφιβολίες αν ο κατάλογος των 104 παρακολουθουμένων είναι πλήρης, γιατί, όπως είπε, μόνον η ΕΥΠ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας έχει πολύ μεγαλύτερη λίστα υπόπτων – ή με άλλη ερμηνεία ότι δεν ήταν απλώς η τρομοκρατία στο στόχαστρο. Παραδέχθηκε, πάντως, απαντώντας στον κ. Β. Μαγγίνα, ότι τα κοντέινερς της CIA στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, που διοχέτευε την ΕΥΠ με πληροφορίες από τις ΗΠΑ με συμφωνία του 2003, έφυγαν επί θητείας του μετά τους Αγώνες.

Εξίσου αποκαλυπτικός ήταν όταν, απαντώντας στον κ. Χρ. Ζώη, είπε ότι εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, οι ξένες μυστικές υπηρεσίες εξέφραζαν βεβαιότητα ότι τόσο η Vodafone, όσο και οι λοιπές εταιρείες είχαν δυνατότητες να δώσουν συνακροάσεις, αλλά το αρνούντο μεταξύ τους: «Εντύπωσή μου είναι ότι στη σύσκεψη του Ιουνίου κανένας δεν ήθελε να το παραδεχτεί μπροστά στους άλλους. Κι όταν κάποια στιγμή η Cosmote είπε ότι αφού το απαιτεί η εθνική ασφάλεια θα δώσει δύο γραμμές για νόμιμες συνακροάσεις, είδα μία κατακραυγή από τις άλλες, στη συνέχεια είπαν θα το δούμε. Τελικώς, δοκιμάστηκαν οι δύο γραμμές της Cosmote, αλλά δεν χρειάστηκε ευτυχώς ποτέ να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των Αγώνων».

Από την άλλη, ο κ. Κοραντής αποκάλυψε νέα στοιχεία, αρνούμενος να αποδεχτεί ότι η ΑΔΑΕ βρίσκεται σε επίπεδο ερευνών μπροστά από την ΕΥΠ. Καταθέτοντας ευρήματα, που περιέχονται στο απόρρητο πόρισμα της Υπηρεσίας είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τη Vodafone τα 14 κινητά – σκιές δεν πραγματοποίησαν εξερχόμενες κλήσεις με μόνες εξαιρέσεις τις μεταξύ τους εκτροπές και την αγορά χρόνου για την κάρτα. Αντίθετα από την ΑΔΑΕ είπε ότι τα SMS που φέρονται να είναι από το εξωτερικό ήταν τετραψήφιοι αριθμοί για παροχή υπηρεσιών της Vodafone. Εξάλλου ένα καρτοκινητό πήρε έξι συνεχόμενες κλήσεις (17/12/04) από το τερματικό δορυφόρο επικοινωνιών INMARSAT διάρκειας λίγων δευτερολέπτων. Ενα άλλο καρτοκινητό είχε τρεις συνεχόμενες κλήσεις από τις ΗΠΑ (31/8/04) -νέες κλήσεις από ΗΠΑ που δεν αναφέρθηκαν από τον κ. Βουλγαράκη- αλλά το μόνο στοιχείο που δόθηκε από τη Vodafone ήταν το πρόθεμα 001 χωρίς περαιτέρω στοιχεία. Αλλο, τέλος, τρίτο κινητό πραγματοποίησε τρεις κλήσεις (5/1/05) πάντα λίγων δευτερολέπτων από Αλβανία. Το αναπάντητο ερώτημα κατά τον ίδιο είναι γιατί εμφανίζονται 8 από τα 14 καρτοκινητά να έχουν πραγματοποιήσει κλήσεις αρκετών συνολικά ωρών με ελάχιστη χρέωση, κάτι για το οποίο, όπως είπε δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις η Vodafone.

Τα βέλη του μάλιστα έστω και εμμέσως έριξε και στην εταιρεία ΤΙΜ. Με δεδομένο ότι η μόνη αλλά μεγάλη διαφορά με τα ευρήματα της ΑΔΑΕ είναι τα περίφημα τηλέφωνα στο Μέριλαντ, όπου η έδρα της NSA, είπε ότι δεν δόθηκαν στην ΕΥΠ τα ίδια στοιχεία με αυτά της ΑΔΑΕ. Απαντώντας μάλιστα στον κ. Ευ. Βενιζέλο ο υποδιοικητής της ΕΥΠ κ. Τσιτσιμπής, που ήταν επίσης παρών στη Βουλή, μίλησε για ανεξήγητη «απόκρυψη» στοιχείων. Ο κ. Κοραντής άμβλυνε τις εντυπώσεις μιλώντας για στοιχεία που δόθηκαν στη συνέχεια από την ΤΙΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή