Πρώτο πρόβλημα η ανεργία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η κυβέρνηση έναντι του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τη Βαρόμετρο της VPRC για λογαριασμό του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ. Στην έρευνα, η κοινή γνώμη προκρίνει τον διάλογο ως καταλληλότερο τρόπο για την επίλυση των εργασιακών διαφορών, ενώ θεωρεί την ανεργία το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα.

Σε ερώτηση ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος για την επίλυση των εργασιακών διαφορών, το 46% τίθεται υπέρ του διαλόγου εργοδοτών-εργαζομένων, το 11% υπέρ των κινητοποιήσεων των συνδικάτων, το 26% υπέρ της κυβερνητικής παρέμβασης και το 6% υπέρ της προσφυγής στη Δικαιοσύνη (πίν. 1). Μεγάλο, ωστόσο, είναι το ποσοστό των πολιτών (61%), που προβλέπει ότι το προσεχές διάστημα θα γίνουν αρκετές απεργίες (πίν. 2).

Υψηλό, επίσης, είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που εμφανίζεται απογοητευμένο από την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για επίλυση των προβλημάτων της χώρας. Συγκεκριμένα, 45% δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο και 52% λίγο ή σχεδόν καθόλου (πίν. 3). Μάλιστα τον Ιανουάριο το ποσοστό αυτών που εκτιμούσε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες ήταν 52%. Στο ερώτημα πού πρέπει να δώσει η κυβέρνηση προτεραιότητα, μεταξύ πληθωρισμού και ανεργίας, το 23% των ερωτηθέντων προκρίνει τη μάχη για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές και το 55% να μειωθεί η ανεργία (πίν. 4).

O πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του Γ. Παπανδρέου στο ερώτημα περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, με ποσοστό 44% (43% τον Απρίλιο), έναντι 27% (27% επίσης τον Απρίλιο) του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (πίν. 5). Τέλος, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται με 42% (έναντι 41,5% τον Απρίλιο) και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 39% (έναντι 39,5%), το ΚΚΕ 8% (έναντι 9%), ο ΣΥΝ 4% (έναντι 3%), το ΛΑΟΣ 4% (έναντι 4%) (πίν. 6).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή