Συγκροτείται το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Συγκροτείται το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι άνω των 50 ετών σε περιοχές – θύλακες ανεργίας επιχειρεί να δώσει με συγκροτημένο τρόπο η κυβέρνηση, σε μια σαφή έκφραση της έννοιας του κοινωνικού κράτους.

Το Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τη συγκρότηση του οποίου ανακοίνωσε επισήμως χθες στη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδης, θα κληθεί να παράσχει αρωγή σε περιοχές υψηλής ανεργίας και σε απολυμένους οικονομικών κλάδων που εμφανίζουν φθίνουσα πορεία, εφόσον βέβαια έχουν προηγουμένως εξαντληθεί όλα τα περιθώρια ενεργητικών πολιτικών για την επανένταξή τους στην αγορά.

Κατά τον υπουργό Απασχόλησης, το Ταμείο -στο πρότυπο της ρύθμισης που προωθήθηκε για τους απολυμένους κλωστοϋφαντουργούς της Νάουσας- θα παρέχει ειδική οικονομική ενίσχυση ίση με «ποσοστό της σύνταξης που θα δικαιούνταν» και έως ότου ο άνεργος βρει νέα θέση απασχόλησης ή φθάσει στο νόμιμο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση. Από το ίδιο Ταμείο θα καλύπτονται και οι ασφαλιστικές εισφορές των ανέργων, ώστε στο νόμιμο όριο να λάβουν πλήρη σύνταξη, ενώ οι δικαιούχοι θα ελέγχονται εάν έχουν εισόδημα από άλλες πηγές ή από άδηλη εργασία.

Ο κ. Τσιτουρίδης, στη χθεσινή του ομιλία στο Κοινοβούλιο, όπου συζητήθηκε η τροπολογία για τους άνεργους κλωστοϋφαντουργούς της Νάουσας, απέφυγε να διευκρινίσει την πηγή των πόρων που θα χρηματοδοτήσουν το Ταμείο, αρκούμενος να δηλώσει ότι αυτοί δεν θα προέρχονται από το ΛΑΕΚ αλλά από ανακατανομή των κοινωνικών πόρων.

Ως προς την τροπολογία για τους απολυμένους των κλωστηρίων, αυτή, αν και βελτιωμένη, ψηφίσθηκε μόνον από την κυβερνητική πλειοψηφία και τον Συνασπισμό. Το ΚΚΕ αρνήθηκε θετική ψήφο, με τους βουλευτές του να επισημαίνουν ότι η αρχική τροπολογία περί πρόωρης συνταξιοδότησης ήταν ευνοϊκότερη για τους άνεργους κλωστοϋφαντουργούς.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τους πόνους του νυκτερινού προχθεσινού τοκετού προκειμένου να καταλήξει σε κοινή θέση, καταψήφισε τελικώς την τροπολογία. Θέτοντας ως προϋπόθεση της θετικής του στάσης την ικανοποίηση από την κυβέρνηση σειράς προτάσεων (επέκταση του μέτρου για όλους τους ανέργους άνω των 50 ετών σε νομούς υψηλής ανεργίας, απασχόλησή τους σε κοινωνική εργασία και κάλυψη του κόστους από τον προϋπολογισμό και όχι το ΛΑΕΚ), το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε να διατυπώσει συγκεκριμένη θέση, καταψηφίζοντας εν τέλει και την τροπολογία.

Το άθροισμα

Η κριτική που ασκήθηκε ώθησε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε βελτίωση της προτεινόμενης τροπολογίας. Ετσι, επανέφερε την πρόβλεψη που ήθελε η οικονομική ενίσχυση των ανέργων να είναι το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης, εφόσον βέβαια είναι άνω των 50 ετών και έχουν 7.500 ένσημα σε ταμείο κύριας ασφάλισης και 4.500 σε επικουρικό. Ως αποτέλεσμα, το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης θα είναι υψηλότερο, γεγονός πάντως που δεν έκαμψε τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Παράλληλα, η κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να αφαιρεθεί η πρόβλεψη της τροπολογίας ότι καλύπτονται και όσοι απολυθούν μέχρι τέλη του 2008 καθώς, όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, «συνιστά πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις να απολύσουν προσωπικό».Γ. Π. Τερζησ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή