Εκτεθειμένοι στα όρια διάσωσης στο Αιγαίο

Εκτεθειμένοι στα όρια διάσωσης στο Αιγαίο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά ερωτήματα προκαλούνται αναφορικά με το ζήτημα του καθορισμού περιοχών ευθύνης στο Αιγαίο για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δεδομένου ότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, στην πράξη η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει αλλάξει την επί σειράν ετών θέση της ότι περιοχή ευθύνης της είναι εκείνη η οποία προσδιορίζεται από τα όρια του FIR Αθηνών.

«Η ιστορία των ορίων ευθύνης σε θέματα έρευνας και διάσωσης είναι παλαιά και γνωστή. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι απολύτως σαφείς», υπογράμμισε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος και παρέπεμψε σε προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία «την αρμοδιότητα της επιχειρησιακής ευθύνης σε περιπτώσεις διεξαγωγής επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης μέσα στην περιοχή που αντιστοιχεί στο FIR Αθηνών, έχει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Πειραιά».

Κατάργηση

Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε χθες από τον Τύπο («Ελευθεροτυπία»), από τον Οκτώβριο του 2004 και στο πλαίσιο της 35ης Γενικής Συνέλευσης του ICAO, η χώρα μας εμφανίζεται να έχει συμφωνήσει στην κατάργηση των ορίων του FIR Αθηνών και στη θέση ότι η Ελλάδα δεν έχει την αποκλειστικότητα για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ναυτικών ατυχημάτων στο Αιγαίο. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, σε εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών (27/1/2006) σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «σε θαλάσσιο διεθνή χώρο του Αιγαίου, η χώρα μας δεν έχει την αποκλειστικότητα διεξαγωγής έρευνας και διάσωσης και συνεπώς η Τουρκία δύναται, προκειμένου περί ναυτικών ατυχημάτων, να προβαίνει σε έρευνα και διάσωση».

Ο κ. Κουμουτσάκος, χθες, υποστήριξε ότι υπάρχει διαφορά στον τρόπο ερμηνείας των όσων προβλέπονται γι’ αυτά τα θέματα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ότι η χώρα μας προβαίνει παγίως σε ενημέρωση των διεθνών οργανισμών ως προς τις πάγιες θέσεις μας και συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία δεν δύναται να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που απαιτούνται για έρευνα και διάσωση χωρίς ελληνική συγκατάθεση».

Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα, μετά την επιλογή της Τουρκίας να «δεσμεύσει» περιοχές του κεντρικού Αιγαίου για να πραγματοποιήσει σχετικές επιχειρήσεις, οι οποίες εντάσσονται στην πάγια τακτική της να επιβάλει ντε φάκτο επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, πάντως, σημειώθηκαν 17 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 6 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο από 37 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, επτά εκ των οποίων ήταν έρευνας και διάσωσης.

«Βεβαίως παρακολουθείται (η άσκηση) και βεβαίως καταγράφονται όλες οι ενέργειες που γίνονται κατά τη διάρκεια αυτής της ασκήσεως», σημείωσε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κουμουτσάκος. «Κάθε εξέλιξη, η παραμικρότερη εξέλιξη, όλες οι πλευρές και οι διαστάσεις τους εκτιμώνται από το υπουργείο Εξωτερικών», συμπλήρωσε και κατέληξε επαναλαμβάνοντας: «Δεν έχει υπάρξει μεταβολή της ελληνικής θέσεως κατά κεραίαν. H Τουρκία κάνει αυτό που κάνει και εμείς κάνουμε αυτό που κάνουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή