Ικανοποίησε η πρόταση Παπανδρέου

Ικανοποίησε η πρόταση Παπανδρέου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποδεκτές από την πλειοψηφία των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, χωρίς μείζονες αντιδράσεις, έγιναν οι προχθεσινές προτάσεις του κ. Γ. Παπανδρέου για το πλαίσιο της προωθούμενης συνταγματικής αναθεώρησης, με τις ενστάσεις, δημόσιες και παρασκηνιακές, να επικεντρώνονται στη ρύθμιση για την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και δευτερευόντως στη διάταξη περί ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ.

Δημοσίως, τη διαφωνία τους με την πρώτη ρύθμιση διατύπωσαν οι κ. Α. Τσοχατζόπουλος και Α. Λοβέρδος. Ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε (στη ΝΕΤ) ότι «προσωπικά τον ξενίζει» η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς «το πολιτικό μας σύστημα είναι δημοκρατικό με απόλυτη αναφορά εξουσίας στο Κοινοβούλιο». Τη διαφωνία του διατύπωσε όμως με έμμεσο τρόπο και ο κ. Α. Λοβέρδος, ο οποίος σε δήλωσή του «ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και βουλευτής» σημειώνει πως «η μη αλλαγή των περί Προέδρου της Δημοκρατίας ρυθμίσεων αποτελεί πρόταση που έχει πολλούς υποστηρικτές».

Αιχμές Βενιζέλου

Επίσης, αίσθηση προκάλεσε η αρχική «ηχηρή σιωπή» του κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος υπενθυμίζει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ότι δεν είχε καμία ανάμιξη στη διαμόρφωση των «δέκα σημείων» για την αναθεώρηση του Συντάγματος που κατέθεσε ο κ. Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα, χθες το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βενιζέλος κατέστησε ορατή τη διαφωνία του, υποστηρίζοντας πως είναι απαραίτητη η «συνταγματική αυτοσυνειδησία και όχι αναθεωρητικός οίστρος» και συστήνοντας σε όλους «να είναι πολύ προσεκτικοί». Ενώ, αποστάσεις από την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση του «γερμανικού μοντέλου» φέρεται να λαμβάνει και ο πρώην υπουργός κ. Γ. Παπαντωνίου.

Παράλληλα, συνεργάτες του κ. Γ. Παπαντωνίου ασκούσαν έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή την τροπολογία για τους απολυμένους της Νάουσας. Οι ανωτέρω πηγές σημείωναν πως «το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά αδιάβαστο και ανέτοιμο να απαντήσει αποτελεσματικά σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες», εξέλιξη την οποία απέδιδαν στην έλλειψη συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων από την πλευρά του κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Κ. Σημίτης

Παρέμβαση για την αναθεώρηση αναμένεται να κάνει τα επόμενα εικοσιτετράωρα και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, τον οποίο πληροφορίες φέρουν να τοποθετείται υποστηρικτικά προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, σε γενικές γραμμές, οι δέκα προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποτιμήθηκαν θετικά από τα προβεβλημένα στελέχη, με το σκεπτικό ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου επέτυχε να μεταδώσει το στίγμα ότι επιθυμεί η εν εξελίξει αναθεωρητική διαδικασία να εμβαθύνει τους δημοκρατικούς θεσμούς και να ενισχύσει τα ατομικά δικαιώματα. Τα ίδια στελέχη χαρακτήριζαν «άτολμη» την πρόταση, την οποία παρουσίασε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και την οποία απέρριψε ως κινούμενη «σ’ ένα συντηρητικό πλαίσιο» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Αθανασάκης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ άφησε πάντως ανοικτό ένα «παράθυρο» συναίνεσης με τη Ν.Δ. στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της διαφάνειας, αφού όπως σημείωσε, σ’ αυτά ο κ. Κ. Καραμανλής «φαίνεται να προσχωρεί στις προτάσεις μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή