Προκαταρκτική εξέταση εις βάρος του κ. Σανιδά

Προκαταρκτική εξέταση εις βάρος του κ. Σανιδά

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για συγκάλυψη έκνομων ενεργειών εκ μέρους λειτουργών της δικαιοσύνης καταγγέλλουν τον υπουργό κ. Αν. Παπαληγούρα, τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή. Αντικείμενο της ερώτησης, που υπογράφουν οι κ. Μιχ. Καρχιμάκης, Ντ. Ρόβλιας και Γ. Παπαγεωργίου αποτελούν οι καταγγελίες εναντίον του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, που ερευνά το παραδικαστικό κύκλωμα, για καταπάτηση μεγάλης έκτασης στο Πόρτο Γερμενό και, εν συνεχεία, για νομιμοποίηση αυθαίρετου κτίσματος επί της έκτασης σε «χρόνο ρεκόρ».

Οπως έγινε γνωστό χθες o κ. Σανιδάς έχει καταθέσει εγγράφως εξηγήσεις στον εισαγγελέα κ. Δημ. Λινό, μόλις ανέκυψε ζήτημα εμπλοκής του ονόματός του σε πολεοδομικές παραβάσεις. Ηδη, διενεργείται, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ποινική προκαταρκτική εξέταση εις βάρος του ανώτατου δικαστικού λειτουργού, ο οποίος ελέγχεται και για παράλειψη υποβολής πόθεν έσχες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι τρεις βουλευτές, επικαλούμενοι πάντως σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Σανιδάς φέρεται να έχει αγοράσει, με άτυπη σύμβαση, από το 1973 έκταση στο Πόρτο Γερμενό από εταιρεία που συστήθηκε, κατά τους καταγγέλλοντες, μόλις το 1979. Η πλήρης αγοραπωλησία ολοκληρώνεται το 1981, ενώ ακολουθεί και δίκη το 1996, ερήμην της εταιρείας, με το δικαστήριο να αναγνωρίζει ως ιδιοκτήτη της έκτασης τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό. Κατά τους ερωτώντες, «πρόκειται για την τυπική πρακτική καταπάτησης που εφαρμόζουν οικοπεδοφάγοι εξαπατώντας το ελληνικό Δημόσιο».

Η δεύτερη καταγγελία των βουλευτών αφορά την κατασκευή διώροφης κατοικίας στην εν λόγω έκταση, αν και η οικοδομική άδεια αφορούσε λυόμενο μόνον κτίριο. Παραθέτοντας και τα ανάλογα έγγραφα, οι τρεις καταγγέλλουν ότι έπειτα από επώνυμη καταγγελία στις 7 Δεκεμβρίου 2004, η πολεοδομία προχώρησε σε αυτοψία και έκρινε στις 22 του ίδιου μήνα αυθαίρετο το κτίσμα. Ωστόσο, στις 24 Δεκεμβρίου, «δύο μόλις ημέρες αργότερα, χρόνος ρεκόρ, εκδίδεται η πολεοδομική πράξη νομιμοποίησης του αυθαιρέτου», έπειτα από σχετική αίτηση που υπέβαλε στις 8 του μήνα ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Οι κ. Καρχιμάκης, Ρόβλιας και Παπαγεωργίου θεωρούν ότι η κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία της δικαιοσύνης μεροληπτικά και υποκριτικά δεν ερεύνησαν την υπόθεση, παρά τα δημοσιεύματα και τις ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, χαρακτηρίζοντας τον κ. Σανιδά «εκλεκτό» του κ. Παπαληγούρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή