«Καίει» η δικογραφία TOR M1

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της σκανδαλώδους προμήθειας των 21 αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1 από τη ρωσική Antey (νυν Almar Antey) τον Φεβρουάριο του 1999, καθώς τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή και νέο τμήμα της δικογραφίας με την οποία αποδίδονται αξιόποινες πράξεις σε άλλα εννιά άτομα (μη πολιτικά πρόσωπα). Ειδικότερα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Αθανασίου, κατά την έρευνα που συνέχισε, διαπίστωσε ότι τα μέλη των επιτροπών που διαπραγματεύθηκαν τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των TOR-M1 και όσα μετείχαν στις τρεις τροποποιήσεις της με τις αποφάσεις τους, ζημίωσαν το Δημόσιο. O κ. Αθανασίου θα διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή, καθώς η ποινική ευθύνη των στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων δεν θεωρείται αυτοτελής, αλλά απορρέει από ενέργειες και εγκρίσεις των πολιτικών προσώπων (των τότε υπουργών Εθνικής Αμύνης A. Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου).

Ηδη, ο κ. Αθανασίου με αναφορά του στις 20/9/2004 επισήμανε ότι για τους δύο τέως υπουργούς προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι τέλεσαν το κακούργημα της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου. Αυτή εστάλη στη Βουλή βάσει των διατάξεων που προβλέπονται από τον N. 3126/2003 περί ευθύνης υπουργών και με την υπόθεση ασχολήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή. Τώρα ο ίδιος διαπιστώνει ότι για τα μέλη των αρμόδιων επιτροπών, αλλά και για τον τότε γενικό διευθυντή εξοπλισμών ανακύπτουν ευθύνες συμμετοχής τους σε απιστία εις βάρος του Δημοσίου (κακούργημα). Ετσι, ο φάκελος των TOR-M1 επαναθερμαίνεται, λίγο πριν επέλθει η παραγραφή τυχόν ευθυνών των δύο πρώην υπουργών, στις οποίες όμως δεν κατέληξε η Εξεταστική Επιτροπή, αν και υπογράμμισε τις πολιτικές τους ευθύνες.

Ακόμη δεν περιμένουν να ανοίξουν οι επίμαχοι λογαριασμοί της Drumilan στην Ελβετία, εκεί όπου διοχετεύθηκε μέρος των χαμένων αντισταθμιστικών, όμως φαίνεται ότι επί μήνες δίδεται με επιτυχία η μάχη για την προστασία των πραγματικών δικαιούχων, καθώς εγείρονται νομικά τείχη. Ετσι παρεμποδίζεται και το έργο της Δικαιοσύνης και το έργο της Βουλής, ενώ η υπόθεση κοντεύει να παραγραφεί με τους λογαριασμούς και τους δικαιούχους τους να τελούν υπό την προστασία του ελβετικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και της διαπιστωμένης πολιτικής αβελτηρίας στο να αποδοθούν ευθύνες. Αν το αδίκημα της απιστίας εις βάρος των πρώην υπουργών παραγραφεί, τότε μαζί του θα συμπαρασύρει και τους συμμετόχους σε αυτό, δηλαδή τους στρατιωτικούς και πολιτικούς υπαλλήλους, μέλη των Επιτροπών (Γεώργιος Γιαννόπουλος, Ευάγγελος Παπάς, Γκίκας Προκόπιος, Ιωάννης Ζιμπελούδης κ. ά.), αλλά και τον τότε ισχυρό γενικό διευθυντή εξοπλισμών Ιωάννη Σμπώκο, που υπέγραψε την αμαρτωλή σύμβαση των αντισταθμιστικών των ΤΟR-Μ1.

Ηδη με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος έχει παραπεμφθεί στην ανάκριση ο απόστρατος Ιωάννης Διαμαντάκος, ο οποίος εμφανίζεται να λαμβάνει 300.000 δολάρια στη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου από το κανάλι της Drumilan στην οποία οι Ρώσοι απέστειλαν 25 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των A. Ω.! Πάντως, ερευνάται ακόμα, πιθανή εμπλοκή τού τότε αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΓΔΕ κ. Αντωνίου Κάντα με την υπογραφή του οποίου στις 24/4/2000 άνοιξε ο χορός της εκταμίευσης από την Antey των 25 εκατ. δολαρίων.

Ο ιθύνων νους της Drumilan Fouad Zayat, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των αρχών είναι αγνώστου κατοικίας, όμως διά της αναζήτησης της διαδρομής του χρήματος αναζητούνται και δικές του ευθύνες για πιθανή δωροδοκία, ξέπλυμα, απιστία κ.ά.

Στην Ολομέλεια της Βουλής οι αποφάσεις

Η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει τα περαιτέρω, εφόσον έλθει νέο παραπεμπτικό πόρισμα από τον εισαγγελέα κ. Π. Αθανασίου, με το οποίο θα αναφέρονται τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών για την υπόθεση των ΤΟR-Μ1. Την απάντηση έδωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής που είχε συσταθεί το φθινόπωρο για τη διερεύνηση της υποθέσεως, κ. Ι. Τραγάκης, μετά τη χθεσινή κίνηση του εισαγγελέα να ασκήσει ποινική δίωξη κατά απόστρατου αντισυνταγματάρχου για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, δεδομένου ότι βρέθηκε σε λογαριασμό του σε τράπεζα της Κύπρου το ποσόν των 300.000 δολαρίων για το οποίο υπάρχει ασθενής δικαιολογία αποκτήσεώς του. Κατά τον κ. Τραγάκη, πιθανόν να ασκηθούν και άλλες διώξεις κατά αξιωματικών που σχετίζονται με την επιτροπή προμήθειας των ρωσικών πυραύλων από τον κ. Αθανασίου, ενώ εκκρεμεί το άνοιγμα δύο λογαριασμών στην Ελβετία, για τους οποίους υπάρχει συνεχής αλληλογραφία με τις ελβετικές αρχές. Ο κ. Τραγάκης σημείωσε ότι υπάρχουν δώδεκα επιστολές προς τις ελβετικές τράπεζες με ερωταπαντήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή