Η «παγκοσμιοποίηση» του ΝΑΤΟ

Η «παγκοσμιοποίηση» του ΝΑΤΟ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μετασχηματισμός του στρατιωτικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ, που ακολουθεί τον ευρύτερο πολιτικό μετασχηματισμό στον ρόλο, στον προσανατολισμό, στο γεωγραφικό εύρος και τα πεδία δράσης της Συμμαχίας, ήταν το κύριο αντικείμενο της 154ης Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής, του ανώτατου συμμαχικού στρατιωτικού οργάνου, στο οποίο μετέχουν οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των κρατών μελών, που συνήλθε αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Στην ουσία, η σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής, στην οποία η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Χηνοφώτη, προετοίμασε το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας για τη σύνοδο κορυφής της Ρίγας τον ερχόμενο Νοέμβριο, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τη λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση» του ΝΑΤΟ, με την επέκταση τόσο των δραστηριοτήτων του όσο και των συνεργασιών του σε ολόκληρο τον κόσμο, με χώρες όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Φινλανδία, η Αυστρία, ακόμα και η Ελβετία.

Πολλαπλές επιχειρήσεις

Ανώτατοι στρατιωτικοί παράγοντες της Συμμαχίας εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια το ΝΑΤΟ θα κληθεί να αναλάβει δράση με μεγαλύτερη συχνότητα και σε ακόμα περισσότερες περιοχές του πλανήτη απ’ ό,τι συμβαίνει έως σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκε η αναθεώρηση του «Level of ambition» (LOA) προς την κατεύθυνση περισσότερων και πολλών ειδών ταυτόχρονα επιχειρήσεων. Γι’ αυτό, λίγο πριν από τη Σύνοδο της Ρίγας που θα σφραγίσει τη μετάβαση του ΝΑΤΟ σε μια νέα εποχή, θα έχει καταστεί επιχειρησιακή και η NRF, η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης της Συμμαχίας, κάτι που θα συμβεί μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ακόμα νωρίτερα, στα τέλη Μαΐου, η NRF θα πραγματοποιήσει την πρώτη της μεγάλη άσκηση στο Πράσινο Ακρωτήρι.

Εχοντας, λοιπόν, ήδη προετοιμάσει την NRF, το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας συζήτησε προχθές στις Βρυξέλλες την αναδιοργάνωση του Στρατηγείου και τις επερχόμενες μεταβολές στους μηχανισμούς λήψης στρατιωτικών / επιτελικών αποφάσεων μέσω της αναθεώρησης της Δομής Διοικήσεως, καθώς το ΝΑΤΟ αριθμεί πλέον 26 κράτη μέλη, γεγονός που απαιτεί αλλαγές οι οποίες θα επιτρέψουν περισσότερη ευελιξία.

Κατά της τρομοκρατίας

Ακόμα, το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της δραστηριοποίησης του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, μέσα από κοινές δράσεις κατά της τρομοκρατίας, τη στρατιωτική εκπαίδευση και τη συμβουλευτική υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις στις ένοπλες δυνάμεις χωρών της περιοχής, ακόμα και στη νατοϊκή στήριξη για τη δημιουργία των πρώτων παλαιστινιακών ενόπλων δυνάμεων, με κεντρικό συμμαχικό «παίκτη» σε αυτήν τη διαδιακασία την Ελλάδα. Ιδιαίτερα σημαντικός μπορεί να είναι ο ρόλος της Ελλάδας και στα θέματα της σχέσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, σε κοινές δράσεις τόσο στη Μεσόγειο όσο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Ακόμα, στη σύνοδο συζητήθηκε η πορεία των νατοϊκών επιχειρήσεων στο Κόσοβο, για το οποίο επιβεβαιώθηκε ο μετασχηματιασμός καθώς και η παραμονή της δύναμης που βρίσκεται εκεί. Επίσης στο Αφγανιστάν η νατοϊκή αποστολή θα επεκταθεί στο σύνολο της επικράτειας της χώρας, ενώ αναζητούνται ακόμα 9.000 στρατιώτες. καθώς και μέσα στρατηγικών αερομεταφορών. Τέλος, στο πλαίσιο της 18ης Συνόδου των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ με τους ομολόγους τους των χωρών της Ευρωατλαντικής Συνεργασίας (EAPC), συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ενημέρωση και πιστοποίηση των δυνάμεων των χωρών αυτών για πιθανή συμμετοχή σε μελλοντικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες της Συμμαχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή