Οικονομία, το ισχυρό εκλογικό «χαρτί»

Οικονομία, το ισχυρό εκλογικό «χαρτί»

4' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς κλείνει στο τέλος του θέρους, με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα, ο κύκλος των μεταρρυθμίσεων της πρώτης τετραετίας, ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής έχει την άνεση να σχεδιάσει τις εθνικές εκλογές για τα τέλη του 2007 με σημαία το έργο του στην οικονομία. Πράγματι, η οικονομία που από τα πρώτα βήματα αυτής της κυβέρνησης τέθηκε στο κέντρο της πολιτικής αναμέτρησης, παρά τα υφιστάμενα ακόμη σοβαρά προβλήματα, αποτελεί τον προνομιούχο χώρο της Νέας Δημοκρατίας γιατί αποδεικνύει ότι και καλή πρόθεση και ήθος επεδείχθησαν και προπαντός έργο επετελέσθη μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Οπως σωστά επισημαίνει ο αρχιτέκτονας της οικονομικής πολιτικής, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, «κανείς δεν μπορεί σε δύο χρόνια να λύσει προβλήματα που πήραν πολλά χρόνια για να δημιουργηθούν. Θαύματα δεν γίνονται».

Παρά ταύτα, οι πολίτες που σε όλες τις δημοσκοπήσεις ψηφίζουν ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον κ. K. Καραμανλή και όχι τον κ. Γ. A. Παπανδρέου εκτιμούν ότι αυτά τα δύο χρόνια συνετελέσθη, προπαντός στην οικονομία αλλά και στην παιδεία, στη δικαιοσύνη και στην καθημερινή ζωή, ένα έργο που ίσως δεν δικαίωσε τις προσδοκίες αλλά οπωσδήποτε είναι πρόοδος σε σχέση με την υπερχρέωση, τα ελλείμματα και τη διαφθορά που κληροδότησε η προηγούμενη δεκαετία του ΠΑΣΟΚ.

Η γλώσσα των αριθμών

Η θεαματική μείωση στο δημόσιο έλλειμμα από 6,9% του ΑΕΠ το 2004 σε 4,5% το 2005, με προοπτική να πέσει στο 2,6% το 2006, η διατήρηση της ανάπτυξης στα υψηλά επίπεδα του 3,7% για το 2005 και η διαφαινόμενη επιτάχυνση στο 3,8% αύξησης του ΑΕΠ εφέτος σε συνδυασμό με λελογισμένες εισοδηματικές αυξήσεις απέδειξαν ότι η πολιτική της ήπιας προσαρμογής που χάραζε ο πρωθυπουργός με εισήγηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών ήταν επιτυχημένη και αρχίζει ήδη να αποδίδει καρπούς. Οπως απέδειξε και η θεαματική αύξηση στο 4% του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο εφέτος, οι πολίτες αλλά κυρίως ο επιχειρηματικός κόσμος εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση και αυξάνουν τις επενδύσεις αλλά και την κατανάλωση. Δεν είναι συμπτωματικό ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις που πέρυσι ήταν αρνητικές, εφέτος αυξάνονται με ρυθμό άνω του 5%, οι εξαγωγές ανέκαμψαν ύστερα από πολλά χρόνια, το ίδιο και η βιομηχανική παραγωγή, ενώ ο τουρισμός αναμένεται εφέτος να αυξηθεί με ρυθμό 8%.

Οπως ανεφέρθη ήδη, θαύματα δεν έγιναν, αλλά η καθοδική πορεία στα δημόσια οικονομικά ανεκόπη και η Ελλάδα μέσα σε συνθήκες αναπτυξιακής απογείωσης (με πρωταγωνιστή όχι το διεφθαρμένο κράτος αλλά τους ιδιώτες επιχειρηματίες) ευελπιστεί ότι του χρόνου την άνοιξη θα βγει από το καθεστώς της κοινοτικής επιτήρησης, ανακτώντας την αξιοπρέπεια και την εμπιστοσύνη των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι όλα αυτά σημαίνουν ότι η κυβέρνηση κέρδισε το δύσκολο στοίχημα της οικονομίας και θα βαδίσει στις εκλογές με ισχυρά χαρτιά, αφού οι ευνοϊκές δημοσιονομικές εξελίξεις επιτρέπουν στον πρωθυπουργό να ανακοινώσει στις αρχές του Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ πρώτον, την εφαρμογή από 1.1.2007 της θεαματικής μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα των μισθωτών και των ελευθέρων επαγγελματιών και δεύτερον, την εκπλήρωση της προεκλογικής δέσμευσης για αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ.

Κινδυνολογία του ΠΑΣΟΚ

Στον χώρο της οικονομίας όπου θα κορυφωθεί η προεκλογική αναμέτρηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, ο λόγος που αρθρώνει η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι ούτε πειστικός ούτε δημιουργικός. Το ΠΑΣΟΚ είχε πολλά περιθώρια υπό τη νέα ηγεσία του Γ. A. Παπανδρέου να περάσει στην επίθεση στο πεδίο της οικονομίας, εκμεταλλευόμενο την αρχική ατολμία της κυβέρνησης, την απειρία της αλλά και τις καθυστερήσεις. Αντί, όμως, ο κ. ΓΑΠ να ανεμίσει τη μεταρρυθμιστική του σημαία και να υποβάλει συγκεκριμένες αναπτυξιακές προτάσεις, παγιδεύτηκε από τη διαπλοκή και το κομματικό κατεστημένο σε μια τακτική υπεράσπισης της απελθούσης διεφθαρμένης εξουσίας, έδωσε τη μάχη στην υπόθεση της απογραφής και αυτό που κράτησαν οι πολίτες σαν εικόνα για το ΠΑΣΟΚ είναι η καταστροφολογία του, ο μηδενισμός του και ο λαϊκισμός του. Στην οικονομία το ΠΑΣΟΚ έχει ηττηθεί πολιτικά κατά κράτος.

Ποια ήταν η γραμμή του ΠΑΣΟΚ στην οικονομία όπως τουλάχιστον τη διατύπωνε η υπεύθυνη του τομέα, η κ. Βάσω Παπανδρέου και όπως την προωθούσε με συγκρουσιακή τακτική ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Προέβλεπαν ύφεση και ανεργία, κατήγγειλαν επερχόμενο κύμα εκτάκτων φορολογικών μέτρων με εντολή Βρυξελλών και ανατροπή του προϋπολογισμού! Διαψεύσθηκαν σε όλα και κατέρρευσαν η μία μετά την άλλη, η κινδυνολογία και ο πανικός. H Ευρώπη επικύρωσε την απογραφή, αναγνώρισε την προσπάθεια της κυβέρνησης να νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά και επαίνεσε τις μεταρρυθμίσεις Καραμανλή, ζητώντας μάλιστα να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση στο άμεσο μέλλον.

Οδηγίες Καραμανλή

Τώρα ο κ. K. Καραμανλής αποφασισμένος να παίξει τις πρώτες επιτυχίες στην οικονομία σαν το ισχυρό του εκλογικό χαρτί έχει ζητήσει από τον υπουργό του επί της Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη αλλά και από τον υπουργό Εργασίας κ. Σάββα Τσιτουρίδη, να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να πάει στις εκλογές του τέλους του 2007 μέσα σε συνθήκες καλού κλίματος στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία. H γραμμή αυτή σημαίνει:

-Πρώτον, ότι θα συνεχιστεί με αυστηρότητα η γραμμή της δημοσιονομικής περισυλλογής ώστε και εφέτος να κλείσει το έλλειμμα κάτω από το 2,6% του ΑΕΠ αλλά και ο προϋπολογισμός του 2007 που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο να κριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιόπιστος. Συνεπώς, ο περιορισμός των κρατικών δαπανών και η περιστολή της φοροδιαφυγής θα παραμείνουν κεντρικές επιδιώξεις της οικονομικής πολιτικής της κυβερνήσεως.

-Δεύτερον, με το φορολογικό νομοσχέδιο μείωσης των συντελεστών φορολογίας φυσικών προσώπων αλλά και με την εισοδηματική πολιτική του 2007 που θα προβλέπει για τον δημόσιο τομέα αυξήσεις 4% έναντι 3% εφέτος θα τονωθούν τα εισοδήματα, ενώ θα αναπτυχθούν και στοχευμένες δράσεις σε προβληματικές περιοχές για στήριξη ανέργων. Μαζί με την εκπλήρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων για ΟΓΑ και ΕΚΑΣ θα υπάρχει απτό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την κοινωνική συνοχή.

-Τρίτον, με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συμβάσεις για τα μεγάλα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και τα επιχειρηματικά ντιλ το επενδυτικό ενδιαφέρον θα κρατήσει υψηλά τον ρυθμό ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή