Γραφεία υποδοχής πολιτών για γρήγορες συναλλαγές

Γραφεία υποδοχής πολιτών για γρήγορες συναλλαγές

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη λειτουργία γραφείων υποδοχής πολιτών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες προχωρεί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκ. Παυλόπουλος, ώστε να διευκολύνονται κατά την επικοινωνία τους και τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

Με εγκύκλιό του, που απέστειλε σε υπουργεία, υπηρεσίες του Δημοσίου και ΟΤΑ, ο υπουργός θέτει το πλαίσιο λειτουργίας και οργάνωσης των νέων Γραφείων Υποδοχής Πολιτών, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται και να καθοδηγούνται για τον εντοπισμό της αρμόδιας για το θέμα τους υπηρεσίας, δίχως να ταλαιπωρούνται και συνωστίζονται άσκοπα σε ουρές, πολλές φορές για την υποβολή μιας ερώτησης.

Οπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο «η δυσχέρεια των πολιτών κατά τις συναλλαγές τους με τη Δημόσια Διοίκηση για την ανεύρεση των αρμόδιων υπηρεσιών στον χώρο μιας δημόσιας υπηρεσίας, σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα της διαδικασίας που μπορεί να παρουσιάζει το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, αποτελούν πολύ συχνά πηγές ταλαιπωρίας για τους πολίτες». Στόχος των νέων γραφείων είναι «η αντιμετώπιση των δυσχερειών αυτών, συμβάλλοντας σημαντικά στην οργάνωση και τη συστηματοποίηση της παροχής της πληροφόρησης».

Το Γραφείο Υποδοχής Πολιτών πρέπει να βρίσκεται σε χώρο της οικείας υπηρεσίας, σε εμφανές σημείο του κτιρίου, προσβάσιμο και στους πολίτες με αναπηρία και να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου των δημόσιων υπηρεσιών. Κυριότερη αρμοδιότητά του θα είναι η καθοδήγηση του πολίτη στις αρμόδιες οργανικές μονάδες της οικείας υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της υπόθεσής του, καθώς και η παροχή κάθε άλλης σχετικής πληροφορίας.

Η εφαρμογή του μέτρου θα είναι άμεση, καθώς το αργότερο μέχρι 30 Ιουνίου θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί στις δημόσιες υπηρεσίες, μέχρι 31 Ιουλίου στα κυριότερα ΝΠΔΔ (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ κ.λπ.) και έως τις 31 Αυγούστου τόσο στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις όσο και στους δήμους με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή