ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ε.Ε. προσφέρει «πακέτο» λύσης στην Τεχεράνη

Γενναία οικονομικά και τεχνολογικά κίνητρα υπόσχεται η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Τεχεράνη, με αντάλλαγμα την παραίτησή της από τον εμπλουτισμό ουρανίου επί ιρανικού εδάφους. Αυτό ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των «25» στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ενωσης Χαβιέ Σολάνα.

Η νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία εκδηλώνεται στο πλαίσιο της προθεσμίας δύο εβδομάδων που έδωσε η Ουάσιγκτον προτού ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφαση για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν.

Ο κ. Σολάνα υποσχέθηκε στην Τεχεράνη «την καλύτερη και πιο εξελιγμένη τεχνολογία», αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας στο Ιράν. Ωστόσο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί, δήλωσε ότι η αναστολή εμπλουτισμού ουρανίου «είναι παράλογη απαίτηση και αναμφίβολα θα απορριφθεί».

Αίσθηση προκαλεί εξάλλου η είδηση ότι εξετάζεται η πιθανότητα ένταξης του Ιράν και τεσσάρων άλλων ασιατικών κρατών στο Σύμφωνο Ασφαλείας της Σαγκάης, το οποίο συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία Ρωσίας και Κίνας το 1996.