Η Ε.Ε. προσφέρει «πακέτο» λύσης στην Τεχεράνη

Η Ε.Ε. προσφέρει «πακέτο» λύσης στην Τεχεράνη

45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενναία οικονομικά και τεχνολογικά κίνητρα υπόσχεται η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Τεχεράνη, με αντάλλαγμα την παραίτησή της από τον εμπλουτισμό ουρανίου επί ιρανικού εδάφους. Αυτό ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των «25» στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ενωσης Χαβιέ Σολάνα.

Η νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία εκδηλώνεται στο πλαίσιο της προθεσμίας δύο εβδομάδων που έδωσε η Ουάσιγκτον προτού ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφαση για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν.

Ο κ. Σολάνα υποσχέθηκε στην Τεχεράνη «την καλύτερη και πιο εξελιγμένη τεχνολογία», αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας στο Ιράν. Ωστόσο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί, δήλωσε ότι η αναστολή εμπλουτισμού ουρανίου «είναι παράλογη απαίτηση και αναμφίβολα θα απορριφθεί».

Αίσθηση προκαλεί εξάλλου η είδηση ότι εξετάζεται η πιθανότητα ένταξης του Ιράν και τεσσάρων άλλων ασιατικών κρατών στο Σύμφωνο Ασφαλείας της Σαγκάης, το οποίο συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία Ρωσίας και Κίνας το 1996.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή