Παροχή ανταλλαγμάτων E.E. προς την Τεχεράνη, υπό όρους

Παροχή ανταλλαγμάτων E.E. προς την Τεχεράνη, υπό όρους

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παροχή σειράς ανταλλαγμάτων τεχνολογικού, οικονομικού και πολιτικού περιεχομένου προσέφερε χθες στο Ιράν η E.E., στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, επισημαίνοντας στην Τεχεράνη ότι η αποδοχή του είναι μονόδρομος εφόσον πράγματι δεν έχει πυρηνικές επιδιώξεις πέραν της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται, επεσήμανε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, για ένα πακέτο σχεδιασμένο για «να κάνει το Ιράν να ανταποκριθεί θετικά», ενώ ο εκπρόσωπος των «25» για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέρ Σολάνα, σημείωσε ότι «θα είναι δύσκολο γι’ αυτούς να αρνηθούν το πακέτο μας αν στόχος τους είναι πράγματι μόνο η ενέργεια».

Οι βασικές γραμμές της προσφοράς, που θα λάβει τη μορφή δεσμευτικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι αφ’ ενός η παροχή τεχνολογικής στήριξης στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα κατά τρόπο, που να επιταχύνει την παραγωγή ενέργειας, αλλά να αποκλείει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, με ταυτόχρονη παροχή οικονομικών και εμπορικών ανταλλαγμάτων ή ακόμα, εφ’ όσον απαιτηθεί εγγυήσεων ασφαλείας.

Ωστόσο, κλειδί της ευρωπαϊκής πρότασης παραμένει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η απαίτηση από το Ιράν να παραιτηθεί του εμπλουτισμού του ουρανίου στο έδαφός του και να εισάγει τα πυρηνικά καύσιμα. Την ανάληψη του εμπλουτισμού για λογαριασμό του Ιράν, υπενθυμίζεται, είχε προσφέρει προ καιρού και η Ρωσία όμως η Τεχεράνη απορρίπτει κάθε τέτοια σκέψη.

Στο ίδιο συμβούλιο συζητήθηκε και το θέμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης της παλαιστινιακής αρχής, αλλά κατά τρόπον που να αποκλείει την ίδια τη Χαμάς και συμφωνήθηκε να προωθηθεί η δημιουργία του ειδικού χρηματοδοτικού μηχανισμού, με την κ. Μπακογιάννη να τονίζει ότι είναι κρίσιμο να λειτουργήσει ο μηχανισμός αυτός το ταχύτερο, καθώς οι συνέπειες μιας παλαιστινιακής κατάρρευσης θα είναι σοβαρότατες ενώ κρίσιμο είναι να ανταποκριθεί και το Ισραήλ στις οικονομικές υποχρεώσεις του έναντι των Παλαιστινίων.

Αναβολή απόφασης για Ρουμανία και Βουλγαρία

Την αναβολή της αποφάσεως για το κατά πόσον θα… αναβληθεί η ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ε.Ε., αναμένεται να εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επρόκειτο σήμερα να εκδώσει το πόρισμά της για την πορεία των δύο χωρών προς την Ενωση. Επισήμως, αμφότερες προβλέπεται να ενταχθούν την 1η Ιανουαρίου 2007. Ωστόσο, το Παρίσι, λόγω των γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2007 και του αρνητικού για κάθε περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κλίματος στη Γαλλία, μάχεται από καιρό να αναβάλει την προσχώρηση για ένα έτος, ενώ και άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιθυμούν για αντίστοιχους λόγους να καταδειχθεί στους ψηφοφόρους τους πόσο αυστηρά θα κρίνονται στο εξής τα υποψήφια νέα μέλη.

Κατόπιν τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή σχεδιάζει να θέσει στις δύο χώρες σειρά συγκεκριμένων όρων επί της εκπλήρωσης των οποίων θα τοποθετηθεί τον Σεπτέμβριο για να κρίνει, τότε, αν είναι «εφικτή» η ένταξη το 2007 ή αν θα πρέπει να αναβληθεί για την 1η Ιανουαρίου του 2008, κάτι που αποτελεί σήμερα το επικρατέστερο σενάριο, ακριβώς λόγω των γαλλικών (και όχι μόνον) ανησυχιών.

Σε ό,τι αφορά τη Βουλγαρία αναμένεται ότι οι όροι θα σχετίζονται με την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, για δε τη Ρουμανία θα αφορούν κάπως πιο τεχνικά ζητήματα, όπως ο εκσυγχρονισμός του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και των μηχανισμών διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή