Σε ανοδική πορεία τώρα οι σχέσεις με το Πακιστάν

Σε ανοδική πορεία τώρα οι σχέσεις με το Πακιστάν

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική όχι μόνον για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, αλλά και για τις διπλωματικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τον Πακιστανό ομόλογό του κ. Σαουκούτ Αζάζ. Και τούτο διότι είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη χώρα ανέκαθεν διατηρούσε στενότερες πολιτικές σχέσεις με την Τουρκία γεγονός που δημιουργούσε μέχρι πρότινος αμηχανία στις επαφές Αθήνας και Ισλαμαμπάντ.

Με το δεδομένο αυτό είναι αξιοσημείωτο ότι για πρώτη φορά οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών όχι μόνον εξήραν τη στενή συνεργασία τους, αλλά δεσμεύθηκαν δημοσίως για την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσής των σχέσεών τους. Δεν είναι τυχαίο ότι προλογικώς στις δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «ο κ. Αζάζ είναι καλός φίλος της χώρας μας που έχει ζήσει στην Ελλάδα για πολλά χρόνια», υπογραμμίζοντας ότι «είχαμε πολύ χρήσιμες συνομιλίες που κάλυψαν όχι μόνον τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και περιφερειακά θέματα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η διεθνής κοινότητα από την τρομοκρατία. Οι σχέσεις μας με το Πακιστάν βρίσκονται σε ανοδική πορεία», προσέθεσε ο πρωθυπουργός επικαλούμενος τη χθεσινή υπογραφή μιας συμφωνίας τουριστικής συνεργασίας, αλλά και το ότι «υπάρχει έδαφος περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων».

Ο κ. Καραμανλής έκανε γνωστό επίσης ότι στη συνάντησή του με τον κ. Αζάζ συζήτησε τις σχέσεις του Πακιστάν με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις προϋποθέσεις που τίθενται στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την κατάσταση στα Βαλκάνια, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ οι δύο άνδρες αντήλλαξαν απόψεις, σχετικά με το Μεσανατολικό, την κατάσταση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του ο κ. Αζάζ αφού δήλωσε «ευτυχής» για την επίσκεψή του στην Αθήνα, αναφέρθηκε στον Μ. Αλέξανδρο «που άφησε ισχυρά ίχνη στον λαό και στον πολιτισμό του Πακιστάν» και έκρινε σκόπιμο να υπογραμμίσει ότι «θέλουμε να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας και τη συνεργασία μας σε πολλούς τομείς». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο αίτημα του Πακιστάν να αποκτήσει τεχνογνωσία από την Ελλάδα στους τομείς της γεωργίας, των αγροτικών προϊόντων και του λαδιού και εξέφρασε την ελπίδα του «από τις συναντήσεις των επιχειρηματιών που με συνοδεύουν να αυξηθούν οι ευκαιρίες που υπάρχουν και στις δύο χώρες, για την ενίσχυση των οικονομικών τους δεσμών».

Ο κ. Αζάζ χαρακτήρισε επίσης την Ελλάδα «σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», υπονοώντας τη βούληση της κυβέρνησής του να προσεγγίσει περαιτέρω τις Βρυξέλλες. «Το Πακιστάν είναι μια χώρα που ενδιαφέρεται για την ειρήνη για την εξασφάλιση της οποίας καταβάλλουμε προσπάθειες», κατέληξε ο κ. Αζάζ και τόνισε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που μάς δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούμε την Ελλάδα, να έρθουμε σε επαφή με την πολιτική της ηγεσία και με τους επιχειρηματίες. Υπάρχει στην Ελλάδα μια πακιστανική κοινότητα, η οποία ζει εδώ και εισφέρει στην οικονομική πρόοδο της χώρας. Είμαστε ευτυχείς που τους δόθηκε εδώ σπίτι και δυνατότητα να βοηθήσουν τις σχέσεις των χωρών μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή