ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Το χρυσό μακεδονικό στεφάνι

Τον χαμένο κρίκο στην υπόθεση διεκδίκησης του χρυσού στεφανιού των μακεδονικών χρόνων, που βρίσκεται στις συλλογές του μουσείου Γκετί, εκτιμούν ότι εντόπισαν οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής. Επειτα από πληροφορίες, που προέκυψαν στο πλαίσιο των ερευνών για τον αρχαιολογικό θησαυρό της Σχοινούσας, κλιμάκιο αστυνομικών μετέβη χθες τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη όπου συνέλεξαν νέα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και μία φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ένα στεφάνι πανομοιότυπο με αυτό του μουσείου Γκετί. Για τη φωτογραφία έχουν ήδη ενημερωθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και θα την εξετάσει κλιμάκιο αρχαιολόγων, προκειμένου να πιστοποιηθεί αν όντως πρόκειται για το ίδιο αντικείμενο. Εκτιμάται ότι το στοιχείο αυτό θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό παράγοντα στις επαφές που έχει το υπουργείο Πολιτισμού με το μουσείο Γκετί. Το χρυσό μακεδονικό στεφάνι προέρχεται από λαθρανασκαφή στην περιοχή της Αμφίπολης και κατέληξε, σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στο Γκετί, μέσω κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας, με τη μεσολάβηση Αυστριακού συλλέκτη.

Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

Στη Βουλή για τα ΤΟR

Διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή η νέα συμπληρωματική δικογραφία για την προμήθεια των 21 ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων ΤΟR M1. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νέο τμήμα της δικογραφίας αποδίδονται αξιόποινες πράξεις σε άλλα εννέα άτομα μη πολιτικά πρόσωπα. Τη σχετική έρευνα διεξήγαγε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος διαπίστωσε ότι τα μέλη των επιτροπών που διαπραγματεύθηκαν τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των TOR-M1 και όσα μετείχαν στις τρεις τροποποιήσεις της με τις αποφάσεις τους ζημίωσαν το Δημόσιο. O κ. Αθανασίου αποφάσισε τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, καθώς η ποινική ευθύνη των στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων δεν θεωρείται αυτοτελής, αλλά απορρέει από ενέργειες και εγκρίσεις των πολιτικών προσώπων (των τότε υπουργών Εθνικής Αμυνας A. Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου).

ΚΑΤΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Αίτημα ποινικής δίωξης

Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου για τα αδικήματα της απάτης επί δικαστηρίω, υπεξαίρεσης, ηθικής αυτουργίας σε ψευδομαρτυρία και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ζήτησε με διάταξή του ο εισαγγελέας Εφετών κ. Γρηγόρης Πεπόνης. Η υπόθεση αφορά το ποινικό σκέλος της αντιδικίας μεταξύ του ζεύγους Αγγελόπουλου και του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου όσον αφορά την οικονομική διαχείριση της περιουσίας. Συγκεκριμένα, με μήνυση που κατέθεσε στις 18 Ιουνίου του 2004, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος υποστηρίζει ότι ο αδελφός του Θεόδωρος και η σύζυγός του Γιάννα Αγγελοπούλου υπεξαίρεσαν 3,3 δισ. ευρώ από την οικογενειακή περιουσία. Επισημαίνεται ότι αρχικά ο εισαγγελέας Πρωτοδικών είχε ζητήσει η υπόθεση να πάει στο αρχείο, ωστόσο ο εισαγγελέας Εφετών έκρινε ότι θα πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του ζεύγους. Οσον αφορά το αστικό μέρος, δηλαδή αγωγές που έχει καταθέσει ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος για την ίδια υπόθεση σε βάρος του αδελφού του και της συζύγου του Γιάννας Αγγελοπούλου, μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί με το σκεπτικό ότι η περιουσία τους δεν είναι κοινή. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ζεύγος Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου αναφέρεται ότι «τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σειρά μηνύσεων και αγωγών εκ μέρους το Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου. Η Δικαιοσύνη στο πλαίσιο αυτής της διένεξης με όλες τις αποφάσεις της μας δικαίωσε». Στην ανακοίνωση αναφέρονται εν συνεχεία επιγραμματικά οι δικαστικές αποφάσεις των αστικών δικαστηρίων, ενώ η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι «ως πάντοτε έτσι και τώρα, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη».

ΚΑΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Πολύδωρας με Λουτσένκο

Την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της λαθρομετανάστευσης, της εμπορίας ναρκωτικών, θέματα διεθνούς τρομοκρατίας και ανάπτυξης αστυνομικής συνεργασίας συζήτησε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας κ. Γιούρι Λουτσένκο, σε συνάντηση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. O κ. Λουτσένκο ευχαρίστησε τον κ. Πολύδωρα για τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των διωκτικών αρχών των δύο χωρών. Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης εξέφρασε τη βούληση για ειλικρινή και συνεχή συνεργασία στα ζητήματα καταπολέμησης της εγκληματικότητας. Πρότεινε δε στον Ουκρανό ομόλογό του τη συμμετοχή της Ουκρανίας στο σχέδιο «Ιλάειρα», το οποίο αφορά κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση του trafficking και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ TH NOMAPXIA ΑΘΗΝΩΝ

Η γενοκτονία των Ποντίων

Με σημαιοστολισμό και φωταγώγηση κατά τις νυχτερινές ώρες όλων των δημοσίων κτιρίων και των τραπεζών η Νομαρχία Αθηνών θα τιμήσει την προσεχή Κυριακή 21 Μαΐου την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση, στις 12 το μεσημέρι θα τελεσθεί δοξολογία στον καθεδρικό ναό της Αθήνας από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, ενώ μία ώρα αργότερα θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

Κατά του «Κώδικα»

Την πρώτη τους διαμαρτυρία για την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου «Κώδικας ντα Βίντσι» πραγματοποιούν σήμερα στις 5 μ.μ. τα μέλη του «Αγωνιστικού Μετώπου Ορθοδόξων Χριστιανών» στην πλατεία Συντάγματος. Πρόκειται για παραεκκλησιαστική οργάνωση, ενώ η Εκκλησία της Ελλάδος έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υποστηρίζει τέτοιου είδους ενέργειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή