O εισαγγελέας Αθανασίου θεωρεί βεβαία τη δωροδοκία

O εισαγγελέας Αθανασίου θεωρεί βεβαία τη δωροδοκία

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά δώδεκα έγγραφα έχουν σταλεί από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και διατελέσαντα πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής που ερεύνησε τα επίμαχα εξοπλιστικά προγράμματα κ. I. Τραγάκη προς τις ελβετικές αρχές για να ανοίξουν οι επίμαχοι λογαριασμοί -κατά τον κ. Ευ. Βενιζέλο τηλεφωνικοί αριθμοί- 1258780 και 1258781S που διατηρούσε η εταιρεία – φάντασμα Drumilan International Ltd στην τράπεζα Credit Agricole Indosuez Sa στη Γενεύη. Κι ενώ τον περυσινό Ιούλιο η απάντηση ήταν θετική, τέσσερις μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο, τα στόματα έκλεισαν ύστερα από το μπλοκάρισμα που πέτυχε «μικρό δικηγορικό γραφείο» της Γενεύης.

Οι κατηγορίες

Η «Κ» φέρνει στο φως σήμερα έγγραφο αίτημα, το οποίο απέστειλε στις 23 του περασμένου Μαρτίου στην Ελβετία και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Π. Αθανασίου. Το έγγραφο απεστάλη από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω του εισαγγελέα εφετών κ. Κ. Καρούτσου και ζητείται δικαστική συνδρομή προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Ελβετίας. Από το έγγραφο φαίνονται οι κατηγορίες, που θα απέδιδε σε στρατιωτικούς ο εισαγγελέας Αθανασίου, αν επιλαμβανόταν η Βουλή:

– Απιστία σχετικά με την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου, από την οποία η ζημιά που προξενήθηκε ή απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ (κακούργημα). Η τέλεση της αξιόποινης αυτής πράξης αποδίδεται στους Ελληνες υπηκόους Γ. Γιαννόπουλο, Ευ. Παπά, Ι. Ζυμπελούδη, Γκίκα Προκόπιο, Ιπποκράτη Δασκαλάκη και Σταματίνα Λιάπη, οι οποίοι ως μέλη της επιτροπής διαπραγματεύσεων από 11-1-99 έως 28-1-99 και 14-9-99 έως 29-2-2000 για τη βελτίωση των όρων της αρχικής προσφοράς αντισταθμιστικών ωφελημάτων (ΑΩ) και την κατάρτιση σχεδίου συμβάσεως καθώς και τη συγκεκριμενοποίηση των προγραμμάτων αυτών. Αιτία: «… μολονότι γνώριζαν ότι σύμφωνα με το άρθρο 17 της συμβάσεως ΑΩ για να πιστωθεί ένα πρόγραμμα ΑΩ απαιτείται προηγουμένως να έχει υλοποιηθεί το σχετικό πρόγραμμα ή το τμήμα για το οποίο αιτείται η πίστωση, συνυπέγραψαν με τον εκπρόσωπο της ρωσικής εταιρίας ΑΝΤΕΥ οκτώ συνολικά συμφωνίες, για έξι από τις οποίες πιστώθηκαν προκαταβολικά, και χωρίς να έχουν υλοποιηθεί, το 40% κάθε αναφερομένου προγράμματος, παρά την αντίθεση των σχετικών οδηγιών, ελαττώνοντας έτσι εν γνώσει τους με τον τρόπο αυτό κατά τη διαχείριση εσόδων τη δημόσια περιουσία… Η ζημιά που προκλήθηκε ή απειλήθηκε στο Δημόσιο από την πράξη τους αυτή ανέρχεται σε 25 εκατ. δολάρια…». Επίσης, η τέλεση της αξιόποινης πράξης της απιστίας αποδίδεται και στους Διον. Φραγκιαδάκη, Νικ. Μποϊρόπουλο καθώς και τον γ.δ. Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, που ενέκριναν τις ενέργειες των ανωτέρω μελών των επιτροπών διαπραγματεύσεων.

– Ψευδής βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου από την οποία η ζημία που προξενήθηκε ή απειλήθηκε υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ (κακούργημα). Υποπτος τέλεσης του εν λόγω αδικήματος είναι ο κ. Αντ. Κάντας, ο οποίος στις 24-4-2000 υπό την ιδιότητα του αναπληρωτή γενικού διευθυντού Εξοπλισμών «ύστερα από αίτημα της Drumilan International Hellas να χορηγηθούν από το υπουργείο Αμύνης στην εταιρεία ΑΝΤΕΥ οι πιστώσεις έξι συμφωνιών ΑΩ εξέδωσε το σχετικό έγγραφο για το ποσό των 250.817.571 δολαρίων (πραγματική αξία 25 εκατ. δολ.)…. αν και γνώριζε πολύ καλά ότι τα τμήματα των σχετικών προγραμμάτων που αφορούσαν οι χορηγούμενες πιστώσεις δεν είχαν υλοποιηθεί, δηλ. δόθηκαν πιστώσεις προκαταβολικά. Η ζημιά που προκλήθηκε ή απειλήθηκε στο Δημόσιο ανέρχεται στο συνολικό ποσόν των 25 εκατ. δολ. περίπου».

– Παθητική και ενεργητική δωροδοκία. Υποπτοι τέλεσης του πρώτου αδικήματος κατά το εισαγγελικό έγγραφο είναι όλοι οι ανωτέρω που ευθύνονται για την απιστία, ενώ ύποπτοι τέλεσης της ενεργητικής δωροδοκίας είναι οι Φουάντ Αλ Ζαγιάτ, κάτοικος Λευκωσίας και Βλάσιος Καμπούρογλου, επιχειρηματίας, κάτοικος Μελισσίων Αττικής.

Τα πρόσωπα

– Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ως ύποπτος έχει εξετασθεί ήδη ο αντισυνταγματάρχης Ι. Διαμαντάκος γιατί «στις 28-9-2000 κατόπιν εντολής του Φουάντ Αλ Ζαγιάτ εμβάστηκε στον λογαριασμό 00133-141-837 που διατηρούσε στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου το ποσό των 300.000 δολαρίων». Υποπτοι τέλεσης του εν λόγω αδικήματος θεωρούνται επίσης και οι προαναφερόμενοι για το αδίκημα της απιστίας δημόσιοι λειτουργοί.

Σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις ο εισαγγελέας κ. Αθανασίου θεωρεί βεβαία τη δωροδοκία και σημειώνει: «… Σε αυτό το σημείο της έρευνας δεν μπορεί να προσδιοριστεί ποια συγκεκριμένα πρόσωπα δωροδοκήθηκαν και με ποιο ακριβώς ποσό. Για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να αρθεί το απόρρητο των ως άνω επίμαχων λογαριασμών…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή