Παραιτήθηκε ο Δ. Κωστόπουλος

Παραιτήθηκε ο Δ. Κωστόπουλος

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παραίτηση οδηγήθηκε χθες ο γ.γ. του υπουργείου Απασχόλησης Δημ. Κωστόπουλος, μετά τις ατυχείς δηλώσεις που έκανε σχετικά με τη στάση του κ. Κ. Καραμανλή στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου την προεκλογική περίοδο του 2000. O κ. Κωστόπουλος ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι το 1999 με εντολή τού τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλή, δεν αποκαλύφθηκαν τα ονόματα διοικητών τραπεζών που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο (σχετικό ρεπορτάζ σελ. 27). Η δήλωση προκάλεσε δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στην ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης. Κατά πληροφορίες, ύστερα από κατ’ αρχήν συνεννόηση του υπουργού Απασχόλησης με τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, ο κ. Τσιτουρίδης επικοινώνησε με τον κ. Κωστόπουλο, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε ότι εννοούσε πως ο κ. Καραμανλής είχε δώσει οδηγίες στα στελέχη της Ν.Δ. να είναι προσεκτικά και να μην αναφερθούν σε πρόσωπα, αν δεν μπορούν να τεκμηριώσουν απολύτως τις καταγγελίες τους.

Κατόπιν νέου κύκλου συνεννόησης με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσιτουρίδης παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του «Αλφα», κατά τη διάρκεια της οποίας επιχείρησε να «συμμαζέψει» τα όσα είπε ο γ.γ., λέγοντας ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός είχε δώσει σχετική εντολή και ότι ο κ. Κωστόπουλος ήθελε απλώς να υπογραμμίσει τη σοβαρότητα με την οποία η Ν.Δ. χειρίστηκε την υπόθεση. Στο ίδιο δελτίο, ο κ. Κωστόπουλος επιχείρησε να ανασκευάσει και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι σοβαρός πολιτικός και για τον λόγο αυτό ζητούσε επιμόνως εξεταστική επιτροπή, την οποία απέρριψε η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής είχε ζητήσει να αποφεύγεται η δημοσιοποίηση ονομάτων, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, υποστήριξε ότι για κάποιους υπήρχαν αποδείξεις και για άλλους ενδείξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και τη νέα εμφάνιση του κ. Κωστόπουλου, ο υπουργός Απασχόλησης μετέβη στο γραφείο του κ. Κωστόπουλου με τον οποίον είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση. O κ. Τσιτουρίδης φέρεται να του υπογράμμισε ότι η παραμονή στη θέση του καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι διατυπώσεις που χρησιμοποίησε αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας σε ένα ζήτημα στο οποίο η θέση και η στάση του πρωθυπουργού είναι απόλυτη.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Κωστόπουλος αποδέχθηκε την παραίνεση του υπουργού και υπέβαλε την παραίτησή του. Στο γραπτό κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα αργά χθες το βράδυ, κάνει λόγο για παρερμηνεία και αποσπασματική προβολή των δηλώσεών του. «Ο Κ. Καραμανλής και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως πρωθυπουργός, υπήρξε πάντα ο σημαιοφόρος της διαφάνειας και πολέμιος της διαφθοράς. Και αυτό αφορά ιδιαίτερα τα εγκλήματα του Χρηματιστηρίου», αναφέρει ο κ. Κωστόπουλος και προσθέτει: «Η θέση Καραμανλή και η θέση όλων μας ήταν και είναι ότι η αναφορά ονομάτων έπρεπε να γίνεται στη βάση αποδείξεων και ο δημόσιος λόγος να είναι πλήρως τεκμηριωμένος. Γι’ αυτό άλλωστε η Ν.Δ. ζήτησε επανειλημμένως τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και δεν άφησε το θέμα να ξεχαστεί. Και λυπούμεθα που το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση τότε, δεν αποδέχθηκε τα επανειλημμένα αιτήματά μας. Η επίθεση κατά του πρωθυπουργού, λοιπόν, σήμερα, είναι άδικη και απαράδεκτη. Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίον είμαι αναγκασμένος να υποβάλω την παραίτησή μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή